Článok na tému: Veľmi pekne ďakujem za komen...počkať...za čo?

Mám pocit, že ste sami prekvapený, že práve čítate článok na zamyslenie. No verte mi, že nemôžete byť prekvapení viac ako ja. Sama nerada píšem takéto články, pretože mi často prídu ako niečo, čo tu už bolo, alebo trepem o jednom a v ďalšej vete
už o inom. Preto ich ani neskúšam písať no...toto by som rada zo seba dostala. Niečo, čo neštve len mňa, ale aj blogerov, s ktorými som v dennom styku.

Viete, keď mal blog asi rok, niečo, čo bolo pre mňa úplne bežne, že som si v emailovej schránke našla aj 5 emailov denne, pretože niekto okomentoval môj príspevok ( a tie boli fakt mizerné :D). Bolo bežné, že pod príspevkom sa ešte v ten deň nazbieralo niekoľko komentárov. A dnes? o dva roky neskôr? Som rada, že je pod tým príspevkom čo i len jeden. Prečo je to tak?

Som k sebe úprimná a neklamem si. Jasné si uvedomujem, že na tom nesmieme určitú vinu. Neprispievame každý druhý deň ako kedysi a aktivita nášho blogu...je mizerná. Pomaly sa na Knižné nebo zabúda- čo ma mrzí ale uvedomujem si, kto na tom nesie vinu.


Lenže po všetkých tých výčitkách sa začnem pýtať samej seba, čim to ešte je? Keď na FB stránku napíšem, že pracujem na recenzií, vy si ju budete môcť prečítať, tak Like padajú ako o život. Zavesím recenziu na blog a za týždeň mám iba 62 pozretí (oproti 200 v minulosti). A ja sa pýtam: čo? A potom sa pozriem o kúsoček ďalej a žiaden komentár a som sklamaná.  To sa nikomu z tých ľudí moja recenzia nepáčila? To bola naozaj taká o ničom, že nestala ani za jeden koment? V čom je chyba? Prečo sa s nikým o tej knihe nemôžem pod článkom porozprávať ako kedysi? Keď som s nejakým čitateľom viedla komunikáciu cez komenty.

Mnohí čitatelia, ktorý svoj blog nemajú si možno neuvedomujú, ako veľmi môže koment o troch slovách potešiť: veľmi pekná recenzia. Viete ako som po takom komentári rada? Ako sa usmievam, keď odpisujem a jednoducho ďakujem? Preboha, ja by som bola rada aj za kritiku! Chcem vedieť, čo zmeniť! Chcem vedieť, v čom robím chyby! Ale ako to mám zistiť, keď jediný koment pod mojou recenziou je spam ponúkajúci mi sexuálne hračky?

Nechcem, aby to vyznelo tak, že žiadam o komenty. Chcem len vedieť, prečo sa už
teraz nepíšu? Prečo, keď som minulý rok vyhlásila súťaž bolo tam približne 20 komentárov a pri tejto iba jeden? Prečo vlastne upadá aktivita čitateľov, aj keď sme aktívné? Viem, že niektoré blogy nemajú s niečím takýmto problém. Ale prečo ho máme napríklad my? Je náš blog zlý? Recenzie sú o ničom? Je to naozaj našou neaktivitou? Prečo?

Viete, keď som tento blog zakladala, robila som ho preto, aby som mohla nájsť ľudí, s ktorými sa budem môcť o knihách porozprávať. Ktorí mi pomôžu sa zlepšovať. A potom to upadne.  Áno, je pravda, že mnohí hovoria: ,,Blog píšem pre seba a je mi jedno, či ho niekto číta.“ Ale u mňa to nikdy neplatilo. Blog som zložila, aby som sa mala s kým rozprávať. Nie aby som si písala bľaboty iba pre seba. Chcela som vytvoriť miesto, kde sa bude diskutovať. Knižné nebo ním už nie je. Ale aj keď mi to niekoľko krát napadlo, nezruším ho.  Je to niečo, čo mi robí radosť. Miesto, kde sa môžem vyjadriť, aj keby to znamenalo, že píšem iba pre seba alebo troch ľudí, ktorý si môj blog prečítajú. Knižné nebo je moje, síce zanedbávané, ale stále moje dieťa.
Znova upozorňujem na to, že si tu neprosím o koment. Len by ma zaujímalo, čím to je, že ten odkaz ktorý niekto vidí nestojí za kliknutie či koment.

