Krvavec a jeho mágia. (Krvavec/ Crystal Smith)

Je chladný február....a na snehu (ktorý je tento rok nevyspytateľný) vidieť krajšie...ako kvapky krvi? Áno, aj takto dramatická by som mohla byť, keby sa mi chcelo a vládala som niečo poriadne zosmoliť. Holt skúškové dá jednému človeku zabrať. Ale aj napriek tomu, sa dnes dvíham a som pripravená vám podať recenziu na novú fantasy knihy- Krvavec!

 

Názov: Krvavec
Originálny názov: Bloodleaf

Séria: Krvavec

Diel: Prvý          

Autor: Crystal Smith

Počet strán: 374

Jazyk: Slovenský 

Dátum vydania: US: 12. 03. 2019/ SR:  17.1. 2020

Anotácia: Princezná Aurelia vidí duše mŕtvych a praktizuje krvavú mágiu. Hoci na hlave nosí korunu, za takéto prehrešky by mohla skončiť na hranici, kde by ju upálili ako čarodejnicu. Preto v prestrojení za slúžku utečie do susedného kráľovstva.

 

Pocit šťastia z novonadobudnutých priateľstiev, z lásky k tajomnému cudzincovi a zo slobodne praktizovanej mágie však netrvá dlho. Prenasleduje ju minulosť – a rovnako aj duša pradávnej kráľovnej, ktorá jej odhalí pravdu o plánovanom sprisahaní, ktorému môže zabrániť jedine ona. Pomôže kráľovstvu, kde by ju bez okolkov odsúdili na smrť, alebo dá prednosť slobode, ktorú sa jej podarilo získať len nedávno?

Romantická zápletka, nebezpečná mágia a príbeh plný zvratov.

Podmaňujúci retelling rozprávky bratov Grimmovcov

 

 

Hlavná hrdinka žije v svete, kde je mágia považovaná za niečo zlé. Hriech a porušenie zákona. Aurelia je princezná. Na jej hlave rovnako ako koruna sedí zodpovednosť byť stelesnením zákona. O to horšie je, že by ju pokojne mohli zobrať a upáliť ako všetky tie ostatné ženy, pretože vidí mŕtvych a mágia ako taká jej nie je tak cudzia, ako by mala byť. Možno aj preto- po veľmi rýchlom slede udalostí, musí utiecť od svojej matky, od svojho kráľovstva a prezlečená za slúžku hľadá spojenectvo v susednom kráľovstve. Avšak, keď je niekde korunu a moc, zvyčajne sú tam aj problémy a inak tomu nie je ani na mieste, kde Aurelia hľadá pomoc- na mieste kde nečakane objavuje priateľstvá. Lenže nebezpečenstvo pred ktorým utiekla si ju nájde aj tu. A teraz môže ohroziť viac ako len ju. 

 

Aureliu, hlavnú hrdinku prvý krát stretávame, ako rebelku (či pritom, na čo sa dobrovoľne pozerala, ako sadistku). Napriek tomu, že jej postavenie by jej malo zabezpečiť moc a ochranu, nemá v podstate ani jedno a jej mágia je skrátka niečo, čoho by sa mala obávať. Niečo, čo musí tajiť. Avšak ako knihy poznáme, ľahko sa stane, že všetko sa veľmi rýchlo zrúti a my sa ocitneme na ceste, ktorú predtým hlavná hrdinka nikdy ako možnosť ani nevidela. Zo začiatku, som predpokladala, že nebude trvať dlho, kým my začne liezť na nervy. Čo keď si vezmete, že Aurelia je hlavná rozprávačka, cez ktorej pohľad všetko uvidíte- by mohol byť prúser. Trvalo to dlhšie, kým som si na ňu zvykla, ale po prvých veľkých udalostiach knihy bolo pomerne ľahké vidieť a ,,cítiť“ to čo ona. Či to mohlo byť lepšie? No asi áno. Neviem, možno mi len skrátka trvalo dlhšie si na ňu zvyknúť. Pretože nakoniec som si aj vďaka nej príbeh užila. 

