Veríte v lásku na druhý pokus? (Na druhý pokus- T.L. Swan)


Myslím si, že cestárov prekvapí menej to, že napadne sneh ako vás to, že som tu s novou recenziu. Ale aha na mňa- Idú Vianoce, možno zúfalo neviete čo kúpiť niekomu vo svojom okolí.  Dnes sa pozrieme na romanticko - erotickú knihu Na druhý pokus a možno aj zistíte, či je to kniha, ktorú by ste niekomu odporučili. 

 

Názov: Na druhý pokus

Originálny názov: The Takeover

Autorka: T.L. Swan

Séria: Milesův klub

Diel: Druhý

Jazyk: Český jazky

Počet strán: 440

Anotácia: Tristana Milese jsem poznala na jednání, při němž se snažil převzít mediální společnost – moje dědictví po zesnulém manželovi. Tristan je bohatý, mocný – a taky arogantní a naprosto nesnesitelný. Nenávidím ho každou buňkou svého těla! Tak proč je, ksakru, tak neuvěřitelně přitažlivý?! Jen tři dny po zmíněném mítinku mi nečekaně zavolal – a pozval mě na rande! Samozřejmě bych radši umřela, než bych se sešla s chlápkem, jako je on. Ačkoliv musím uznat, že mi to docela polechtalo ego. Hlavně ten moment, kdy jsem ho odmítla! Jenže teď, o šest měsíců později, jsem se vypravila na konferenci do Francie, a co čert nechtěl – jedním z přednášejících je on. Příšerný, odporný, samolibý Tristan Miles! Až na to, že zatím není ani příšerný, ani odporný ani samolibý. Naopak, je překvapivě okouzlující a vtipný, a když se na mě podívá, navzdory svému přesvědčení se celá chvěju… Já se jím ale nedám uchvátit. Je to jenom sukničkář v nažehleném obleku. A já jsem zas jen vdova se třemi neukázněnými kluky na krku… Bože, ať už ta konference skončí! Každý totiž ví, že Tristan Miles vždycky dostane, po čem zatouží – a právě teď zatoužil zrovna po mně!

 

Claire je stále pomerne mladá vdova, ktorá sa po smrti manžela snaží uchovať jeho firmu a zároveň vychovať troch chlapcov a ostať pri tom všetkom aspoň čiastočne psychická zdravá. Avšak nie všetko ide tak, ako chceme a jej firma je na pokraji krachu. Čo je niečo, čo privolá Tristana Milesa- Známeho, bohatého muža, ktorý kupuje firmy pred krachom, aby z nich ešte niečo málo vyťažil. Tento jeho plán samozrejme nesedí so snahou Claire uchovať si firmu ako rodinné dedičstvo pre svojich synov. Všetkým nám je určite dobre známa situácia, kedy hlavná hrdinka odmietne hlavného hrdinu. Inak to nie je ani v tomto diele, pričom akákoľvek romantická snaha zo strany Tristana je v tomto prípade zhodená zo stola ešte rýchlejšie, ako jeho obchodná ponuka. Pravdaže to má efekt ešte väčšej túžby z jeho strany.  A kým tam nejaký snaha zo strany Tristana je, je rýchlejšie zhodená zo stolu ako jeho obchodná ponuka. ---- Kým sa obaja súčasne neocitnú na seminári vo Francúzsku a všetko sa nezačne pomaly meniť. Otázka je, čo to vôbec znamená a či  by to ich niečo bolo vôbec schopné  vydržať pri návrate do NYC a pri tak rozdielnych životoch, ktoré vedú. 

 

Ak ste na tento blog už zopárkrát natrafili viete, že ak niečo milujem, tak je to rozhodne dual pov. Hlavné postavy knihy sú samozrejme Claire a Tristan, ktorý hneď na začiatku nabehnú na taký ten veľmi agresívny štýl a vy viete, že sa môžete pripútať a odviesť sa na dráhe známej Enemies to lovers. Claire je svojim spôsobom trochu nezvyčajná hlavná hrdinka. Je vdova, má tri deti, je staršia od hlavného hrdinu a napriek tomu, že sa stretnete s tým, že je v podstate dokonalá, niekoľkokrát narazíte aj na zmienky o zmenky o veciach, ktorými si telo prejde po tehotenstve. Tristan je všeobecne známy typ dokonalého hrdinu, ktorý je neuveriteľne múdry a nehovoriac o tom ako strašne bohatý. Má svoje súkromne lietadlo, cestuje po celom svete a jeho vysnívaný typ je pekná, mladá blondínka. Chémia medzi nimi je, ale čo môže najviac zaujať je zrejme humor, ktorý medzi nimi je. Ich interakcie sa mi vo väčšine času úprimne páčili a pristihla som sa, že som sa pomerne často usmievala. Bola zábava im nahliadnuť do hlavy a všímať si ako sa ich myšlienkové pochody odlišujú a v niektorých prípadoch sú zas úplne totožné. 

