Jonas Jonasson- Storočný starček, ktorý vyliezol z okna a zmizol


Názov: Storočný starček, ktorý vyliezol z okna a zmizol
Originálny názov:  Hundraåringen som klev ut genom Fönstret och försvann

Autor: Jonas Jonasson
Počet strán: 328
Preklad: SJ/ČJ
Filmové spracovanie : áno
Anotácia:  MYSLELI BY STE SI, že sa mohol rozhodnúť skôr a mal byť natoľko chlap, aby svoje rozhodnutie oznámil okoliu. Ale Allan Karlsson nikdy dlho o veciach nemudroval.V spoločenskej miestnosti domova dôchodcov sa práve začala narodeninová oslava. Akurát sám storočný oslávenec sa tam nemieni ukázať. Namiesto toho vylezie cez okno na prízemí a skočí rovno do mäkkého záhona. Púť Allana Karlssona začína. Cestuje naprieč celým Švédskom, s kufrom, ktorý mu nepatrí. Bezstarostný starček má dosť času spomínať na svoj pozoruhodne prežitý život a zisťuje, že na dobrodružstvo nie ste nikdy starý... Úžasne vtipný román sa stal bestsellerom a vyšiel v tridsiatich jazykoch!

Dožiť sa stovky by chcel nejeden z nás. Allan mal to šťastie že sa mu to podarilo. Ale aj tak vyliezol oknom (čo je na jeho vek dobrý výkon nemyslíte?) A začal veľké dobrodružstvo ktoré začalo príchodom na stanicu. Mal v úmysle odcestovať aj keď nevedel kam. A keď ho jeden vlasatý chlapík požiadal aby mu postrážil kufor zatiaľ čo si odskočí, (a nepovedal to práve milo) Allan neodmietol. Ale nikoho by nenapadlo že Allan si jednoducho zmyslí že si pekný kufor zoberie so sebou bohviekam . A predstavte si to sklamanie keď Allan príde na to že v kufri nie je žiadne teplé šatstvo ale päťdesiat miliónov švédskych korún .

Allan Karlsson bol teda poriadne nezvyčajná postava.  Za sto rokov toho stihol teda poriadne veľa. Stihol ovplyvniť skoro všetky udalosti pre, počas a po druhej svetovej vojne. Stretol sa z ľuďmi ktorých poznáme len z rozprávania na hodinách dejepisu. Allan je odborníkom na výbušniny (na čo určite po precitaní prídete) nie je zástancom žiadnej politickej strany či vierovyznania a všetko bolo v poriadku pokiaľ si mohol vypiť vodku.  Dokonca sa popasoval aj z najväčšími horami sveta! Áno , dobre si myslíte Himaláje. Všetko brál z úplným kľudom a zo všetkého sa dostal. Striedal krajinu za krajinou, povolanie za povolaním . Jednoducho keď ho niečo začalo nudiť, odišiel od toho. Niečo ako stres zrejme ani nepoznal. Preto sa asi dožil tak vysokého veku.

,,Nie som mŕtvy, ešte nie ,ale som strašne starý... Môže sa zápach mŕtvoly objaviť predčasne ?“

Jeho putovanie s kufrom ho doviedlo k veľkej kope nových a príjemných ľudí. Či už k malému zlodejovi menom Julius, Bennymu ktorý síce študoval skoro všetky možné odbory nikdy nedoštudoval až po ,,Krásku“ ktorá chová slona Sonju a psa Bustera, alebo dokonca samotného vodcu organizácie Never Again , ktorému kufrík vlastne patrí. Všetky postavy boli skvelé. Príjemné a niektoré aj vtipné. Jonas nás oboznámil so život skoro každého z nich, čo sa mi veľmi páčilo. Okrem nich sa tam objavili aj postavy ktoré mali mená ako Stalin, Nixon, Truman, Brežnev, a mnoho ďalších.

Kniha bola už od začiatku veľmi vtipná a jej vtip sa niesol skoro celým príbehom. Autor striedal súčasnosť s minulosťou takže dej knihy sa odohrával od roku 1905 po rok 2005. Bolo úžasne čítať o veciach ktoré som sa len nedávno učila v školskej lavici a úplne ma fascinovali a teraz mi boli ponúknuté znova, len boli fascinujúcejšie a trochu upravené autorom. Tieto scény boli tak dobré napísané, že aj keď ste vedeli že tam Allan naozaj nebol, kládli ste si otázku: čo ak ? Ak ste ešte k tomuto pripočítali autorov humor bolo skoro nemožné sa nudiť. Autor má veľmi príjemný štýl písania ktorý si číta ako po masle ,ale niektoré opisy boli moc zdĺhavé a ja som sa začala aj trochu nudiť.  Ale to je len mala chybička krásy.
-         
          ,,Rozmýšľal som o jednej veci- povedal Allan
-          O akéj?- nahnevane sa spýtal Stalin
-       Nechceli by ste si oholiť tie fúzy? -Tým sa večera skončila, pretože tlmočník omdlel“

Na knihy takéhoto žánru sa moc nezameriavam (no a čo že som až chorobná romantička?),ale už od prvých strán som vedela že to bude niečo výnimočné a niečo čo sa mi bude páčiť. Romantiku táto kniha zrejme ani nepozná, ale bolo to prvýkrát čo mi vôbec nevadilo že tam nie je. Síce toto nie je práve moja šálka kávy, páčilo sami to ale strhnem jeden obláčik za tie zdĺhavé opisy ktoré sa  vyskytovali hlavne ku koncu. Túto knihu odporúčam, každému. Nudiť sa určite nebudete . –Mara

Za poskytnutie recenzného výtlačku by som sa chcela poďakovať vydavateľstvu Ikar a internetovému kníhkupectvu/ portálu Bux.sk. (Odkaz vás preniesie rovno na info o knihe :-)

5 komentárov

  1. Kniha sa mi tiež veľmi páčila, jedna z najlepších, ktoré som čítala a ani opisy ma nenudili. :)

    P.S.: filmové spracovanie exitstuje - teda pred dvoma dňami som o ňom čítala článok, ale nie som si na 100 % istá či sa tam písala, že film už je nakrútený alebo sa len nakrúca.
    A slovo Stockholm v originálnom názve tam nepatrí, to je len názov mesta, v ktorom kniha vyšla :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. neviem , mňa tie niektoré opisy nudili. Neviem ja som o tom že je film nič nenašla, ale tak keď hovoríš :D A ten nápis hneď opravím .Dík za upozornenie :D

      Odstrániť
    2. Ja som to s tým filmom len tak okrajovo zachytila a hľadala som to teraz a je to tu: http://www.buxcafe.sk/aktuality/preco-musite-mat-tuto-knihu.html

      Ináč by som si ten film aj rada pozrela :)

      Odstrániť
  2. Pekná recenzia :) Stručná, ale výstižná. Také milujem.
    Len na mňa trošku rušivo pôsobili čiarky a interpunkcia. Niekde si pozri ako sa má na počítači správne písať :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Máte talent na písanie. Síce treba popracovať na gramatike či na celkovom odbornom pohľade, ale to sa všetko dá dotiahnuť do detailov. ;)

    OdpovedaťOdstrániť