Aké tajomstvo, ich chce rozdeliť tento krát?


Kto že je tu po pol roku? Ja som jaaaa. Užite si recenziu! :D




Názov: After: Tajomstvo
Originálny názov: After We Fell
Autor: Anna Todd
Séria: After
Diel: tretí
Počet strán: 832
Anotácia:  Tessa práve urobila najdôležitejšie rozhodnutie svojho života, no vzápätí sa všetko mení. Nečakané odhalenia o rodinách Tessy i Hardina naznačujú, že skutočnosť je iná, než si obaja mysleli. Čo bude s ich budúcnosťou, o ktorú doposiaľ tak tvrdo bojovali?
Tessin život sa rozpadáva. Nič nie je také, ako si myslela. Ani priatelia, ani rodina. Hardin – jediný človek, ktorý by mal za každých okolností byť jej spoľahlivou oporou –, zúri, keď zistí, čo dôležité pred ním Tessa zatajovala. Namiesto toho, aby ju v jej plánoch podporil, rozhodne sa jej ich prekaziť.
Tessa vie, že Hardin ju miluje a urobí všetko, aby ju chránil, avšak niekoho ľúbiť a dokázať s ním žiť nie je to isté. Tessu vyčerpáva nekonečný kruh záchvatov žiarlivosti, nepredvídateľného hnevu a odpúšťania. Silu jej citu k Hardinovi už nikdy neprekoná iný muž, žiaden iný bozk jej neposkytne toľko radosti ako Hardinov – stojí však neskrotná vášeň medzi nimi za ten nekonečný boj? Kedysi im na prekonanie problémov stačilo, že jeden druhého ľúbia. Ak sa však Tessa rozhodne poslúchnuť hlas svojho srdca, bude to znamenať... koniec?

Tak a sme tu znova. Úprimne? Neviem, či sa radovať, alebo s plačom krútiť hlavou. Ale pekne poporiadku. Po nekonečných hádkach prvého a druhého dielu, prichádza očakávaný (No vlastne vy ste ho už pravdepodobne čítali a možno už aj štvrtý diel ) tretí diel plný nezmyslených hádok a rozchodov. Nie, nesekla som sa. Ono sa to totižto znova opakuje. Rozpory v rodinách a vzťahoch hlavnej dvojice pokračujú a Hardin a Tessa sa snažia nájsť najlepšie riešenie pre všetkých. Obaja riešia svojich démonov, Tessa v podobe jej otca a Hardin sa snaží vyhrabať z vlastných problémov. Ako inak. Avšak mnohými stále nepochopený vzťah tejto dvojice neustále naráža na skaly a im dvom nezostáva už nič iné, ako pýtať sa- Naozaj to má cenu?

Hlavné postavy... čo vám o nich povedať? Sú mladí, rozvážnosť ešte nie je jedna z charakteristických čŕt dospievajúcich ľudí. Chápeme to. Ale občas, sem-tam, už niektoré veci jednoducho prekračujú našu hranicu chápania a nám neostáva nič iné, iba na to zamračene hľadieť. Rovnako to bolo aj teraz. Hardin bol jednoducho Hardin. Spočiatku dobre vyzerajúci bad boy, ktorý pre svoju drahú zrobí čo môže, ale pri každom možno vybočení jeho plánu spokojného spolunažívania sa zmení na hysterickú kôpku nešťastia, ktorá v hlave vidí, ako ho Tessa opúšťa, ako každý po nej tuží, či ako jej chce každý ublížiť. Alebo celkovo zničiť ich vzťah. Z časti, či v určitých momentoch by ste to ešte pochopili, dokázali argumentovať voči vlastnému úsudku, ale občas to jednoducho naozaj nejde. Tak ako sa nezmenil Hardin, tak sa ani nezmenila Tessa. Zo začiatku prvej knihy, kde bola pomerne seba uvedomelá, sa zmenila na dievča, ktoré blázni, ak svojho milovaného nevidela niekoľko dní. Zas a znova sa tu naskytli okamihy, keď sa vrátilo to dievča, ktoré si samo určovalo, čo chce, ktoré vedelo klásť odpor. Tessa  si aj v tejto knihe určovala nejaké tie podmienky, chcela odporovať, ale pohľad na jej smutné šteniatko Hardina ju veľmi skoro zlomil. Postavy by sa podľa mňa mali časom a pod tlakom okolnosti vyvíjať. V tomto prípade sme sa zasekli možno tak v polovici prvej, či na začiatku druhej knihy. Nehovorím, že som nenašla momenty, keď som s nimi sympatizovala, ale bolo ich málo a v mojich očiach tieto postavy veľmi klesajú ku dnu.

