Krvavá dedička (Amélie Wen Zhao) Moja zatiaľ najlepšia kniha roku 2021?

V prvom rade mi dovoľte vám popriať, šťastný nový rok 2021! Verím, že bude lepší ako ten predošlý a nájdete hromadu dobrých kníh. O jednej z nich dnes budeme hovoriť. Pred mesiacom som o existencii tejto knihy skoro ani nevedela a teraz patrí medzi moje naj knihy roku 2020. Kto a čo je Krvavá dedička a prečo by ste si ju mali prečítať? Na konci recenzie nájdete zľavový kód na – 25% a poštovné zadarmo a nižšie na vás čaká celá obálka!

__________________________

Názov knihy: Krvavá dedička 
Originálny názov: Blood heir
Autorka: Amélie Wen Zhao
Séria: Krvavá dedička
Diel: Prvý
Rok vydania: orig: 19.11. 2019 /SJ 29.1 2021
Jazyk: Slovenský
Anotácia: Princezná alebo netvor? Zlo alebo dobro? Dokáže Ana odolať mámeniu temného podsvetia?
V Cyrilskej ríši je mágia považovaná za podradnú a nevítanú. Kto ňou vládne, je zotročený. Nik nesmie zistiť, že korunná princezná Ana ovláda krv v živých bytostiach. Ak sa chce pomstiť za vraždu otca a očistiť svoje meno, potrebuje mocného spojenca. A len jediný človek je dostatočne šialený, aby sa k nej pridal – pán podsvetia Ramson. Aj ten však hľadí najmä na svoje vlastné plány. Dokáže Ana odolať mámeniu temného podsvetia alebo v nej zvíťazí kráľovská krv, ktorá túži po spravodlivosti?
Strhujúce čítanie pre fanúšičky Trónu zo skla, Vranej šestky a Červenej kráľovnej!

___________________________



Ana je korunná princezná, jej život by mal byť bezpečný a príjemný. Nie je nič z toho a aj to málo bezpečia zmizne v momente, keď pred jej očami zavraždia kráľa, jej otca. Dokonca to vyzerá tak, že jeho vrahom je ona. Po tom, ako dostane možnosť utiecť, sa rozhodne, že nájde vraha svojho otca a očistí svoje meno. No keď žijete celý život v paláci, môže byť pomerne ťažké vyznať sa v temných cestičkách podsvetia, a preto Ana potrebuje pomoc. Ramson je všeobecne známy ako pán podsvetia. Teda, bol, kým sa jeden z jeho plánov nepokašľal. Ana je skvelá možnosť, ako sa vyhrabať z problému, do ktorého sa dostal, a pritom znova zaujať svoje miesto v spoločnosti. Veci však strašne rýchlo skomplikujú a nepomáha tomu ani fakt, že Ana ovláda mágiu, čo je v jej krajine považované za niečo démonické a podradné. Dohoda, ktorý spolu uzavrú, znie pomerne jednoducho, no ťažko sa plní, keď každý ide proti nim. Nepomáha ani to, že jeden z nich neplánuje dohodu dodržať. Ten druhý chce zostať na správnej ceste morálneho kompasu. Pri tejto knihe však zistíte, Ana a Ramson mienia a všetci ostatní veľmi ľahko menia. 

 

Neviem, čo som od hlavnej hrdinky čakala. Počas prvej kapitoly asi takú tu typickú morálne správnu postavu. Čiastočne ňou aj je, no čoskoro zistíte že Ana, a rovnako aj ostatné postavy, sa pohybuje na spektre odtieňov. Do istej miery je tou typickou princeznou, ktorá vyrastala za hradbami, nepoznala podlý svet a naivne verila v spravodlivosť a pravidlá. Stále si uvedomuje ich hodnotu a to, že ich chce naplniť. Na druhej strane vás však čaká Ana, ktorá ovláda mágiu a jej volanie je niekedy silnejšie ako ona. Často sa tak spolu s ňou dostanete do morálnej dilemy toho, čo je správne a čo nie. Jej naivita vám bude liezť na nervy, no vyvolá vo vás aj ľútosť a taktiež lepšie pochopíte jej konanie. Napriek tomu, že som práve napísala ,,liezť na nervy“ nemyslím to tak, že ju budete nenávidieť, skôr ňou budete chcieť zatriasť a poprosiť ju, aby otvorila oči. Neskôr však pochopíte, že práve vďaka tomu ma priestor na osobnostný rozvoj a, aj keď možno pomalšie, posúva sa správnym smerom. Priznávam sa, že som Anu vnímala väčšinu knihy skôr ako súčasť dua a nie úplne ako jedinca. Všeobecne sa mi však páčila. Možno nie je najoriginálnejšou postavou, no je dobre spracovaná a jej charakter sa nielen že hodí, ale má aj správnu perspektívu. 