                                                                                                                    Mara

29 komentárov

  1. Pekný, pravdivý článok, myslím, že takýto problém nemáš len ty a takisto netuším, prečo ti komentárov ubúda. Veď tento článok je stelesnením toho, že by sa tu mali sypať!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Popravde.. tiež som raz takýto článok skoro napísala :D Pri niektorých článkoch je viac komentárov, ale niekedy žiadny, alebo jeden a mňa to potom mrzí. Obzvlášť, keď je to niečo, s čím som mala veľa práce...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne ja som taký typ, čo píše recenziu cez tri hodiny a ďalšiu hodinu hľadá obrázky, prekladá citáty z GR a po týždni sú tam asi 2 komentáre...A pozriem na začiatok a že 11 pri nejakej recenzií, pri ktorej si mám chuť otrieskať hlavu o stenu, a ja potom že aha a kde to viazne? :D

      Odstrániť
  3. Presne! :) Niekedy napíšem článok(TAG) s ktorým som si ani z diaľky nedala tak veľa práce ako napr. z Recenziou na moju najobľúbenejšiu sériu a napriek tomu mám na Recenzie asi 2 komentáre pričom na TAGu oveľa viec...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Práve o to ide....je to dĺžkou príspevku alebo čim? Ale chápeš, nikto ti nedá vedieť čím to je, lebo nemá ako, keď nekomentuje :D

      Odstrániť
    2. :DDDD tak to je pravda :D ja neviem už proste :D

      Odstrániť
  4. Tak my sme sa o tom bavili :D Ja som ti hovorila, že nemám čas ani na vlastný blog, nie to na iný :D Ale keď ten čas mám a niečo si prečítam, tak jednoducho okomentujem nie? :D

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Naprosto tě chápu, také to často tak cítím! Píšu recenzi nebo jiný článek, dám si s ním velkou práci, někdy se třeba i povede, že jsem se svou prací vážně spokojená a jsem na ni i "pyšná", zveřejním to na blog a čekám na reakce... A i když mi u článku stoupá návštěvnost ve statistikách, komentáře nikde. Tak si začnu říkat - co je s tím článkem špatně? Proč ho nikdo nekomentuje, i když ho rozkliklo už tolik lidí? Ale na druhou stranu to svým způsobem i chápu. Já také často nemám prostě čas komentovat. Sednu k počítači, projedu v rychlosti nějaké blogy, ale komentář nenapíšu. Takže si vlastně nemám co stěžovat. Jen to člověka mrzí, protože bez nějaké odezvy, ať už pozitivní nebo negativní, je to blogování takové neúplné... Návštěvnost sama o sobě mi takovou radost nepřináší jako komentář pod článkem. To je pro mě odměna.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne- je to poklona od čitateľa...niečo čo ťa poteší, ale nič také nepríde. Taktiež to chápem, ja momentálne nemám čas poriadne ani na vlastný blog, ale ak si niečo už na inom blogu prečítam a neokomentujem, ale chcem, tak si to strčím do záložiek aby som sa k tomu mohla vrátiť. Ono je pekné vidieť to číslo, ale naozaj...ten komentár je niečo ako pochvala od niekoho iného, kto ťa možno nepozná osobne...niekoho cudzieho, kto tvoju prácu ocenil.

