Cheryl Strayedová: Divočina

Skutočný príbeh o hľadaní samej seba

Názov: Divočina
Originálny názov: Wild
Autor: Cheryl Strayedová
Počet strán: 384
Vydavateľstvo: Ikar
Rok vydania v SR: 2013
Filmové spracovanie: Film je naplánovaný na rok 2014
Anotácia: Pozoruhodne úprimný skutočný príbeh o putovaní dlhom 1 770 kilometrov, ktoré zachránilo mladú ženu pred katastrofou a postavilo ju na nohy.
V dvadsiatich dvoch rokoch si Cheryl Strayedová myslela, že prišla o všetko. Po matkinej smrti sa rodina rozpŕchla a krátko nato jej skrachovalo manželstvo. O štyri roky, keď už nemala čo stratiť, urobila to najimpulzívnejšie rozhodnutie svojho života: odhodlala sa prejsť vysokohorský chodník Pacific Crest Trail od Mohavskej púšte cez celú Kaliforniu a Oregon až do štátu Washington, a to úplne sama. S diaľkovými túrami nemala nijakú skúsenosť a chodník bol iba „nejasnou exotickou myšlienkou plnou prísľubov“. No znamenal najmä prísľub, že znovu poskladá svoj rozsypaný život. 
Hrdinka sa nevyhne stretnutiu so štrkáčmi či s medveďmi, prekonáva úmorné horúčavy, rekordný sneh, no vníma krásu i osamelosť svojej túry. Napínavé rozprávanie okorenené humorom živo zachytáva strach i radosť mladej ženy tvrdohlavo si raziacej cestu k cieľu napriek mizivej šanci na úspech. Púť ju takmer doženie do šialenstva, ale napokon posilní a zocelí.


  Kniha Divočina je autobiografiou autorky Cheryl Strayedovej, ktorá sa ako 26 ročná vydala na túru po vysokohorskom chodníku Pacific Crest Trail (PCT) dlhom 1770 kilometrov. Na konci dlhej, úmornej cesty mala nájsť samu seba. Dokázala to?


Po prečítaní anotácie ma kniha veľmi zaujala svojím príbehom, no po niekoľkých stranách moje nadšenie upadlo. Očakávala som dychtivé prevracanie strán, no nijaký pútavý hurikán ma nestrhol. Tým som však nechcela povedať, že kniha bola nudná. Pravdepodobne som sa len nechala strhnúť svojimi veľkými očakávaniami a k tomu ma ovplyvnili ďalšie veci. No v istých častiach som si prišla na svoje. 

Cheryl toho zažila veľa. Po smrti jej matky, ktorá ju veľmi zasiahla, sa jej život celkom pokazil,- teda skôr ona SAMA si ho pokazila. V návale smútku a zúfalstva si zničila manželstvo, vystriedala mnoho chlapov, prepadla drogám a dokonca, bez dlhého rozmýšľania, či výčitiek nejakého kúsku jej svedomia, podstúpila interrupciu. To všetko ju neskôr dohnalo až na vysokohorský chodník Pacific Crest Trail, ktorý jej mal pomôcť spamätať sa, prekonať smútok, ktorý zažila a nájsť cestu k novému pohľadu na život. Neskúsená Cheryl so slabou kondičkou, všemožným vybavením, ktorému sa rozumie len z mála a s neuveriteľne ťažkým ruksakom, (nechápem, ako také chudé žieňa, mohlo niečo také uniesť) nás prevádza svojou cestou po horách v ťažkých podmienkach, pričom nám v útržkoch dáva náhľad do jej minulosti, kde ju môžeme spoznať a pochopiť, čo sa stalo, že sa dostala až tam, kde je.
Osamelú, pochmúrnu púť oživovalo niekoľko ľudí, ktorých stretla, čo bolo skutočne príjemné spestrenie, keďže ich rozhovory ponúkali akési rozptýlenie od fyzicky i psychicky náročnej cesty.
Dá sa povedať, že Cheryl svoju cestu zvládla,- bola živá a zdravá, no nejako sa mi nezdalo, že by sa jej podarilo dosiahnuť, čo chcela. Určite si však zaslúži môj obdiv za svoju odvahu, i za to, že to prežila.

I keď príbeh bol veľmi zaujímavý, autorke sa aj tak podarilo na ňom niečo pokaziť. To niečo bola ona sama. Svojím doslova HLÚPYM správaním ma dokázala teda pekne otráviť, čo zapríčinilo, že som sa knihou prekusávala s ťažkosťami. Rozhodne sa nesprávala primerane svojmu veku, skôr mi prišla nejako zaseknutá kdesi na pol ceste medzi pubertou a dospelosťou. Občas mi pripadala ako malé dieťa, ktoré nevie, čo so sebou.

Svoje absurdne otravné správanie však dokázala celkom vyvážiť peknými opismi, ktoré spracovala príjemným štýlom, vďaka ktorému si čitateľ môže veci dokonale predstaviť. Taktiež bez povšimnutia nesmú zostať pekné myšlienky, ktorých nebolo málo.

V skratke sa dá povedať, že Divočina je kniha so skvelým príbehom, ktorý však  pomaly zavraždila povaha samotnej autorky. Pre tých, ktorí sa dokážu stotožniť s hlavnou postavou – autorkou, táto kniha ponúka skutočný príbeh, ktorý ich unesie a ukáže im iný pohľad na život. Iných zase kniha môže aj pekne unudiť, až priam otráviť. Avšak nedá sa povedať, že by sa neoplatilo ju čítať. Za tie myšlienky a príbeh by to predsa aj stálo za to. Je už len na vás zistiť, do ktorej skupiny patríte vy. :)

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Ikar. 

2 komentáre

  1. Anotácia ma moc nezaujala, už som o knihe počula predtým, je to taký zvláštny príbeh, proste autobiografia. Neviem či by ma to bavilo, asi skôr nie. Opisy prírody sú niekedy fajn, ale nepotrebujem čítať o ďalšej psychicky zrútenej žene, navyše nemám rada dlhé túry! 8D
    Je ale odvaha napísať takéto niečo a aj priznať reálnosť tých situácií, môže to podporiť ďalších, ktorý sú v zlom stave. Teda za predpokladu, že to má aspoň nejaký menší happy-end 8D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. o knihe som už počula a tvoja recenzia je skvelá :)

    OdpovedaťOdstrániť