Pri Ramsonovi som si nebola až taká istá, ako ho označiť. Myslím si, že spolu s Anou sa delia o príbeh. Nie je to len jej príbeh, ale aj jeho. No jej poslanie je o niečo väčšie, a preto som si povedala, že chlapca zaradím medzi tie ,,zvyšné postavy“. Ramson predstavuje morálne horšiu postavu. Je ,,pánom“ podsvetia, je známy tým, že kradne, ničí a dokonca nemá problém zabiť. Jeho postava je viac ,,vtipnejšia“, lebo sa ukazuje jeho egoistická/ sebecká stránka. Tá je čitateľovi tlačená do tváre od plného začiatku a vy spokojne prikyvujete hlavou, že áno, presne to ste čakali. Ako som povedala, vnímala som ich viac ako duo - vďaka tomu ste si všimli ich odlišnosti či podobnosti. Čo na tejto knihe milujem, a pokiaľ ma pamäť neklame, spomína sa to aj v knihe, postavy nie sú čiernobiele. Ana nie je dokonalá dobrá postava. Jej prešľapy nie sú ospravedlnené nejakým väčším cieľom. Ramson je na tom možno o niečo horšie, jeho konanie je sebeckejšie a viac premyslené, no postupne sa dozvedáme, že nie je nutne len zloduchom. (Čo teda asi čakáme vždy, no tu by som to neodôvodnila len tým ,,musím ukázať dobré srdiečko, aby ho ľudia milovali.) Väčšina postav sa pohybuje medzi odtieňmi sivej (bohužiaľ žiadnych 50 shades) a konajú dobro a aj zlo. Oboje si uvedomujú a svoje zlé činy neospravedlňujú - zvyčajne nad nimi uvažujú, niekedy ľutujú a niekedy bez drzosti povedia, že by to urobili znova. Práve táto vlastnosť podľa mňa ponúka skvelú možnosť s postavami robiť hocičo. Môže chcieť, aby sa obrátili na dobro, no je tam šanca, že si vyberú zlo a naopak. Môže pracovať a dať postávam hĺbku a môže ich vlastnosti využiť na zvraty v príbehu, čo autorka aj robí, toho sa nebojte. Prvá polovica knihy sa sústreďuje predovšetkým na Anu a Ramsona, no postupne sa pridávajú aj iné postavy. Niektoré dobré či nevinné, iné naštvané a pripravené bojovať a niektoré také, ktoré predstavujú zloduchov knihy. Verím, že práve záverečné kapitoly pripravili priestor pre nové, dôležité postavy a napriek tomu, že vedľajšie postavy možno nie sú úplne v popredí od začiatku, nevadí to. Práve naopak, ocenila som to, pretože som tak mala možnosť zamerať sa na to, aké sú hlavné postavy. 

____________________________________


Pre lepšie zobrazenie rozklini :)

_____________________________________

 


Chcete niečo šokujúce? Táto kniha je plná všetkých klišé, ktoré poznáte. Je tu princezná, ktorá nevie, čo sa deje za hradbami a má veľkú úlohu. Je tu muž, ktorý sa vám najprv zdá ako naničhodník, ale vykľuje sa z neho len mladý muž s minulosťou, ktorá ho poznačila. Máte tu scény a možno schopnosti, ktoré ste videli už tisíckrát. Vám to však bude jedno, pretože záleží na tom, ako autor s klišé narába: buď to urobí ako 100 autorov pred ním, ALEBO sa rozhodne presne pre opak. Trúfam si povedať, že Amelie sa takmer vždy rozhodla pre tú druhú možnosť a kým vchádzate do situácií, ktoré ste zažili mnohokrát, vychádzate s novým riešením. Pôvodne ma na túto knihu ukecala jej prekladateľka, ktorú si možno pamätáte ako Luu (tá ktorej sa moje malé blogerské ja bálo ako čert kríža) a to len pár čarovnými slovami: ,,Je to ako tie staré dobre knihy“ a ,,Enemies to lovers“. To stačilo na to, aby som bola plne predaná a pripravená knihu čítať. Napriek tomu, že mnohé dnešné knihy milujem, je tu mnoho vecí, ktoré sú už trochu nudné. Okolo hlavnej hrdinky je hárem, ak sa dvojica nenávidí, nebráni im to venovať si niekoľko naštvaných bozkov (aj keď ruku na srdce, toto mi vadí zo všetkého najmenej.) a ak urobia aj niečo morálne zlé, autorka im okamžite ponúkne minimálne jeden dôvodov, prečo to urobiť museli a tak ich z toho dostane. Neexistuje, aby postavy boli postavené do zlého svetla. Ako som spomínala, morálne nastavenie postáv v tejto knihe nie je len to alebo ono. Hlavná hrdinka je možno aj pekná (úprimne, nepamätám si, pretože, viete, autorka nemá potrebu vám stále pripomínať, aká je neskutočne atraktívna), ale neznamená to, že každý muž jej padá k nohám. Hlavný hrdina nie je dokonalý, neskutočne vymakaný týpek (v prvej scéne je spojený so slovami ako ,,zvratky a výkaly.“) a kým ich spoločná chémia je neskutočná a citeľná od začiatku, autorka vás napína a napína, až ticho prosíte, aby si dali aspoň malý bozk. 