 

 

Vedľajšie postavy ponúkali zaujímavú škálu rôznorodosti. Pri niektorých postavách sa autorka snažila zachovať ,,rúško tajomstva“ a nečakane odhaliť ich identitu a pritom som si pomaly od úplného začiatku klepkala prstom o čelo, či jej niekto na to mohol naletieť. A ako mohla nechať hlavnú hrdinku tak naivne všetkému veriť. Teraz, keď sa však na to pozerám uvažujem, či to nebol zámer...pretože hlavný hrdina nebol jediný s tajomstvom a keď prišlo na iné odhalenia, boli viac šokujúce a nečakané, ako tie iné. A čo jediné asi môžem povedať, že autorka sa nebojí smrti. Ha, to veru nie. Ono nie je úplne zvyčajné, aby sa v YA objavila kniha, kde sa autorka nebojí zabiť nie jednu, ale viacero postáv a preto vás asi musím varovať- milujete všetky postavy, ktoré chcete milovať, ale potom to môže bolieť. Môže. Ale nemusí. (Chcem sa vyhnúť spoilerom, ak by vám to nedochádzalo :D ) Ale nakoniec určite musím doplniť, že postavy mi pekne zapadali do celého deju, po dlhej dobe som nemala pocit, že by v knihe bolo veľa nadbytočných postáv, ktoré berú priestor. A to ja oceňujem. Každý mal svoju úlohu, povedala by som. 

 

Na Krvavca som sa tešila odkedy som videla obálku a odkedy som prečítala anotáciu. I mean...áno sme očividne v období kráľovstiev, princov a princezien- ale viete čo? Milujem to. A po mesiaci čítania odbornej literatúry a hromady poznámok, všetko vyzerá skvele. Krvavec sľubuje skvelú a nedupanú fantasy knihu. A z veľkej časti ju dostanete, ale...predsa tam niečo chýba. Možno je to niečo v postavách a možno sú to hluché časti v knihe, cez ktoré však musíte prejsť, či chcete, alebo nie. Ale čo je zaručene výhoda, tak je to, že aj tie hluché miesta sa čítajú veľmi ľahko a rýchlo. Autorka ma schopnosť prekvapiť- čo som osobne úplne nečakala. Predpokladáte typický priebeh knihy, na ktorý ste zvyknutý a hlavná linka sa tohto stereotypu aj pomerne dobre drží. A potom náhle príde niečo, čo vôbec nečakáte, a vy to len nejako predychávate a popod nos si hundrete ,,Dobre, fajn, ideme ďalej.“ Svet, ktorý autorka vykreslila má niečo do seba- je v ňom určitá krása a tajomno, ktoré čitateľa nútia otočiť stránku a potom ďalšiu.  Kniha končí otvorene, pripravená na pokračovanie ďalšej knihy, no dovolím si povedať, že ak si poviete, že pokračovať nechce, taký problém to zas nebude. Koniec ponúka určité potencionálne uzavretie, ale ak ešte nechcete povedať zbohom, čaká nás poriadna jazda. 

 

 

Krvavec je prvý diel pomerne krátkej série, ktorá vás zoberie do sveta temnej mágie, priateľstva, lásky. Ale aj smrti, pomsty a tajností. Možno bude chvíľku trvať, kým si zvyknete na hlavnú hrdinku, ale to všetko vám vynahradí množstvo zvratov, vhodne použitých vedľajších postáv a zaujímavý svet, ktorý si autorka vytvorila. Napriek tomu, že čitateľa čaká pokračovanie, koniec je skôr prísľub- že nás ešte čaká cesta, ale nemáte chuť za tou cestou zdesilo utekať a skrátka si na to počkáte. Krvavec si odnáša 4 obláčiky. 

 

 

 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Albatros. 

Žiadne komentáre