Enja Rúčková-Risknem to s punkerom


Sme sa s Lilou dohodli :D 
Názov:  Risknem to s punkerom
Autor: Enja Rúčková
Seria: jednodielna
Počet strán: 270
Jazyk: slovenský
Filmové spracovanie: nie je (pche. Toto je SR :D)
Vydavateľstvo: Motýľ
Rok vydania: 2011
Anotácia:
Maturantka Tina má pocit, že jej život uviazol na mŕtvom bode. Pociťuje potrebu zažiť niečo nevšedné, a tak sa ocitne na koncerte punkrockovej kapely. V chalanovi, ktorý sedí za bicími, spozná svojho bývalého suseda. Vrátil sa po dvoch rokoch z cudziny, pričom to pred všetkými známymi veľmi úspešne zatajil.

K Tine je však od samého začiatku úprimný, neskrýva pred ňou svoje vlastné pocity. Vyvracia jej mienku o sebe aj o tom, v čo doteraz verila. Obracia jej svet hore nohami, otvára jej nový obzor, vťahuje ju do víru punkovej energie a slobody. Prináša so sebou závan čerstvého vzduchu, no na druhej strane aj riziko a nebezpečenstvo. Je teda iba na Tine, či sa rozhodne stiahnuť do kúta alebo sa poddá svojmu srdcu. Bude v jej prípade platiť, že risk je zisk?

Risknem to s punkerom som prečítala etšte pred rokom . Blogger mal tri mesiace v konceptoch začiatok tejto recenzie ,ale nejako to padlo a ja som ho vymazala. Teraz som začala znova.
Príbeh sa začína spomínaním na to ,kto je vlastne Tinin priateľ Robo. Od spomienky sa dostavme do klubu Čierna ovca. A tam stretávame dva roky strateného Džonyho. Šok z stretnutia prekoná šok z toho že Džony je v punkovej kapele. A tak sa začína šialená jazda. Keďže Tina a Ďžony sú susedia , vyhnúť sa jeden druhému je skoro nemožné. A na viac: Sú to starý priatelia . Prečo by sa mali jeden druhému vyhýbať ? Lenže teraz to nie je tak ako predtým . Tina už nemá šestnásť a nie je pobláznená do jeho najlepšieho kamoša Roba. A on už nie je ten osemnásť ročný chalan ktorý sa skrýval za vlasmi a trpel svojho otca, ktorý bol v Džonyho živote len na to aby mu ho ničil. Teraz, po dvoch rokoch, je Tina mladá dospelá a úplne znudená jej nanič vzťahom, Džony je krásavec bez dlhých vlasov a je na prosto otvorený a netúži byť len znova len jej kamarát. A rozhodne sa Tine ukázať život v ktorom nemusí len ticho umierať.   Týmto všetkým začne niečo geniálne

Tina je normálne slovenské dievča. Maturuje, má dobre známky, vie hrať na klavíri, ma super rodičov a priateľov a kvôli jej vzťahu je na prosto bez energie. Na začiatku bola do namakaného Roba blázon ,ale teraz ? On ju chce len jednoducho pretiahnuť  a ona chce normálny vzťah a z tohto je vyčerpaná. Tina je rozvážne dievča vie čo robí. Až pokiaľ nepríde späť Džony. Kedysi bol chlapec, ktorého psychicky aj fyzicky týral jeho otec. Svoju tvar skrýval za vlasy a len s niektorými ľuďmi mal blízky vzťah. Lenže teraz sa vrátil ako novy Džony. Je ostrihaný , je pekný a všetko povie na rovinu a Tine zmení život . Obe postavy proste milujem (Džonyho o niečo viac :D) . Každý z nich má svoj charakter a je sranda ich oboch spoznávať. Nebudú Vás nudiť, lebo ich životy vytvárajú príbeh, ktorý má čo ponúknuť. Ich správanie mi prišlo správne aj keď niekedy som nad nimi krútila hlavou a hovorila som si ,čo do pekla to robia. Obaja mi prišli tak nejako blízky. (A nie je tým, že do Liptovského Mikuláša to nemám moc ďaleko :D). Ja som s nimi nemala žiaden problém.