      Odstrániť
  6. Tohle by mě taky zajímalo :) Taky jsem se nikdy nesnažila předstírat, že píšu blog pouze pro sebe. Pokud bych ho psala pro sebe, píšu si ho na papír, nebo sice do počítače, ale ukládám si ho pěkně do složky a nevěším příspěvky na internet :) Člověk je tvor ješitný a potřebuje nějakou tu chválu. V neposlední řadě je i tvor společenský a touží nejen po pozornosti, ale i po dialogu. Já chci, aby lidé reagovali na mé pracně vytvořené články. Vždyť s recenzí se patlám i několik hodin. A přitom právě recenze mají zdaleka nejmíň zobrazení (nejen komentářů). Čím to je? Proč se většina blogerů tváří, že nejraději čtou recenze a nějaké meme a podobné věci je štvou, když právě meme, tagy, chvástačky a vykecávací články dostávají mnohem více zobrazení? :) Ale to jsem odbočila...komentáře jsou pro mě hrozně důležité. Přeji si dostávat zpětnou vazbu i za cenu toho, že by to byla kritika. I kdyby to měla být dvě slova. Každého komentáře si vážím a nad každým plesám :)(i po roce existence blogu). Právě z důvodu, že já komentáře na svém blogu miluji píšu i komentáře ke všem článkům, které mě natolik zaujmou, že si je přečtu :) Protože to mě taky baví a mám ráda ten pocit, že třeba svým příspěvkem udělám někomu radost. Já totiž chci ocenit tu práci, jaká za článkem stojí :)
    Přiznávám bez mučení, že na tvém blogu jsem poprvé, takže moc nemohu dát zpětnou vazbu v tom, zda se nějak změnila kvalita článků, či recenzí, ale rozhodně tu nejsem naposledy, protože tímhle zamyšlením jsi mi dokonale padla do noty a doufám, že se takových objeví víc :)
    Pevné nervy, velkou spoustu komentářů a ať tě neopouští chuť ke psaní. Čtenáři vždycky byli a budou :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ufa :D Tak v prvom rade, som rada, že sa ti na našom blogu páči :D Aj t vyzeráš ako veľmi milá osoba :D Máš úplnú pravdu v tom, že každý človek ,,priahne" po pochvale. Pre mňa je tá spätná väzby naozaj dôležitá a záujem/ vyjadrenie sa k príspevku na ktorom som makala hodiny je pre mňa niečo ako plat. Niečo čo ma poteší, cítim sa dobre. Mňa osobne tagy a spol bavia takže som rada aj za aktivitu tam.:D Je to také osvieženie blogu. :D Takže tak no :D

      Odstrániť
  7. Aj ja mám ten istý problém, ale nikoho nesúdim, lebo viem, že aj ja málo komentujem iným. Viem, že to je slabá výhovorka, ale vtedy, keď si nejakú recenziu prečítam, tak nie som prihlásená a adresu a meno sa mi nechce písať, takže komentujem iba vtedy, keď si otvorím blogger a pozriem, čo je nové. Ja ti vždy napíšem správu na FB, že sa mi recenzia páčila a poviem si, že ti to nesmiem zabudnúť okomentovať, ale napokon aj tak zabudnem :D Ďalším dôvodom je moja veľká lenivosť.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak lenivý sme asi všetci :D Ja sa musím priznať, že ani ja v podstate nekomentuje- čo je dosť blbé, keď som napísala takýto článok.:D ale ja nemám čas ani na vlastný blog, takže po iných v podstate už ani nechodím. :D :D Ono je jasné, že občas zabudneme, že práve toto som chcel okomentovať....ale aj tak :D Chápeš nie? :D

      Odstrániť
  8. Podľa mňa je to jednoduché. Pri článkoch na tému sa čitatelia majú k čomu vyjadriť (vidíš to aj pri tomto článku), dokonca k TAGom sa vedia vyjadriť, lebo tam prezradíš niečo o sebe. Pri recenziách však čo majú napísať? Stále to isté, že je to pekná recenzia a tú knihu si chcem prečítať a možno si to kúpim a pod? Myslím, že toto časom omrzí. Niekedy sa stane, že čitateľ už danú knihu čítal a vtedy aj pridá obšírnejší komentár so svojím názorom, ale tí, čo recenzovanú knihu nečítali, nemajú veľa slov na komentár. Tak nekomentujú a v podstate ich chápem. Aj ja si prečítam mnoho recenzií, ale len minimum z nich komentujem. Skôr ma potom zaujmú práve články na tému. Takže podľa mňa za tým netreba hľadať žiadny nezáujem zo strany čitateľov, skôr len to, že nevedia, čo majú napísať, nechcú sa opakovať a možno ani nemajú čas na komentovanie :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To je síce pravda. A súhlasím, no teba nepoteší, keď si pod recenziou nájdeš aj to otrepané: pekná recenzia? Určite som rátala aj s tým časom-že jednoducho nestíhajú, ale ide vlastne o to, že keď si ten článok prečíta 120 ľudí, je mi ľúto keď sa k tomu nikto nevyjadril-hocijako. Pre mňa je krátky kompliment ako pochvala, niečo čo ma posúva k tomu, aby som napísala ďalšiu recenziu...:D

