Zakázené ?No a čo ?! Dajte to sem !

Na niektorých blogoch sa objavili rôzne články ohľadom sexu , a tak. Lila a ja sme viedli podobnú konverzáciu. Uznajte , že niektorý z vás by určite siahli po knihe ktorá je zakázaná a z názvom: Nečítať! Či už chceme alebo nie knihy našej vekovej skupiny a + ,sú o sexe a zabíjaní ( nie vždy, ale drvivá väčšina). Naši rodičia sa boja aby sme nečítala dáke hlúposti čo nie sú nášmu veku ešte vhodné. Napríklad mne chcela mama zakázať Upírske denníky len kvôli tomu že si tam sajú krv. Vraj aby som nemala nočné mory. Keď ja by som mohla mat nočné mory zo Stefana a jeho brata, tak čo potom dievčaťa čo majú takých 9 rokov a čítajú túto sériu ? 

TO Že je vzadu napísane : Pre čitateľky od 15 rokov. Neznamená že knihu vrátime spať do regálu a ideme k rozprávkam na dobrú noc. Skôr nás to nabudí lebo chceme vedieť prečo to smú čítať čitateľky/ čitatelia od určitej vekovej skupiny. Rodičia a vydavatelia si myslia že to môže ublížiť našej  psychike. Že nie sme dosť vyspelí nato aby sme čítali pár mizerných viet o tom že TO spolu konečne robili a bolo to užasne . Možno to bolo tak za ich čias, ale teraz je to inak. 

Napríklad: Idem si zaplatiť krúžky do naše ho Centra voľného času. Kým sa tlačí potvrdenka o zaplatení ,mi riaditeľka CVč ukazuje vytvorí škôlkarov zo strednej triedy. Jasné kuriatka boli fialové, ružové , a tak ďalej. No nakoniec ma dorazilo keď mi ukázala že nejaký chlapec svoje kuriatko nevyfarbil , ale dokreslil mu poprsie a prišiel s jeho výtvorom k riaditeľke so slovami že to má hotové. Ja som jeho veku ani nevedela čo to je poprsie ! Všetko je inak. Takže ja si myslím že by vydavatelia nemali robiť veľké vekové rozdiely. Teda samozrejme nehovorím aby napr. 10 ročné dievča čítalo romány Sherrilyn Kenyon. To nie, ale rodičia a vydavatelia a neviem ešte kto by myli vedieť že ten malinký nápis na zadnej strane knihy nás neodradí .- Mara


3 komentáre