Pomocou postáv vám autorka pripomenie, že toto nie je kniha plná romantiky a že poslanie postáv je v

niečom inom, že to, čo by chceli, nie je dôležitejšie ako to, čo majú urobiť. O to viac si potom ceníte každú jednu scénu, kde máte čo i len náznak zblíženia či už úsmev, oslovenie, pohľad... Nie je žiadnym tajomstvom, že ja sa vo svete jazyka nevyznám. Originál som nečítala, ale ak niečo musím vyzdvihnúť, je to preklad. Samozrejme, bez opisov autorky by to Luu asi nezvládla, ale poradila si skvele. Opisy majú správnu dĺžku a sú stále uveriteľne podané, no napriek tomu im nechýba určitá prozaickosť. Autorka vytvorila zaujímavý magický svet, ktorý by bolo možno treba viac predstaviť. Prichádza s vlastným jazykom (nebojte sa použiť slovník na konci knihy) a naozaj dúfam, že sa o ňom dozvieme viac. Povedala by som, že autor má vždy možnosť buď vás zahltiť množstvom informácií o svete, alebo vás hodiť do vody a sledovať, ako sa všetko učíte postupne. Amelie je zaručene tým druhým typom autora. Nájdete tam mnoho citátov, ktoré stoja za zaznačenie a čo je dôležité, autorka vie udržať vašu pozornosť. V knihe sa stále niečo deje a ak nie, autorka vás pripravuje na to, že sa niečo má stať. Väčšina scén je tam vsadená, aby vám niečo dala - posun v príbehu, predstavila postavy či svet... Nemala som pocit, že by sa zbytočne plytvalo slovami a časom. Koniec vám pravdepodobne zlomí srdce a prinúti vás siahnuť po druhej časti. Toľká škoda, že si ešte chvíľku počkáme na samotný dátum vydania pokračovania, čo? 

 

Krvavá dedička je kniha, ktorá prináša všetky dobre kvality starých kníh do nového šatu a priestoru. Zvraty, ktoré ste videli už toľkokrát autorka použije, aby vám ukázala novú cestu. Postavy tu nemajú za úlohu ukázať len dobro sveta, ale práve tu krásnu rozmanitosť toho, že nie všetko je dobré alebo zlé, ale že ľudia konajú oboje, len niekto viac toho a niekoho viac onoho. Ponúka vám svet, kde môže byť mágia krásna a čarovná, ale zároveň brutálna a smrtiaca. Prinesie vám intrigy a zvraty, ktoré vám pomaly zničia srdce a vy nebude chcieť nič viac, len aby to to nikdy neskočilo. Z objektívneho hľadiska, by som knihu ohodnotila štyrmi hviezdičkami, možno štyrmi a pol. No ak ste ma o tejto knihe počuli hovoriť, viete, že neexistuje iná možnosť ako to, že si Krvavá dedička odnáša päť obláčikov. Dovoľte mi ešte vás poprosiť o jednu vec: Nezabite túto knihu. 




Za poskytnutie knihy ďakujem vydavateľstvu Albatrosmedia.sk rovnako aj za poskytnutie zľavového kodu ( DEDICKA ) na 25% zľavu a poštovné zadarmo do konca januára. Knihu si môžete kúpiť TU alebo TU

 

1 komentár

  1. Na túto knihu sa momentálne chystám a som na ňu naozaj zvedavá :) Celkom si ma na čítanie navnadila :)

    OdpovedaťOdstrániť