(RC) Michal Škombár- Druhá šanca

Lela je spääääť!! No dobre, to ä tam nepasuje.. tak ešte raz.. Lela je späť!!! :D
Rozhodla som sa vrátiť z môjho milovaného Asgardu a priniesť vám recenziu na ďalší knižný klenot, ktorý sa mi dostal do rúk..
Dosť bolo mňa, vráťme sa späť k recenzii. 

Názov: Druhá šanca
Autor: Michal Škombár
Séria:
Diel: 1
Počet strán: 483
Rok vydania: 2014

Anotácia:
Druhá šanca je prvotina mladého slovenského autora Michala Škombára s prvkami autobiografie. Autor má, podobne ako hlavný hrdina Mike Hansson, zákernú chorobu – svalovú atrofiu. 
Mike sa po tom, ako prestal na chvíľu dýchať, ocitá v nemocnici, kde stretá výnimočnú osobu, Toma... Po istom čase sa jeho život úplne mení. Dostane druhú šancu, ktorú naplno využije. Zrazu je z neho chalan, ktorý môže chodiť a užívať si život, ako to doposiaľ nebolo možné. Ocitá sa na vojenskej škole v Londýne, kde sa podobne ako Tom učí byť mužom. Postupne sa z neho stáva tajný hrdina. Dostáva sa do rôznych situácií, v ktorých mu ide o vlastný život. Avšak vie, že jeho cieľom je záchrana ľudí, a nebojí sa pri tom stratiť to najcennejšie.

Troška málo z deja:
Hlavnou postavou knihy je Mike Hansson trpiaci od narodenia svalovou atrofiou. Mike sa počas jedného zo svojich pobytov v nemocnici stretá s istým Tomom Mellnickom. Mladým, pehavým lekárom, od ktorého neskôr dostane návrh, ktorý sa len tak neodmieta
Návrh, ktorý mu zmení život.
Dostáva možnosť dať svojej chorobe zbohom, pomáhať ľuďom, ktorí to potrebujú a takto vlastne dostať DRUHÚ ŠANCU na život.
Má to však jeden háčik...musí opustiť svoj starý život a pre svoju rodinu sa stať mŕtvym.
Mike túto ponuku prijíma a začína svoj nový život pod menom George Pierce. Dostáva sa na špeciálnu školu, spoznáva nových ľudí a zažíva mnoho dobrodružstiev a akcie.
Na scéne sa však objavujú aj moji obľúbení záporáci, ktorí dostávajú čím ďalej, tým väčší priestor..

Moje pocity z čítania:
Kniha má pomalší začiatok, čo dáva logiku, keďže je to prvý diel a autor nás chce zoznámiť s hlavným hrdinom a prostredím, v ktorom žije. Zvláštne však je to, že mi tento pomalý rozbeh absolútne neprekážal.
Väčšina kníh má nudné a zdĺhavé opisy, ktoré mi pripomínajú Dom v stráni a pri tej predstave mám chuť hodiť si slučku zo šnúrky od topánok. Táto kniha ma však milo prekvapila. Jej začiatok je prepletený humornými prvkami a je písaná v jednoduchom štýle, zrozumiteľnom aj nám úbohým smrteľníkom.
No aj tak sa musím priznať, že som párkrát mala túžbu niektoré opisy brzdiace akciu preskočiť, no odolala som tomuto pekelnému hriechu. :D
Postavám nemám naozaj čo vytknúť. Vždy mávam problémy zapamätať si mená postáv a celkovo postavy samotné. V tejto knihe je to však inak. Každá z postáv má svoje charakteristické vlastnosti, správanie a hlášky, kvôli ktorým je v podstate nemožné si jednu s druhou spliesť alebo na niektorú z nich zabudnúť.
Koniec ma tak trochu doslovne nasral, pretože človeka hneď nabudí k ďalšiemu dielu.. ktorý ako inak nie je -_-
Takže pokiaľ autor nechce, aby som spustila vlnu samovrážd, ktorá bola aj v Nemecku po vydaní knihy “Utrpenie mladého Werthera“, tak by mal myslieť na moje... ehm naše zdravie a tak trochu sa popohnať k napísaniu druhej knihy. (áno, som veľmi netrpezlivý človek)

Kladné body:
-Typický mužský humor.
-Jednoduchosť písania.
-Spracovanie postáv.

Záporné body:
-Niektoré opisy.
-Ten koniec.. ľudia, toto mi nerobte.. -_-


Knihu odporúčam každému, kto si chce oddýchnuť a má rád prekvapenia.

A tu máme knižný trailer:
Za recenzný výtlačok ďakujem samotnému autorovi knihy. Naozaj stála za prečítanie ;)

1 komentár

  1. No ten koniec veru dožral aj mňa, sa neskutočne teším na pokračovanie :) Tiež ma knižka prekkvapila.

    OdpovedaťOdstrániť