      Odstrániť
    2. KDE JE môj komentár????? Odpísala som ti a nič, nezverejnilo to. To je ďalšia vec, ktorá môže od komentovania odradiť čitateľov :)

      V skratke som písala len toľko, že áno poteší a som vďačná, ale oveľa viac ma poteší síce málo, ale obšírnejších komentár, ako veľa dvojslovných pochvál. :)

      Odstrániť
    3. Hej haprovanie bloggera mnoho ľudí odradí :D Obšírny komentár poteší, ale časom keď to takto opadá poteší aj krátky :D

      Odstrániť
  9. Ja komentujem, len keď mám čo povedať... na čo by sú niekomu nechala komenty typu: "Super recenzia a smajlík", tam sa veľmi nedá o čom diskutovať. A v poslednej dobe pribudlo tak veľa blogov, že už o pozornosť bojuje zrejme každý jeden z nich. Blogovanie si vyžaduje neustálu pozornosť a skúmanie nových blogov, aby o tebe ľudia vedeli. Sama viem, že je to náročné, však ani ja na to nemám čas, ale občas sa idem popozerať, čo je nové. S tými recenziami je to tak, že často sa k nim vyjadruje málo ľudí, lebo väčšinou už recenzií na takú knihu čítali až-až a proste sa im nechce komentovať alebo fakt k tomu nemajú čo povedať.
    Treba tiež brať do úvahy aj školu... ja som si napríklad všimla, že mi výrazne poklesla aktivita na blogu, odkedy sa skončili letné prázdniny. S tým treba počítať.
    Alebo treba prísť na nejaký nový spôsob, ako rozprúdiť debatu. :D

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Aha, teraz čítam koment od Catty :D a s tými recenziami má úplnú pravdu.

    OdpovedaťOdstrániť
  11. A ja sa zase pridám so súhlasím s tým, že naozaj veľa robia a menia aj prázdniny. Počas nich je návštevnosť naozaj o dosť vyššia a dokonca aj víkendy toho spravia dosť. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Určite do toho treba pripočítať aj tento faktor: množstvo blogov. čo sa týka tej aktivity mňa ani neštve to, že ta aktivita opadne a nechcem ani povedať že ma nepoteší, keď vidím číslo v štatistikách, len ide o to, že si recenziu článok prečíta 120 ľudí, ale jeden jednoducho nemám čas to okomentovať. Práve ide o to. Ak sa už na iný blog dostanem a mám čas na to prečítať si článok, tak si nájdem aj tu minútku na napísanie komentára nie? ďalšou pravdou je, že naozaj viac ľudí na ten odkaz klikne cez víkend/prázdniny no aj tak ! :D

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Zase oxidujem aj tu (ale však čo, aspoň prúdi debata :D).
    Neviem ako ostatní, ale mne napísanie komentára trvá dosť dlho, lebo ak komentujem, tak väčšinou trochu obšírnejšie a kým poskladám svoje myšlienky, tak to trvá hodnú chvíľu. Takže keď mám málo času, prečítam si článok a idem ďalej, lebo písať ešte aj komentár by trvalo fakt dlho. Ako chápem, napísať "Pekná recenzia" to trvá naozaj len chvíľu, ale to sa naozaj zunuje alebo sa z toho stane potom len taký zvyk. Neviem no, asi každého poteší niečo iné :)

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Nedávno som presne o tomto probléme premýšľala. Každý bloger si môže nahovárať, že to píše len pre seba a je mu jedno, kto si blog pozrie, no na druhú stranu, každý jeden bloger je rád, keď sa u neho objaví pod článkom komentár, pochvala atď. Je to jednoducho tak. Osobne, mňa a aj moju spoluadminku komentáre neskutočne potešia a to môžu obsahovať len dve slová. A každý chce mať nejakým spôsobom ocenený článok, s ktorým sa nadrel a presedel nad ním nejaký ten čas.
    Je však pravda, že niektorí ľudia na komentovanie nemajú čas. Občas sa to stáva aj mne. No keď sa mi článok veľmi páči, tak mi nerobí problém zanechať svoj názor. :)
    A áno, určite to zamrzí, zamrzí to každého blogera, no myslím si, že pravidelní čitatelia vášho blogu(ku ktorým patríme aj my) si k vám vždy prídu pozrieť nové články a zanechajú aj koment. :)
    Viac si nie je čo povedať, pretože všetko už bolo vyššie zmienené. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. áno, vás milujem :3 :D Vy vždy niečo napíšete :3 :D