S vývojom vedľajších postáv je to rovnaké asi ako pri hlavných hrdinoch. V ich správaní  nenastávajú žiadne zmeny. Postavy prichádzajú, odchádzajú a znova sa vracajú, aby vytvorili nejaký konflikt, ktorý zas a znova vedie k rozhádzaniu a komplikáciám vo vzťahu ústrednej dvojice. Autorka tam ale zanechala aj postavy, ktoré ich vzťah podporujú a snažia sa im nejako vyjsť v ústrety- len tak, viete, aby sa nepovedalo. Popravde, s odstupom času si už ani neviem spomenúť na to, kto tam vystupuje. Teda, pamätám si nejaké postavy, lebo sú tam od začiatku, ale inak.... Hm...toto asi nie je dobré, však? Takže suma sumárom, vedľajšie postavy pre mňa nie sú žiadne plus, nie sú dostatočne výrazné a vsadenie niektorých postáv do deja mi príde až násilne.

Do série After som šla s až divne nízkymi očakávaniami a možno aj preto sa mi tak na začiatku páčila. Sú knihy, ktoré si prečítate, keď ste rozcitlivený a páčia sa vám, lebo v tých chvíľach je pre vás smutná aj topiaca sa malinová zmrzlina. Poviete si, že postavy možno nie sú najoriginálnejšie, dej taktiež, ale svojim spôsobom to má svoje čaro, ktoré sa dá rozšíriť do obrovských rozmerov. Ale potom čítate druhý diel...a tretí...a schéma je stále rovnaká. Hádky, rozchody, radostné stretnutia, koniec, ktorý ma čitateľa vynervovať a nechať ho čakať v očakávaní- ide o predvídateľné zvraty deja, ktoré vás postupne začnú nudiť. Na ďalších dieloch je jasne vidieť, že ide o wattpadový príbeh, kde vás potrebuje autor nejako vyhecovať každú kapitolu. Je mi ľúto, že tomu neurobili  riadnu opravu skôr, ako to pustili v origináli do tlače. Anna ma potenciál, píše veľmi dobe, bola by som hlúpa, ak by som tvrdila opak. Vďaka tomu sa jej knihy čítajú oveľa lepšie, ale jej potenciál zlyháva pri dejovej stránke a postavách. Viem, mnoho ľudí to oslovilo, ale povedzme, že mnohé z fanúšičiek nepotrebujú veľa. Predstavia si Harryho Stylesa ako Hardina a príde im očarujúce aj keby zlomil šteniatku väzy. Ak by Anna na tomto zapracovala, mohla by napísať naozaj kvalitnú knihu, ktorá osloví väčšie publikum. Ale séria After to nie je.


Nevyužitý potenciál, zamrznuté postavy a neustále sa opakujúci dej...to všetko napísane veľmi čitateľne. Tak nejako by som zhrnula tretí diel série After. Tajomstvo pre mňa nebol nejaký neobyčajný čitateľský zážitok. Nepopieram, postavy mali svoje svetlé chvíľky a vyzeralo to, že dej sa posunie novým smerom, avšak aj toto časom zlyhalo. A mne, bohužiaľ, nezostáva nič iné, ako dať tejto knihe dva obláčiky. Avšak verím, že vy ste na tom našli viac pozitív ako ja a že ste si knihu užili.

Žiadne komentáre