Alyson Noel- Navždy

HH takže už mame po najkrajších sviatkoch roka, pribrali sme par kíl . A možno sme si pod stromčekom našli nejaké knihy. Rozmýšľala so čo sem asi tak pridať . A potom mi to docvaklo . Takže privítajte prvú knižku zo série Nesmrteľní od Alyson Noel. Stará dobra anotácia zniePo tragickej autonehode, ktorá si vyžiadala životy celej jej rodiny, vidí šestnásťročná Ever Bloomová aury ľudí. Počuje aj ich myšlienky a po jedinom dotyku pozná celé ich životné príbehy. Všetci na strednej škole si o nej myslia, že je čudáčka. Všetko sa však zmení, keď stretne Damena Augusta. Damen je nádherný, neobyčajný a bohatý a v jeho prítomnosti sa Ever darí nepočuť v hlave hlasy a nevnímať všetku tú chaotickú energiu okolo seba. Čím viac Ever preniká do Damenovho sveta plného tajomstiev a záhad, tým viac nových otázok sa vynára. Nemá ani len tušenie, kto Damen vlastne je. Jediné, čo Ever naozaj vie, je fakt, že je doňho čoraz väčšmi zamilovaná. 

Možno ste si všimli že väčšina kníh je písaná v minulo čase . No táto nie . Nachádzame sa v prítomnosti.  A to je príjemná zmena . Takže poznáte tie hrdinky ktoré sú vyššie v spoločenskom rebríčku ? Občas známe ako roztlieskavačky a s pidi mozgom , blondínky a ich hlavným cieľom je zbaliť kapitána futbalového tímu ? Určite sme v knihách na nejednu narazili. A tu je ďalšia príjemná zmena . Ever je krásna ,obľúbená roztlieskavačka . Teda lepšie povedané bola . Učíte ste si už prečítali že pri autonehode zahynú všetci jej milovaný . Otec, mama , sestra Riley a pes . No jedna otázka . Keď ich auto bolo roztrieskane a nikto to nemohol prežiť ako je možne že ona žije ? A komu patria tie oči čo ju vrátili do reality keď chcela prejsť cez most  za rodinou ? To sa dozviete až keď to bude treba .  

Ever sa postupne zotavuje a potom odlieta smerom California- Laguna Beach . Býva v ,,Zámku" s bazénom ,úžasnou izbou s výhľadom na oceán . Keďže starých rodičov nemá do poručníctva ju dostáva jej teta. Ta je vždy zahrnutá pracou. Takže Ever by mala bit odkázaná na samotu . Ale nie . Všetko sa to začalo v nemocnici. Videla auru jednej zo sestričiek, a potom za ňou prišla jej mladšia sestra . Ja by som asi chytila porážku no je jasné že hrdinka nesmie zomrieť inač by sme sa dostali asi po druhu stranu . A pravé tu je jedna z kľúčových scén v knižke . Začiatok Everinich schopnosti. Ja osobne by som niekoho ako ona stretnúť nechcela . Veď ona číta myšlienky ,vidí  aury a duchov a jedným dotykom vie váš životný príbeh, o čom je nejaká kniha alebo odpovede na test. A na to nie je známi žiaden vypínač  . No Ever zaujíma prečo ? Veď pred nehodou to bolo obyčajné dievča ! Nie nejaká nadprirodzená neviem čo ! 

A tu je ďalšia  kľúčová scéna príbehu. Dievča ktoré je vždy pekne učesané ,namaľované a oblečene prejde zmenou. Úkryt pred myšlienkami iných je hudba z I-Phonu a aby si ju nikto nevšimol večne nosí obyčajné jeansy , mikyny, do copu vypnute vlasy a schovane pod kapucňou . A čo si o takom človeku hneď pomyslite ? Je to jasný prípad nepopulárneho človiečika . No a kam sa môžeš zapadnúť ? Jedine medzi takých ako ty . Na jej škole sú ž len dvaja taký ako ona . Miles- talentovaný gay a gothička Heaven . Potom tu už mame len také blbosti ako úhlavná nepriateľka a bla bla bla  . 
A kde bolo tam bolo  sa zo dna na den objavil niekto kto vyzerá ako ....ako niekto úžasný a jeho meno je Damen Auguste .  A nie je len tak obyčajný . Ever mu nedokáže čítať myšlienky , keď sa jej dotkol nevidela nič . No najdivnejšie je že nemá auru . A ty čo nemajú auru sú no jednoducho mŕtvy. 

Ty čo ste už čítali knihu Pád : spomínate si na  sľub ktorý si dala Luce ? že ona príde na to čo je Daniel zač ? Ak čakáte aj vy niečo takéto aj u Ever tak sa nedočkáte.  Ever si dá slub že sa bude Damenovi  jednoducho vyhýbať . No a on ,,dolieza" za ňou. Ďalšia príjemná . No škoda že sľub ktorý si dala sa každou otočnou stránkou vytráca . A tak sa začína ich vzťah . Je síce pekný len je  plný tajomstiev . No ako mu môže povedať o svojich daroch ? Akú mu môže povedať že ju navštevuje mŕtva sestra ? A prečo jej on nemôže povedať čo to pije za červenú tekutinu ?  Bolo tam toľko otázok až sa mi sto ho točila hlava . 

Tak či tak som sa musela spolu s Dameno zasmiať na Everinom  podozrení že je upír. Vlastne ako to on objasnil je niečo podobne . Až na to že nemá zaostrené očné zuby , denne svetlo ho nespali . No len namiesto krvi musí piť jeho ,, Nesmrteľný džús" ako to nazvala Ever . Naozaj je to len elixír na nesmrteľnosť . Takže s toho vypláva čo on je zač.  A taktiež prichádzame na to komu patrili tie oči v ten osudní deň . To už Ever dostane a prichádza rozchod . A riešením ako sa ušetriť od trápenia je chľast .  

A ja s mojou sklerózou so zabudla spomenúť že je tu ešte jedna milá, dobrá slečna . Jej meno je Drina a stáva sa novou priateľkou Heaven .  A potom chce len zabiť Ever . Nič dôležite však ?  A prečo ju ma vlastne na zozname? No lebo Drina je tak ako Damen nesmrteľná a navyše jeho ex manželka . Stará láska nikdy nehrdzavie. Nemám pravdu ? škoda lebo to už nie je láska ale posadnutosť . Keď teraz poviem že je ešte ďalších  5 kníh tak vám asi dopne že Ever prežije a bude si s Damenom šťastné nažívať . Až na to že až na to že si tak šťastné nažívať nebudú ,ale to tu predsa rozoberať nebudem . 

 Neviem kedy no môžete očakávať recenziu aj na pokračovania . Na Slovensku, vydavateľstvo Slovart vydalo štyri  diely zo šiestich a piaty je už v preklade . 
Tu však kariéra Alyson Noel nekonči. K tejto sérii taktiež súvisí aj séria kníh o jej sestre ktorá mimochodom prejde cez ten obávaný most na druhu stranu.  Ta ešte na Slovensku nevyšla no dúfam že ju preložia. Vydavateľstvo Motýľ vydalo jej knihu Vezmi ma na Mesiac.  Alyson napísala taktiež šesť ďalších kníh . Myslím .  Vaša Mara 


Trailer ku knihe:

Žiadne komentáre