Postavy v knihe som si celkom obľúbila. Či to už boli Džonnyho spoluhráči z kapely, alebo Tinine priateľky. Každý z nich mi prišiel naozajstný. Toto je podľa mňa výhoda našich kníh. Máte pocit ako keby ste tie postavy osobne poznali. Či už sa vyjadrujú ako niekto koho poznáte , alebo sa tak chovajú. Niekedy sa mi stane že niekoho spoznám aj v zahraničných knihách , ale väčšinou je to v tých našich . V knihách sa nepríjemných postavám nevyhnete.  Nazačiatku je otravný Robo a neskôr sa do príbehu pripletie niekoľko ďalších. Jednoducho tam musia byť, ale nemusíte si nad nimi lámať hlavu lebo sa tam nikdy dlho nezdržia.

Enja Rúčková je skvelá autorka. Príbeh nezdržuje nudnými opismi. Opisuje pocity tak skutočne , až si odrazu uvedomíte, že to čo cítite ,práve cíti hlavná hrdinka . Knihy sa odohráva v roku 2011, ale niekedy si prečítate aj to, čo sa stalo pred dvoma rokmi. Ako sa Tina a Džony spoznali ,alebo niečo tomu podobné. Mne osobne sa to spomínanie na minulosť páčilo. Páčilo sa mi aj to, že v knihe ste našli pohľady oboch hrdinov. Ako som už spomenula pri recenzií na TCOCAK, Knihy z oboma pohľadmi priam zbožňujem, lebo poznáme myšlienky a pocity aj toho druhého .

Pri knihe som si oddýchla . Niekedy som sa zasmiala, občas zavzdychala nad tým že nepoznám  niekoho ako je Džony , občas mi zamrzol úsmev na perách. Takže aj vy si dajte oddych od zahraničných kníh ktoré nás zaplavili a puste sa do niečoho slovenského. Romantický príbeh Risknem to s punkerom na Vás čaká.
Moje hodnotenie knihy je krásnych 5 obláčikov :D 

                                                                                                                   Mara

7 komentárov

  1. Čo ja viem, Rúčkova podľa mňa nie je dobrá spisovateľka a píše ... nechcem povedať zle, ale dobre mi k nej tiež nepasuje. Prostredie je nám síce blízke, ale ak sa niekto aspoň trošku pohybuje v punkovej subkultúre vie, že to vôbec nechodí tak, ako je to opísané v knihe. A Džony bol viac ako schyzofrenik ... on mal rovno roztrojenú osobnosť.
    Toľko môj názor, hádam nikoho neurazím ...:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nik sa neurazí :D. Rúčkovú mám rada, ale príde mi dobrá na Slovenské pomery. A vieš ako sa hovorí: Sto ľudí sto chutí. :D Ja som sa k tomu punku moc nevyjadrovala, lebo sama sa tomu moc nerozumiem, ale aj ja som pochopila, že od punku to išlo na kilometre ďaleko. skôr som sa sústredila na príbeh celkovo :D A Džony :D Nooo to je tiež pravda, ale každý má tu svoju temnú stránku :D

      Odstrániť
  2. Súhlasím 8) Mala som rovnaké pocity. Akoby som videla nejakých svojich nepravdepodobných kamošov 8D Bolo to dosť reálne alebo mi to tak aspoň prišlo 8)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Realita je dobra :D Po všetkých tých fantasy svetoch a tak, treba niečo zo života :D

      Odstrániť
  3. Vyzerá to podľa tvojej recenzie celkom nádejne. Možno raz... by tu bola možnosť, že si to prečítam :D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Vyzerá to celkom fajn, taktiež ako Lyn_von_Nightlight hovorí, raz si ju možno prečítam :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja ju čítam momentálne a je veľmi dobrá :) nedokážem sa od nej odtrhnúť ! :* XoXo

      Odstrániť