Buď bude legendou, alebo hanbou- Kráľovna Tearlingu (Erika Johansen)

Pred tým, ako vypukne 24 hodinový maratón, mám tu menšiu recenziu :) :D 

Originálny názov: The Queen of the Tearling
Autor: Erika Johansen
Séria: Kráľovna Tearlingu
Diel: Prvý
Filmové spracovanie: Pripravuje sa- Hl. rolu si zahrá Emma Watson
Počet strán: 376
Jazyk: Slovenský
Anotácia: V deň svojich devätnástych narodenín sa princezná Kelsea, vychovávaná vo vyhnanstve, vydá na nebezpečnú púť. Márnivá a sebecká kráľovná Elyssa je mŕtva a Kelsea musí zasadnúť na trón, ktorý jej právom patrí. Na dievča s nezvyčajnou jazvou a magickým náhrdelníkom však z každej strany striehnu nepriatelia. Urobia všetko pre to, aby zabránili jej korunovácii za vládkyňu Tearlingu. Neboja sa použiť ani čiernu mágiu. Hoci Kelsei koluje v žilách kráľovská krv, necíti sa ako vodkyňa. Nepozná svoj ľud a nevie nič o krutovláde svojej matky ani všetkých hrôzach, ktoré sa v krajine dejú.
Kelsea sa nepoddáva, no stačí jediný trúfalý čin následníčky trónu a kráľovstvo zasiahne nemilosrdná pomsta tyranskej vládkyne susedného Mortmesnu, červenej kráľovnej, obávanej čarodejnice. Až vtedy sa ukáže, komu môže Kelsea skutočne dôverovať. Mladá vládkyňa sa tak podrobí skúške ohňom, ktorá z nej spraví legendu... ak sa jej podarí ostať nažive.
Kráľovná Tearlingu je fascinujúci dobrodružný príbeh utajenej kráľovnej a jej nebezpečnej cesty na trón. Je to príbeh o sile priateľstva, ktoré odolá aj najtemnejšej mágii.

Ak ste o tejto knihe ešte nepočuli, tak je niečo zle.  A to myslím naozaj. Reklama bola totižto všade a hlásala, že sa máme pripraviť na skvelú knihu. A bola taká skvelá? Nie, ale bola veľmi dobrá.  Príbeh je zasadený do budúcnosti, aj keď by ste to možno nepovedali. Devätnásť ročná Kelsea vie, že prišiel čas zasadnúť na trón, ktorý zdedila po svojej mŕtvej matke. Všetko však nie je tak ľahké, ako sa môže zdať. V kráľovstve, ktorému má vládnuť, panuje chudoba, žiaľ a strach z kráľovnej vládnucej susedným provinciám, kde je známa pre svoju krutosť. Ak Kelsea chce svojmu kráľovstvu pomôcť, musí hlavne prežiť niekoľko dní cesty do hlavného mesta a nechať sa korunovať. Po ceste sa však objaví viacero problémov a je dokonca nútená odbočiť z predom danej cesty. Kelsea sa nakoniec stáva kráľovnou a zaujme svoj ľud už na prvý pohľad. Je však otázne, či jej koruna zostane a budú ju oslavovať, alebo bude len ďalším sklamaním pre Tearling.

,,Znakom pravého hrdinu je to, že väčšina jeho hrdinských činov je vykonaná v tajnosti. Nikdy o tom nepočujeme. A napriek tomu o tom tak nejako, priatelia, vieme.“

Hlavná hrdinka ničím okrem mena a postavenia nevyniká. Dokonca by som povedala, že čitateľa zaujme až po pár stranách, či dokonca kapitolách. Jej myšlienkové pochody by ste dokázali predvídať: ,,Aká budem kráľovná?“ ,,Nevyzerám ako kráľovná.“ Keď sa však dozvedala informácie o jej kráľovstve, jej pohľad na vec sa menil každou stranou a po jej zasadnutí na trón, som sa pýtala, či to je tá istá hrdinka ako na začiatku. Začala byť iná, rozumnejšia... zmenila sa z kapitoly na kapitolu. Samozrejme, nejaké vlastnosti zostali, ale boli to črty, ktoré jej postave iba prilepšili. Preto sa teším na jej ďalší osobnostný postup v druhom diely. Zatiaľ by som ju však zaradila medzi nadpriemerné hrdinky. Aj keď je pravda, že za ten začiatok by si to zrejme nezaslúžilá.