 

Vedľajšie postavy boli pre mňa prioritne deti hlavnej hrdinky, ktoré boli v rôznom veku a mali rôzne charaktery. Čo fungovalo naozaj skvele, ak odmyslíme niektoré extrémy (k tomu sa dostanem o chvíľku.)  a bolo pomerne ľahké si ich obľúbiť. Prvotné stretnutie detí s hlavným hrdinom bolo príznakom tých extrémov, ale zas nastavilo zábavnú dynamiku, s ktorou sa potom dalo pracovať. Napriek tomu, že neboli hlavnými postavami mali naozaj veľa priestoru, čo sa mi úprimne páčilo, pretože boli neskutočne dôležité pre dej. Nebolo by to totižto prvýkrát, kedy autor deti naozaj využíva ako len nejakú kulisu pre príbeh. Spätne, si však uvedomujem že veľa iných postáv dostalo nábeh na to mať dôležitejšiu rolu v príbehu a nakoniec sme na nich v nejakej časti zabudli. Čo nie je nutne niečo zlé, lebo na konci neboli naozaj dôležití, no niekedy som mala pocit, ako keby autorka chcela začať niečo a potom si povedala, že sa jej to neoplatí. 

 

Táto kniha bola mojim prvým stretnutím s autorkou a musím povedať že na úplnom začiatku som sa zľakla, že to nebude veľmi dobrá skúsenosť. Z čoho som bola pomerne v šoku, pretože podľa goodreads je to jedna z tých kníh, ktoré by sa mi mali páčiť. Má vysoké hodnotenia, páčila sa aj pár ľudom okolo mňa... Môj problém s touto knihou bol, ako som už spomenula- extrémy. Na začiatku sme sa veľmi rýchlo presunuli od úplnej nenávisti k sexu. Niektoré reakcie boli extrémne a prišla som si, že aj samotný humor bol na začiatku jemne ťahaný nad hranicu toho čo je vtipné a čo nie. Kým Claire bola zachovaná na takej tej hranici ,,som normálna hrdinka tohto žánru“, tak hlavný hrdina bol vo všetkom dobrý: ovládal päť jazykov, neskutočne bohatý, neskutočne príťažlivý, neskutočne obdarený a schopný...Čo nie je úplne nezvyčajné, ale v niektorých konverzáciách som sa pozastavila nad tým, či si tu autorka vlastne nerobí srandu zo stereotypov tohto žánru. Možno to bolo tým, že nie som zvyknutá na autorku, možno to bolo niečo, čo mi akurát nesadlo- bol to však dôvod prečo som knihu zavrela a mala som problém sa k nej vrátiť a dá sa povedať že som sa jej na istú chvíľku aj vyhýbala. Lebo ak je niečo ,,extrémne“ je to svojim spôsobom aj pomerne dosť unavujúce. Ale na druhý pokus (hehe) som sa do knihy pomerne rýchlo začítala, humor bol prirodzenejší a reálne som sa bavila. Zrejme by som pokojne vyškrtala pár erotických scén ale reálne to ničomu neublížilo. Páčilo sa mi, kam postavy smerovali, že sa menili a kniha napriek hromade vtipov nabrala na vážnosti a zabrnkala na ťažšie a dôležitejšie témy. Takže úprimne si myslím, že keby bol začiatok o niečo iný, pre mňa viac plynulejší, asi by som si užila knihu o niečo viac. Na druhú stranu to bolo nakoniec to potrebné príjemné čítanie na pochmúrne dni. Navzdory tomu, že začiatok bol pre mňa trochu kostrbatý, viem si predstaviť že by som siahla po prvej knihe zo série. A teda pokiaľ by sa vám do rúk dostala hociktorá iná časť, nemusíte sa báť, že by ste sa úplne stratili vo svete už načatej série- Ani raz som nemala pocit, že by mi niečo chýbalo alebo unikalo. 

 

 

Pokiaľ hľadáte knihu, ktorá by vás zahriala pri chladných večeroch a s veľkou dávkou humoru a erotiky, prepojenia úplných klišé tohto žánru ale aj nejakých tých nových prvkov...Úprimne si myslím, že kniha Na druhý pokus sa vám môže reálne páčiť. Fanúšičky eroticko- romantických príbehov si nájdu svoje a pri hrúbke knihy sa zabavia na dlhšiu dobu. A napriek tomu, že sme si úplne nesadli, dávam knihe Na druhý pokus tri a pol obláčika. 



Za pokystnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľtsvu Grada.

Žiadne komentáre