Jamie McGuire-Nielen že je Krásna, ale je to aj Chodiaca Katastrofa.


Názov: Krásna Katastrofa
Originálny názov: Beautiful Disaster
Autor: Jamie McGuire
Séria: Beautiful
Diel: 1
Počet strán: 376
Preklad: Je SJ/ČJ
Filmové spracovanie : Práva sú odkúpené, chystá sa
Anotácia:
ABBY ABERNATHYOVÁ začína navštevovať vysokú školu ďaleko od svojho rodného mesta, aby zabudla na minulosť. Uteká pred rodinou, ktorá jej vinou alkoholu a hazardných hier urobila zo života peklo, a usiluje sa byt príkladnou študentkou.

TRAVIS MADDOX má prezývku Besný pes a na štúdium si zarába ilegálnymi pästnými súbojmi - samozrejme, bez rukavíc. Má povesť najväčšieho zvodcu žien na univerzite. Je to presne ten typ, akému by sa Abby mala zďaleka vyhnúť, ak nechce spadnúť do pasce svojho starého života.

TRAVIS A ABBY sa navzájom priťahujú, ale presviedčajú okolie aj jeden druhého, že z ich priateľstva nikdy nevznikne milenecký vzťah. Potom však Abby prehrá stávku, a tak musí mesiac bývať s Travisom v jeho byte. Vášeň sa už nedá maskovať priateľstvom

Všetko sa to začína bitkou. Viem že to znie divne ale je to tak. Abby sa nechala presvedčiť aby si išla pozrieť jeden z ilegálnych zápasov čo sa odohrávajú na školskej pôde a tam videla jeho. Travisa. Zrejme to nebol príjemný pohľad keďže Travis bol víťaz súboja a nejakú tú ranu tiež schytal.  A odvtedy jej Travis nedal pokoj. Bol všade: v jej myšlienkach, v jej spoločnosti. A nakoniec sa z toho sukničkára vykľul celkom dobrý kamarát. A po prehratej stávke ,keď sa k nemu na mesiac musí presťahovať, má Abby čo robiť ,aby zostali iba priatelia.  V knihe sa toho udeje ešte tooooľko. Skoro na každej stránke sa niečo deje. Či už ide o Abby a Travisa, alebo Abbyne pokusy nadviazať vzťah s niekým iným... Stále sa niečo deje a mne osobne sa iba pár krát stalo že som sa nudila.

Na začiatku by ste povedali že hlúpych hrdiniek čo sa snažia utiecť pred svojou minulosťou , je dosť a ešte sa k ním pridávajú ďalšie a ďalšie. Tak v čom je Abby iná ? čakáte hrdinku ktorá príde, zamiluje sa a svet je odrazu lepší a jej minulosť ju už netrápi ? Tak toho sa u Abby nedočkáte. Ona totižto vie aká je jej minulosť a nemieni do nej znova spadnúť aj keby to znamenalo, že sa vzdá lásky. Ale tá je holt niekedy silnejšia než by sme chceli .  Abby vedela rozmýšľať ale niekedy mi prišla ako moc paranoidná , pretože stačilo aby Travis niečo urobil alebo  povedal, a jej to pripomínalo minulosť a už ho išla pustiť, alebo sa sním pohádať... Ale musíme to brať že v jej situácii by sme toto zrejme  robili všetky.  Abby mi prišla fajn. Ako hrdinku som si ju obľúbila a vôbec si na ňu nesťažujem . 

Postavy. Hmmm ako vždy začnem s naším krásavcom. Travis je povestný sukničkár čo miluje svoju motorku. Privyrába si ilegálnymi zápasmi a má tetovanie. Travis je vtipný mladý muž, z ktorého by sa nám nejednej podlomili kolená . No ale má aj chvíle kde by ste mu najradšej vlepili aby sa spamätal. Mne osobne to prišlo že keď prišiel na to že na Abby sladké slova nefungujú, hneď si uvedomil že je iná a niečím výnimočná . A zjavne sa nemýlil. Jeho bratranec Shepley žil uňho v byte a vlastne vďaka nemu a jeho priateľke Americe ,  Abby stretol . Spomenutá dvojica , Shepley a America, sú pre oboch hlavných hrdinov dôležitý. America je jediná ktorá pozná Abbynu minulosť a prečo sa vlastne skrýva za tými nudnými svetríkmi. Za Abby dala aj ruku do ohňa. Je to pravá kamarátka. A Shepley nie je len Travisov bratranec, ale aj jeho kamarát a v podstate jeho kotva. Lebo predsa Travis je trochu  blázon a niekedy ho musí niekto zastaviť. V príbehu sa mihne viacero postáv ako napríklad Travisov otec a jeho súrodenci . Jeho úžasný, krásny súrodenci. (Prečo? PREČO ?! Je toľko pekných chlapov pohromade len v knihách ?!) Abbynho ,,milovaného“ otca a mnoho ďalších, ktorých si buď obľúbite alebo im budete chcieť vpáliť guľku do hlavy. (ako v každej knihe :D) 

Táto kniha je jedna veľká a hlavne bláznivá horská dráha. V jednu chvíľku sa rozplývam nad romantikou a odrazu sa hádajú a ja ani neviem kedy sa to stalo. Ale každý ten výkyv som si poriadene užila. KK má všetko čo ja od knihy tohto žánru požadujem . Bola vtipná, romantická a skrývala nejaké to tajomstvo. Príbeh ubiehal prijateľným tempom  a bola skvelé napísaná. Jamie bola nepovšimnutá autorka ale po tejto knihe je skoro nemožné si ju nevšimnúť. Vytvorila krásny príbeh a ja sa už neviem dočkať nejakej jej ďalšej knihy. Ako to bolo z našim prekladom, nemám zdania, pretože iba včera som ju videla naživo, a nemám zdania kedy sa mi dostane do ruk...