      Odstrániť
  15. Tak napríklad mňa viacej naláka nejaký tematický článok, kde sa autor k niečomu vyjadrí a prijme ma nad témou rozmýšľať. Vtedy veľmi rada vyjadrím svoj názor v komentári. Čo ma však od komentovania dokáže odradiť je, keď komentujem a bloger neodpíše. Teda, viem, že na niektoré komentáre sa nedá odpovedať, tiež to robím, ale stalo sa, že som napísala dlhší komentár a čakala som ako bude bloger reagovať, ale ničoho som sa nedočkala.
    Ako bolo spomenuté, veľa recenzií sa opakuje, hlavne recenzákov, a vtedy pre mňa osobne nemá význam čítať neviem koľko recenzií na jednu a tú istú knihu. Skočím k blogov, ktorých recenzie ma bavia a okomentujem, ale ďalšie podobné recenzie nečítam. Podľa mňa treba byť predovšetkým kreatívnym, aspoň to funguje na mňa. Vidím recenziu na zaujímavú klasiku, tak si to okamžite prečítam, pretože je to niečo iné ako na blogoch vidno. Určite záleží aj na tom, ako recenziu bloger napíše, ja sa veľmi rada vraciam k tým, kde viem, že ma ich recenzia pobaví ale aj niečo mi dá. Ale aj ako povedala Lyn, treba byť aktívny, upozorňovať na seba inými komentármi a kreativitou príspevkov. Niekedy je to ťažké, aj ja nemám na blog furt čas, ale vždy sa snažím rozmýšľať nad tým, čo by som nabudúce urobila inak.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ak mi niekto neodpíše, tak to doslova nenávidím :D Podľa mňa je to neúctivé. Ja ak si komentár všimnem (lebo polku normálnych komentov mi nahádže do spamu :D) a neviem naň odpovedať tak odpíšem aj smajlíkom :D Len aby čitateľ vedel, že som jeho jeho koment zaregistrovala :D Ako som spomínala, tak to je hlavne aj našou neaktivitou (a to si uvedomujeme:D) a jediné čo ma zachraňuje je to, že aspoň na RC recenzia bude :D Ono je naozaj pravda, že sa opakujú...ale ja som rada aj za ňu :D A potom iba čakám na ten čas, keď si sadnem za pc a napíšem niečo, za čo na konci neďakujem vydavateľstvu :D Ja osobne sa snažím byť kreatívna-hlavne cez videa, pretože pri tematických článkoch mám pocit, že vždy pletiem štvrté cez deviate a preto ich nepíšem :D Ako som povedala, ja si svoju kreatívnu stránku zakladám hlavne cez tie videa. Pretože mám pocit, že čitateľ ma so mnou ešte bližší kontakt. Problém tohto spôsobu je, že mnoho ľudí nerado pozerá videa alebo ak poprosím o nejaký nápad (nejaký TAG alebo tak) tak každý dá tomu Like ale nič nenapíše :D A mojím prekliatím je, že keď už si poviem, že musím byť aktívna a niečo s blogom robiť, tak mi zlyhá technika :D Ale že fakt...odíde nabíjanie, odíde internet a ja som celý víkend mimo a cez týždeň som v školskom kolotoči :D

      Odstrániť
  16. Ja keď fakt neviem, čo mám k článku povedať, som ticho. :D Už sa mi zdá divné, že ku každej recenzii napíšem: "Áno, súhlasím s tebou a blablabla"... a potom hlavne, ak som danú knihu nečítala, väčšinou som len zvedavá na názor, podľa ktorého sa rozhodnem, či si ju kúpiť, alebo nie. A k tomu sa fakt nedá veľa povedať.

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Já s tímhle článkem naprosto souhlasím. taky mě hrozně štve, jak se v blogosféře strašně rozmohla móda nekomentovat, a pokud možno ani moc nečíst. Taky si říkám, co asi dělám tak špatně. Možná nic. Možná je prostě teď před Vánocema blogosféra jen nějak... Mrtvá. Teda, tím se snažím tak nějak utěšovat... =D

    OdpovedaťOdstrániť