Kúzla, zrada a nádej. Aj o tom je Lovkyňa čarodejníc (Virginia Boecker)

Písať recenziu po tak veľmi dlhom čase je až divné, ale očividne ešte stále to viem. Len niekoľko týždňov dozadu (a fakt len pár...možno tak tri? Alebo trochu viac?) sa v kníhkupectvách objavila prvá čas trilógie o lovkyni čarodejníc a ja som sa rozhodla na ňu pozrieť z blízka a prečítať si ju. Slovo dalo slovo, kniha je prečítaná a nech sa páči, tu je môj názor!



Anotácia: Keď sa lovkyňa čarodejníc musí spojiť s najmocnejším čarodejníkom...

Elizabeth Greyová je jednou z najlepších a najdrsnejších kráľovských lovkýň čarodejníc. Až kým aj ju jedného dňa neobvinia z čarodejníctva a neodsúdia na smrť na hranici. Záchrana príde v poslednej chvíli od muža, ktorého doposiaľ pokladala za najväčšieho protivníka. Nicholas Perevil, najmocnejší a najnebezpečnejší čarodejník v kráľovstve, má pre ňu návrh: Ochráni Elizabeth pred popravou, ak mu ona pomôže prelomiť smrtonosnú kliatbu. No smrť na hranici nie je to jediné, čo Elizabeth desí..


Myslím, že anotácia pekný kus príbehu prerozpráva aj za mňa (Na to zrejme, sú však?) Takže v skratke povedané, lovkyňa čarodejníc je zradená vlastnými a v podstate ju čaká to, na čo odsúdila už mnoho ľudí - upálenie zaživa na hranici. Uznajte sami, že každý z nás by radšej siahol po možnosti záchrany, namiesto toho aby skončil ako kurča v pipi grile. Takže, keď príde záchrana od nepriateľa, tak Elizabeth svojmu osudu unikne. Nie všetko je len tak. Tak ako Elizabeth potrebuje Nicholasa, tak aj on potrebuje ju. A tak Elizabeth stojí voči voľbe, či dokáže zabudnúť na to, čo ju väčšina jej života učili a hlavne, či je pripravená dozvedieť sa pravdu, ktorá všetko môže zničiť.

Hlavná hrdinka Elizabeth má len 16 rokov, no v priebehu knihy narazíte na pasáže, keď si poviete, že má určite viac alebo keď si poviete, že sa bohužiaľ naozaj chová na tých 16 rokov. Na jednu stranu by som to rada brala ako mínus, no musím povedať, že je to príjemná zmena. Dnešným trendom je, hlavnej hrdinke trepnúť vek a snažiť sa, aby sa chovala ako o 10 rokov staršia, lebo predsa ona je VYSPELÁ a INÁ ako jej rovesníčky. Autorka tejto hrdinke dopriala aj trochu toho naivného a hlúpučkého myslenia, ale aj určitej vyspelosti a múdrosti, ktorú počas príbehu jasne odôvodnila rôznymi udalosťami. Ako rozprávačka príbehu bola hlavná hrdinka príjemná a dej podľa mňa nijako dramaticky nekazila.

Ako veľké plus beriem počet postáv. Autorka sa venuje len určitej skupinke ľudí a nehádže na vás zbytočné množstvo informácií o postavách, ktoré sa reálne objavia len na pár stránkach, ak vôbec.  Spoznávanie postáv je prirodzené, nedochádza k nemu náhle a naraz. Postupne sa odkrývajú určite časti ich príbehu a načasovanie je vždy správne, nič nie je nútené. Samozrejme, niektoré postavy sú napísané tak, že ste im naklonení od úplného začiatku a prirodzene sa vám dostanú pod kožu už po pár kapitolách. Autorka si dá toľko námahy, že to však nedovolí pri všetkých postavách a k niektorým si musíte budovať nejaký postoj a sympatie veľkú časť príbehu. Pri všetkých postavách si však nechala otvorené dvere na vývoj postavy, a to či si ich obľúbite alebo nie, je všetko len eventuálne a ďalšie dve knihy môžu ešte stále dosť zamiešať karty - ako v prípade pocitov hlavnej hrdinky, tak aj vo vašich pocitoch.

