Joane K. Rowling- Harry Potter

Harry Potter a Kameň mudrcov (Kniha 1.)

Takže Lelina najnovšia recenzia bude o prvej knihe o mladom čarodejníkovi
Harrymu Potterovy. Anotácia znie takto:

Harry Potter je sirota, žije u príšerných príbuzných a až do svojich jedenástich narodenín si myslí, že je obyčajný chalan... Lenže potom začne dostávať záhadné listy, navštívi ho sympatický obor, na jeho radu sa Harry prihlási na Rokfortskú strednú čarodejnícku školu, naučí sa hrať metlobal a stretne sa v boji so svojím úhlavným nepriateľom. Dôvod, prečo sa to všetko stane, je jasný: Harry Potter je čarodejník!

Rodičia Harryho Pottera sa nechajú vyhodiť do vzduchu jedným veľmi zlým
čarodejníkom, ktorého mono sa boja všetci vysloviť tak
ho volajú ,,ved vieš kto" (Voldemord), no pred tým ako ich stihol zabiť vytvorili okolo svoj
ho syna Harryho ochranné kúzlo, aby ho čarodejník nemohol zabiť. Ten to však nevedel a tak použil jednu z neodpustitelných kliadieb a ona sa otočila proti nemu samému a jeho to stálo život, aspoň si to všetci mysleli.Riaditeľ Rokfordskej strednej školy čarodejníckej pošle Harryho bývať k svojej jedinej rodine z maminej strany, ktorý sú muklovia a nechcú mať nič spoločné s čarodejným svetom. Nakoniec sa však Harryho ujmu a vychovávajú ho. Jemu sa však dejú nevysvetliteľné veci. Začnú mu chodieť listy, ale jeho adoptívna rodina mu nedovolí prečítať si ani jeden. Jemu strýkovy už pomaly ale iste začína prepínať. Po zaplavení domu listami pre jeho synovca sa odsťahujú na opustený dom na ostrove uprostred oceána.

V tú noc má Harry dvanásť rokov a nepraje si ni
č iné ako vedieť, kto sa o neho tak zaujíma. Zrazu vyvalí dvere veľmi sympatický obor menom Hegrid a dá Harrymu tortu a list, ktorého sa nevedel dočkať. Prijali ho na Rokfordskú strednú školu čarodejnícku! Hagrid mu vysvetluje čo sa stalo ked jeho rodičia zomreli a z hrôzou zisťuje že chlapec nevie o svojej minulosti vôbec nič. Stavia sa do banky vyzdvihnúť Harryho ponieze, ktoré mu zanechali rodičia a Hagrid vyzdvihne v jednom trezore Pômôže mu nakúpiť školské pomôcky a dá mu lístok na vlak, ktorý stojí na nástupišti deväť a tri-štvrte. Harry ho nevie nájsť a takmer sa vzdá. No počuje jednu rodinu hovoriť o mukloch, a tak sa k ním pridá a ide s nimi. Na škole ho zar adia do fakulty chrabromil (Fakulty sú štyri: chrabromil, slizolin, bifľomor a bystrohlav) Na škole sa zoznámi z mnohými ľudmi a nájde si dvoch najlepších kamarátov Hermionu a Rona. Na škole sa dejú veľmi zvláštne veci. Na treťom poschodí je zavretý veľký trojhlavý pes, ktorý stráži padacie dvierka v ktorých sa musí skrývať niečo veľmi vzácne. No Haloween sa v dievčenských záchodoch objavý z ničoho nič trol a všetci traja z toho podozrievajú profesora Snapa a tvrdia že ho vyčaroval on aby odlákal pozornosť od chlpáčika na treťom poschodí. Neskôr zistia že sa

pod nimi nachádza kameň mudrcov, kttorý môže z človeka spraviť nesmrtelného.Naša malá partia sa túla neskoro po nociach mimo internátu a prichytí ich pri tom najväčší grázel slizolinu a najväčší nepriateľ Harryho a jeho kamarátov, Malfoy, ktorý ich ,,udá" učiteľke, ktorá všetkým ,,štyrom" udelí trest. Musia s niečim pomôcť Hagridovi v zakázanom lese. Harryho tam bude chcieť zabiť nik iný ako sám pán Voldemord, no zachráni ho kentaur, ktorý mu v hádankách naznačí že Voldemord chce získať kameň mudrcov a stať sa tak nesmrteľným. Myslia si že ho chce Snape ukradnúť pre Voldemorda. Podarí sa im pred Snapom zachrániť kameň? Je naozaj všetko tak ako sa zda?

Túto knihu odporúčam každému kto má rad fantasy v ktorom nie je moc romantiky.

Žiadne komentáre