Víno, čary a temný príbeh (Víno a čary, Luanne G. Smith)

Úplne rozumiem, ak ste teraz v šoku, pretože naozaj- po tak krátkej dobe prichádzam s novou recenziou a dokonca to stíham aj pred Vianocami (ak by ste hľadali ešte rýchlo nejaký vianočný darček.) Dnes sa pozrieme na stále pomerne novinku v slovenskom preklade- Víno a čary z vydavateľstva Grada. 

Názov: Víno a čary
Originálny názov: The Wine Witch

Autorka: Luanne G. Smith

Séria: The Wine Witch

Diel: Prvý

Počet strán: 280

Jazyk: SJ/ ČJ/ AJ

Anotácia:

Kým budem vládať, neprestanem vzdorovať zlým silám ani Jeanovi-Paulovi. Zakliať čarodejnicu sa jednoducho nevypláca… Po celé stáročia chránili vinice Château Renard talentované vínne čarodejnice, ktorých kúzla pomáhali dorábať svetoznáme víno z údolia Chanceaux. Elenu, jednu z čarodejníc, však postihla kliatba, ktorá ju uväznila v podobe ropuchy na plytčine močiara a jej magické schopnosti zoslabli. Prešlo dlhých a trpkých sedem rokov, kým sa jej podarilo kúzlo prelomiť a vrátiť sa k svojmu bývalému životu. Lenže vinicu, ktorú mala zdediť, teraz vlastní pekný cudzinec. Jean-Paul Martel uprednostňuje vedu pred poverami a nepodporuje ani vieru miestnych obyvateľov vo vínne čarodejnice. Aby Elena mohla pomôcť vinohradu zotaviť sa, musí utajiť svoju skutočnú identitu a rovnako aj plány na pomstu tomu, kto jej ukradol najlepšie roky života. Keď sa jej bývalý snúbenec stane obeťou rituálnej vraždy, podozrenie padne na Elenu. Zdá sa, že niekto v údolí praktizuje starú temnú mágiu, takú nebezpečnú, že nie je zapísaná ani v kúzelných knihách. Elenu čaká ťažký zápas, aby očistila svoje meno a ochránila všetko, čo miluje.

 

Hlavnú hrdinku Elenu preklial niekto, od koho by to nikdy nečakala. Potom, čo sa jej podarí prelomiť kliatbu sa vydá naspäť do viníc v ktorých vyrástla a ktorým ako vínna čarodejnica aj patrí. Po svojom príchode však zisťuje, že ubehlo viac času, ako si myslela a taktiež to, že jej vinice vlastní niekto nový. Jean- Paul je mladý muž z mesta, ktorý hľadá nový zmysel vo svojom živote a ak v niečo naozaj verí, tak je to veda. Hlúpe povery miestnych ľudí o vinných čarodejniciach ho skôr rozčuľujú. Obaja však chcú pre vinice len to najlepšie, a preto medzi nimi vznikne veľmi krehká spolupráca. Tú však naruší nie len problém hlavného hrdinu prijať mágiu ale aj to, že bývalého snúbenca Eleny niekto rituálne zavrždí a obvinenie padne práve na ňu. Elena tak musí bojovať opäť o svoju slobodu, ktorú len nedávno zas nadobudla. Je len otázne, či dokáže bojovať s niečím o čom nemá ani potuchy a je temnejšie a hrozivejšie ako si vie predstaviť. 


Ak nevidíte moju recenziu prvýkrát, je zvykom, že nasledujúce dve časti sa budú venovať hlavnej hrdinke, a potom vedľajším postavám. Úprimne som si nebola istá, ako túto sekciu vlastne napísať. Víno a čary, ako sa aj ďalej dočítate, je kniha zameraná na príbeh a atmosféru a postavy, aspoň ja mám taký pocit, nie sú až tak dôležité aby ste o nich vedeli veľa. Elena vyrastala na viniciach takmer celý svoj život, je v tom dobrá a má talent na jedy.  Potom, čo ju jej snúbenec, podľa nej nechal prekliať, sa rozhodla pustiť na cestu pomsty. Hlavný hrdina Jean-Paul predstavuje už typicky neveriaceho muža. Verí v techniku, povery miestnych ho štvú (až tak, že potom vyhodí celú tortu) a rovnaký patent vnímame aj u iných postáv. Dostanete pár špecifických informácií, ktoré sa v príbehu skôr upevňujú a len občas trochu pozmenia za účelom posúvania deja. Samotných postáv však nie je veľa, čo úprimne oceňujem. Bolo ich len toľko, aby bol dej stále zaujímavý a aby autorka lepšie vysvetlila svet, ktorý vo svojom príbehu vytvorila. 

 

Keď som si vybrala túto knihu na recenziu, úprimne som nevedela, čo od nej čakať. S témou vína či čarodejníc som sa stretla prvýkrát a dovolím si povedať, že je to samo o sebe veľmi originálna a zaujímavá téma. A musím priznať, že to tak vnímam aj po prečítaní. Víno a čary ponúka veľmi zaujímavú temnú a jesennú atmosféru. Načasovanie príchodu tejto knihy na predajné pulty bolo preto viac než príhodné. Ani táto super jesenná atmosféra však nedokázala zmierniť plytkosť knihy, ktorú som celý čas pociťovala. Kniha sa odohráva na 280 stranách, za čo sa toho veľa stihnúť nedá a ja to plne chápem. Je mi však ľúto, že sme prišli o možnosť spoznať postavy a pochopiť ich spoločné vzťahy. V určitej časti knihy sa ocitnete v hlave hlavného hrdinu, ktorý prešiel od veľmi jednoduchého vzťahu k hlavnej hrdinke k tomu, že bol do nej zamilovaný. Neviete prečo, či kedy sa to stalo. Postavy majú len niekoľko základných čŕt, ktoré sa nejako zvlášť nerozvíjajú, vieme o nich len veľmi málo, takmer ako o iných vedľajších postavách. Čo je však nakoniec skôr preferencia a myslím si, že ak by sme sa sústredili na postavy, museli by sme obetovať príbeh. Forbes túto knihu označilo za rozprávku a ja s nimi musím len súhlasiť. Prioritou je ukázať magický svet a odhaliť to, či vyhrá zlo nad dobrom. Čo niekomu vyhovuje, no nie je to moja odroda vína.  Čitateľ dostane zaujímavý príbeh na uvoľnenie, ktorý ak máte dosť času prečítate aj na jedno posedenie. Je to príjemný príbeh, so super atmosférou, trochou romantiky a hromadou mágie- A nie je to nakoniec to, čo od tejto knihy chcete, ak po nej siahnete? Tiež sa mi páči, že sa s mágiou nehráme a poukazujeme na celú jej temnú stránku. Autorka v knihe poukazuje na hromadu metód požitých na mučenie čarodejníc a podobne. To je podľa mňa presne to, čo knihe dodalo tú správnu atmosféru, o ktorej hovorím. 

 

Víno a čary sú naozaj ako rozprávka pre dospelých- Spájajú v sebe mágiu a jej temnú stránku s príbehom o pomste, ale aj nádeji. Zrejme vás nepoteší, ak po nej siahnete primárne s cieľom čítať romantiku, prípadne zložité charakterové črty- toto od Víno a čary rozhodne nečakajte. Ak hľadáte jednoduché čítanie, s temnou jesennou atmosférou, tak je to kúsok presne pre vás.  Za Knižné nebo dávam tejto knihe kúzelne a solídne tri obláčiky. 




Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Grada. 

Žiadne komentáre