Postavy boli na jednotku, dejová línia trochu mainstream, ale stále dobrá. Autorka do toho píše naozaj pútavo a tak by ste si mohli povedať, že ide o viac ako len 3 hviezdičkovú knihu. Kniha má veľmi veľký potenciál, ktorý však nebol tak úplne využitý a to ma štve. Musím podotknúť, že v knihe nie sú hluché miesta a stále sa niečo deje. Nie všetko je vysoko prevratné, ale stále je dej v naozajstnom pohybe a niekam sa posúva. Autorka sa však mohla oveľa viac vyhrať s tým, čo si sama určila. Kniha sa odohráva v minulosti a je tak vsadená do Anglicka niekoľko rokov po čiernom more, ťažko sa to však zachytáva, autorka sa až tak nevenuje opisom, a preto mi to prišlo možno aj tak ťažko postrehnuteľné. Len niekoľko narážok na oblečenie, spôsob života etc... Bolo veľmi ľahké zabudnúť, že kniha sa odohráva v minulosti, dalo by sa to ľahko spliesť s nejakým alternatívnym
svetom v roku 2200, kde ľudia zastavili pokrok a vrátili sa k starému dobrému cikaniu do kýbľov a podobne. Taktiež si otvorila niekoľko vecí, ku ktorým sa vyjadrila len na začiatku alebo v priebehu knihy, ale nikdy sa k nim už reálne nevrátila Jeden by možno aj zabudol, ale ak vás to ako čitateľa zaujalo, tak čakáte nejaké rozvinutie, alebo vysvetlenie, či možno ukončenie. Romantická linka príbehu je veľmi jemná, vzťahy hlavnej hrdinky sa síce dostanú do popredia, niekedy viac ako inokedy, ale stále nie je romantika hlavným bodom príbehu. Je až na druhom alebo možno by som povedala že aj treťom mieste. Cítite ju tam, vidíte ju tam...ale viete, že romantika jednoducho neprevezme príbeh a z ,,dobrodružného“ príbehu sa nestane len romantika. Čo sa však v ďalších dieloch môže zmeniť, ale ja sa naozaj modlím, aby to tak nebolo. Čo mi však vadilo je ako rýchlo pracovala autorka s láskou postáv. Viete, že mám romantiku rada, ako dobrý koláč. A koláč, aby bol dobrý, ho musíte upiecť a až potom servírovať. Autorka mi tu však naservírovala len z polovice upečené cesto bez zdobenia. Jasne ste videli, čo sa deje celú knihu a potom to prišlo prehnane uponáhľané. Na to, že autorka ma tri knihy, to mohla trochu natiahnuť. Takže autorka si vytvorila sľubnú pôdu, niektoré otázky uzavrela do konca knihy, iné ostali zatiaľ nezodpovedané a ja naozaj verím, že ak sa dočkáme prekladu aj zvyšku sére, tak budeme mať na trhu pomerne kvalitnú čarodejnícku sériu.

Lovkyňa čarodejníc je sľubný začiatok trilógie. Virginia si dobre poradila s mierne klišé nápadom, jej štýl je ľahko čitateľný a strany pekne ubiehajú. Postavy ani zďaleka nie sú dokonalé, do príbehu však krásne zapadajú a oživujú dej, ich spoznávanie je príjemné a vôbec nie vnucujúce. Samozrejme, autorka sa mohla trochu viac vyhrať s romantikou a okolím do ktorého príbeh zasadila. Nie je to najlepšia kniha roka, ale určite je to príjemný začiatok série, ktorá môže byť naozaj dobrá a ja dúfam, že ďalšie diely nezostanú len sľubné, ale naozaj sériu posunú vyššie a autorka odpovie na otázky, ktoré si prvým dielom položila. Lovkyňa čarodejníc môže loviť z 3,5 obláčika.


Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Albatros média a v prípade záujmu si knihu môže objednať napríklad TU