(RC) Jonas Jonasson- Analfabetka, ktorá vedela počítať

Zem zdraví Lela a nová recenzia na knihu, o atómovom prekvápku a latrínovom podniku.

Názov: Analfabetka, ktorá vedela počítať

Originálny názov:  Analfabeten som kunde räkna

Autor: Jonas Jonasson
Séria: ---
Diel: ---
Rok vydania: 2014
Filmové spracovanie: Nie je

Anotácia:
Viete, na koho by ste sa mali obrátiť, keď sa Južná Afrika rozhodne flirtovať s jadrovou výzbrojou a tým pádom sú všetky svetové veľmoci na pozore? A čo robiť keď sa predáva bomba, ktorá vlastne ani nejestvuje? Do tohto všetkého sa našťastie nejakou náhodou zapletie Nombeko Mayeki. Nečakané okolnosti ju privedú presne do stredu diania tejto veľkej mely. Mlada Nombeko sa narodila v Johannesburgu, vlastne na jeho predmestí v chudobnej štvrti zvanej Soweto – najväčšie mesto chatrčí a latrín v Juhoafrickej republike. Už vo svojich piatich rokoch začala pracovať a ako štrnásť ročná už bola riaditeľkou latrínovej pobočky v Sowetskom sektore B.
Toto dievča, ktoré má toľko oduševnenia do života ešte nevie čítať, ale veľmi dobre rozumie matematike. A tieto výnimočné schopnosti, ktoré má jej do života vnášajú mnoho dobrodružstiev, zvláštnych stretnutí a neočakávaných zvratov. Jej osud ju odvial preč, ďaleko od jej domova. Najskôr sa ocitla u neúnosného, stále opitého inžiniera. Neskôr sa dostala k dvojčatám – úplne rovnakým a na druhej strane úplne iným švédskym bratom, k trom Číňankám s diskutabilným názorom a stretla sa dokonca aj s tajnými agentmi, politikmi, ktorí znamenajú mnoho a takisto s prezidentmi.  A akoby toho nebolo málo, dostala sa aj k veľkému, ťažkému trojmegatonovému výbušnému problému.

Troška málo z deju:
Ako ste sa už dočítali vo vyššie uvedenej anotácií, hlavnou hrdinkou je „analfabetka“ Nombeko, ktorá pochádza z Južnej Afriky. Malá Nombeko vyrastala len s matkou, ktorá bola príležitostná feťáčka a alkoholička, lebo otca vôbec nepoznala. Keďže matka nepracovala, musela Nombeko sama zarábať na svoje živobytie a na mamine drogy. Stala sa zamestnankyňou latrínovej spoločnosti a postupom času sa vypracovala až na šéfkou.
Osud a diamanty v chrupe starého úchyláka ju však zaviali do inej časti Afriky.
Nombeko očarovaná krásami mesta kráčala po chodníku a skolilo ju hneď prvé drahé auto, ktoré za celý svoj život videla. Za to, že sa nechala zraziť dostala aj trest sedem rokov práce u inžiniera-alkoholika, ktorý ju zrazil. Inžinier pracoval na vývoji atómovej bomby pre Afriku a ak mám pravdu povedať, nebol zrovna najchytrejší, takže zaňho prácu fyzika/matematika/technika zastávala práve černošská otrokyňa. Zo siedmich rokov sa však stalo osem, z ôsmich jedenásť a z malej Nombeko sa vyrástla dospelá žena, ktorá netúžila po ničom inom, ako po slobode.
Zároveň autor v knihe opisuje život dvojičiek Holgera 1 a Holgera 2. Na jednej strane idiota a na druhej strane geniálneho brata, ktorých osudy sa prepletú s osudom dievčiny z Južnej Afriky..

Moje pocity z čítania:
Kniha je trochu zložitejšia ako tie na ktoré som bola doteraz zvyknutá a to len kvôli pasážam s fyzikou a matikou. Tieto časti sa však stratili v satire a flegmatickom postoji hlavnej hrdinky ku svojmu zložitému životu. Autor si vybral dosť nudné obdobie dejín, no napriek tomu ho veľmi dobre spracoval, dokonca som mu uverila každé jedno slovo a miestami mi to fakt prišlo, akoby Nombeko naozaj existovala a riadila vývoj atómovej bomby.
Autor dokonale spracoval život každej jednej postavy, ktorá sa v knihe vyskytla a zohrávala nejakú väčšiu rolu.
Najviac sa mi páčil opis života otca Holgerovcov, pretože to bol psychopat a tých mám ja rada :D
Takže knihu odporúčam :D

Kladné body:
-Životopisy postáv.
-Satira a pozitívny pohľad na svet, počas ťažkého obdobia vývoja ľudskej civilizácie.
-Dosť ma pobavil ten originálny názov.. :D
-Psychoooo.. :D

Záporné body:
-Niektoré opisy boli však príliš nudné a zdĺhavé..

Za recenzný výtlačok by som chcela poďakovať vydavateľstvu IKAR.  Knihu si môžete kúpiť TU

4 komentáre

  1. Mne už knižka prišla a veľmi sa na ňu teším :) Vypadá skvelo :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je super :) Len ma prekvapilo, ako dlho mi trvalo ju prečítať :D

      Odstrániť
  2. Neviem, či by to bolo niečo pre mňa, ale kniha znie rozhodne zaujímavo.:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je to naozaj zaujímavé... len ak máš radšej knihy, v ktorých sa stále niečo deje, tak táto ti nesadne :) Je taká kľudnejšia a autor ide na každé veľké BUM veľmi pomaly :)

      Odstrániť