Knihu vám odporúčam všetkými desiatimi ! Skvele si pri nej odýchnte. Som veľmi rada, že sa ju rozhodli vydať aj u nás. Preto ju odporúčam každému. Naozaj je to dobrá kniha a u mňa si vyslúžila :

No ako je to s jej pokračovaním ?

Názov : Walking Disaster
Séria: Beautiful
Diel: 2
Počet strán: 432
Preklad: pokiaľ viem tak sa chystá
Anotácia:
Ako veľa je veľmi milovať ?
Travis Maddox sa naučil od svojej matky dve veci, predtým než zomrela: Láska je ťažká. Boj ťažší
V Chodiacej Katastrofe:  Travisov život je plný rýchlych žien, podzemného hazardu a násilia. Keď už si myslí že je neporaziteľný,  ho Abby Abernathy dostane do kolien.
Každý príbeh ma dve strany. V bestsellery ,podľa New York Times od Jamie McGuire, Krásna Katastrofa rozprávala Abby. Teraz je čas aby sme spoznali príbeh očami Travisa.

Tu vás dejom ani postavami vôbec nemusím zaťažovať. Lebo všetko to bolo rovnaké ako v KK. Popravde nechápem úplne význam tejto knihy. Veď nejeden autor nám  niekedy pribalí nejakú krátku novelu alebo bonus, kde vidíme určité scény z pohľadu tej druhej postavy a úplne nám to stačí. Jamie napísala 400 stranovú knihu ktorá by mohla mať kľukne o 200 strán menej. Kniha síce ukazuje čo si Travis myslel  keď bol s Abby alebo čo robil keď bol bez nej. Má to určite výhody ale aj nevýhody.  Takto zoberiem tato :

Výhody:
+spoznali sme Travisove myšlienky v kľúčových scénach
+ Dostali sme podrobnejšie opisy toho , čo sme v KK počuli iba z cudzieho rozprávania
+poriadne ukončenie príbehu
+nazreli sme do Travisovej minulosti aj keď iba na malú chvíľku

Nevýhody:
-pasáže ktoré boli skoro ako cez kopírak, až na to že namiesto ženského rodu to rozprával mužský
- Kapitoly ktoré vôbec nemuseli byť spracované z Travisovho pohľadu


Popravde ku koncu som už pár kapitol úplne preskočila. A to ja často nerobím . Samozrejme že som sa sem tam zasmiala, veď každý kto KK čítal vie že Travis je vtipný a jeho vtip vo WD vôbec nechýbal. Ale jednoducho už to nebolo také záživné ako pri prvej knihe. Dobre si pamätám si, že pri čítaní KK som čítala j niekoľko hodín vkuse , lebo som chcela vedieť čo bude ďalej. Pre WD som si kľukne dala aj niekoľko hodinovú pauzu aby som najedla, pozrela si film a neviem čo ešte. Už to jednoducho nebolo ono. Viem že na GR som dala 4 hviezdičky tak ich dám aj tu. A odôvodnenie bude rovnaké : 3 za príbeh a 1 za Travisa :-) MARA 

                                                                                  
                                                                                    

                                                                                                                    



10 komentárov

  1. dlho som sa rozhodovala či tú kk mám vlastne čítať, jedny mi radili hej a druhí že nie...diki za recenziu...pomohla..:D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj, a nevieš kedy táto nová kniha (2.diel) bude aj v Slovenčine ? :) Prosim napíš mi. TU: s-c-a-r-l-e-t-t-ess.blog.cz :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. KK jsem četla a hodně se mi ta knížka líbila. vlastně jsem si ji přímo zamilovala a taky přemýšlím nad předčtením WD, v recenzi píšeš že ve WD je konečně pořádně ukončený děj, to bych si velice ráda přečetla ale zase na druhou stranu nevím jestli to má cenu to číst celé znova, když děj je stejný akorát z jiného pohledu :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ako...najlepší na tom bol akurát ten epilog...ale neviem....niektoré scény tam boli nové...ale bolo ich iba pár...takže zas by som sa do toho WD nehnala... :-)

      Odstrániť
  4. ja som práve dnes dočítala Beautiful disaster a musím uznať, že najlepšia kniha akú som čítala. Bolo v nej všetko čo má spravna kniha mať..láska,nenávisť, strach, hnev...normálne mi bolo luto ze mala len 376 strán :) Určite odporúčam :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Túto knižku , som našla fakt náhodou a strašne sa mi zapáčila, nejako som prehovorila mamku a ocka aby mi ju kúpili a o pár dní tu bola aj s krásnymi záložkami. Po ni som sa do nej pustila, a nevedela som prestať, kniha mala krásne pasáže, dokonca som pri nej plakala. Momentálne čakám na slovenský preklad Walking disaster. Bola som trochu sklamaná že kniha vychádza v preklade až v marci 2014, ale stojí za to počkať :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Krásna katastrofa je medzi mojími naj knihami. Som fakt do nej zamilovaná :3 :) alebo by som skôr povedala, že do Travisa? :D

    OdpovedaťOdstrániť