,,Carlina vždy hovorila, že väčšina mužov sú psi a Kelsea ju nikdy nebrala vážne: Bolo tu až priveľa dobrých kníh napísaných mužmi.“

Vedľajšími postavami sa kniha len tak hmýrila. Kopa chalanov, ktorí tvorili stráž hlavnej hrdinky- či tí, čo jej neskôr slúžili. Tí čo ju chceli zabiť, alebo jej, naopak, pomôcť, pestúni.... No postavy boli tak povediac plytké. Väčšinou ste sa museli uspokojiť s opisom: ,,Bol príťažlivý, no mal/ nemal nad tridsať. Je dobrý v práci s mečom.“ A iba občas nastala situácia, že niekto prezradil niečo o svojej bolestivej minulosti či niečo viac a bol koniec. Neviem, či sa Erika chystá ukázať niečo viac v druhom diely, no pevne dúfam, že áno. Červená kráľovná, Fantóm, Lazarus a mnohí ďalší by svojím príbehom mohli pekne obohatiť príbeh. Lebo tí, čo knihu čítali, chcú vedieť, kto tá prekliata Červená kráľovná vlastne je, však? Alebo kto je Fantóm...a či sa tam objaví....viac krát ako len vtedy, ak niekoho treba zabiť ehm... :D

,,Dokonca aj kniha môže byť v zlých rukách nebezpečná a keď sa to stane, môžeš obviť ruky, alebo si tu knihu prečítať.“

Keď som si túto knihu vypýtala ako RC, tak som ani poriadne nevedela, do čoho idem. Neznámy autor, kniha o ktorej som sa dopočula len pred mesiacom. Chcela som sa nechať prekvapiť a tak som nečítala žiadnu recenziu- ani na GR a ani tie naše slovenské. Išla som do toho úplne naslepo...Takže moje predstavy o tejto knihe boli úplne iné, než je skutočnosť. Viete, anotácia môže byť často klamlivá, a tak som čakala niečo o ceste na zámok, kde bude hrdinka o sebe pochybovať a ostatní jej to budú vyvracať a po nociach si budú všetci spievať pri ohníku ako veľkí priatelia, ktosi vybehne s nožíkom spoza stromov.... a niečo také. Nakoniec je to dystopia, ktorá ako dystopia fakt nevyzerá, číta sa rýchlo aj cez opisy, ktoré sú si občas až príliš podobné. Je tam krv, váľajúce sa časti ľudského
tela a otroci. Je to niečo, čo ste nečakali, ale je to dobré a zaujme vás to. Ale táto kniha má aj veľa mínusov- okrem plytkých vedľajších postáv je tu aj jeden veľký problém: Autorka si toho, podľa mňa, nakopila až moc a pomaly nič nevyriešila. Nič nevieme o tom, ako sa svet dostal do toho stavu. Nič moc nevieme ani o červenej kráľovnej a jej histórii. Autorka si do toho ešte zamotala aj fantasy prvky. Človek by povedal, že za 376 strán autorka aj niečo stihne vysvetliť, no ako keby sa zabudla a omieľala stále iba jedno ,,tajomstvo“ dookola. Dúfam, že autorka si takto iba napísala rozbeh a v druhom diely (ešte nevyšiel ani v USA) to už začne riešiť.  Ak napraví tieto chyby, tak to bude fakt pecka, pretože kniha sa dobre číta a ten nápad je veľmi zaujímavý. A aj keď tam nie je žiadna romantika (viete, a keď sa tam premáva toľko ,,príťažlivých“ chlapov, človek by povedal, že tam bude aj niečo viac), kniha sa mi páčila a rada si prečítam druhý diel.


Kráľovná Tearlingu je zaujímavá kniha s kopou plusov no aj nejakými mínusmi. Dobre si pri nej oddýchnete a je to niečo iné, ako všetky Young adultky a dystopie naokolo. Po dlhšom rozmýšľaní som sa rozhodla dať knihe 3,5 obláčika (dobre ja bych možno dala aj 4 :D). A ak bude dvojaka lepšia, nebránim sa ani väčšiemu hodnoteniu. 

Za poskytnutie RC ďakujem vydavateľstvu Ikar. Knihy si môžete zakúpiť TU.

4 komentáre

  1. Už sa teším na knihu!! A ak vo filme bude hlavná rola Emma Watson, bude to pecka!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Som s bratom v kníhkupectve. *Hmm, pozriem sa na Královnú tearlingu - veď to nemôže byť také hrubé*.. po 5minutách *Sakra!*
    A presne takto som sa zhovárala s bratom :D Prečítala som aj hrubšiu knihu, najviac 832, ale ja som si myslela že to bude tenšie. Nepozerala som dovtedy koľko to má strán!
    Super recenzia mimochodom, na knihu sa už neskutočne teším :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som sa tiež nechcela nejako uveriť, že to bude mať takú hrúbku :D ďakujem :) Máš sa na čo tešiť :D

      Odstrániť