A po Bozku prišiel Sľub (Anna Todd -After: Sľub)


Aha! Aha! Ono to žijeee! Teda som tu, a s recenziou. Asi by som vás normálne požiadala o potlesk, ale...  náh... nechajme to tak.  Ideme si  pohovoriť o knihe After: Sľub!


Názov: After: Sľub
Originálny názov: After We Collided
Autor: Anna Todd
Séria: After
Diel: druhý
Počet strán: 656
Anotácia:  Tessa sa dozvedá krutú pravdu o začiatkoch jej vzťahu s Hardinom. Už neraz sa presvedčila, že chlapec, ktorého miluje, býva krutý, ale také poníženie nečakala ani v najhoršom sne.
Musí sa zmieriť s tým, že Hardin navždy ostane...Hardinom. Že by sa v ňom až tak veľmi mýlila? Rozum aj blízki jej radia, aby dala od Hardina ruky preč, nebola by prvá, ktorú potupil a odkopol. Kvôli Hardinovi odstavila na vedľajšiu koľaj všetko, na čom jej záležalo – školu, kamarátov, mamu, priateľa... ďalšie sklamanie by nezvládla. Mala by sa zachovať rozumne a vykašľať sa naňho, skôr než sa popáli ešte viac.
No ľahko sa povie, ťažšie spraví, najmä pri pomyslení na vášnivé noci strávené v jeho náručí. Elektrizujúce dotyky. Nenásytné bozky. Hardin sa pred ňou kajá, vie, že sa dopustil najhoršej chyby v živote. Dokáže sa však naozaj zmeniť? Tessu čaká jedno z najťažších rozhodnutí.

Tessa a Hardin sa popáli na ich vlastnom vzťahu. Tessa mu slepo dôverovala a verila, že jeho láska k nej je úprimná, že sa obaja naozaj menia k lepšiemu. Hardin sa zachoval ako kolosálny hlupák a uvedomil si to až vtedy, keď videl Tessu odchádzať zo slzami v očiach. Ona chce naňho zabudnúť a on ju chce presvedčiť, že to, čo spolu mali, bolo a stále je reálne. Že ich lásku nemožno hodiť len tak za hlavu. Kniha Sľub sleduje cestu Tessy a Hardina za lepším koncom a spoločnou budúcnosťou, o ktorú sa oplatí bojovať.  Budú musieť prekonať  minulosť, ktorá vôbec nebola svetlým bodom ich života a budú musieť prekonať prítomnosť, ktorá má pre nich ešte čo- to nachystané. To, ako si počínali a to, čo si ja o tom myslím, nájdete nižšie.

Takže jedna zásadná zmena je, že kniha Sľub nám prináša duálny pohľad a tramtadadá - to robí u mňa z Hardina naozajstného hlavného hrdinu, čiže začnem uňho.  Ak mám byť úprimná, nemám ani šajnu, čo si o ňom myslieť. Viete, väčšinu času sa správa  ako nechápavý a agresívny hlupák, čím ma strašne naštve a o tri riadky neskôr hovorí milé a romantické vety a ja sa tu roztápam ako sneh na jar. Čiže jednoducho som z neho  zmätená. Tessa,... hmm.... Tessa. Tá si teda prešla od začiatku prvej knihy upgradeom. Od toho slušného dievčatka, ktoré malo príšerný módny vkus, si prešla celkom kus cesty. Je vidieť, že na ňu má Hardin určitý vplyv a v celku to beriem ako plus, lebo tak vyniká to, že aj napriek tomu, že sa mení v samostatnú ženu, je to stále do dobré dievča, čo chce všetko urovnať. Ale zas netvrdím, že Tessa sa zaradí medzi moje najobľúbenejšie hrdinky, to nie...Ale znášam ju.

Vedľajšie postavy... Čo k nim? Môj vzťah sa k nim nijako extra nezmenil, a tak trochu som  ich ani nevnímala, keďže som sa viac sústreďovala na vývoj hlavnej dvojice. Teda, samozrejme, ich akcia často krát vyvolala reakciu u Tess alebo Hardina, čiže sa nedalo úplne si ich nevšímať.  Skôr som mala pocit, že sa nijako nemenia, že stále sú rovnakí - bezstarostní ako Hardi v prvej knihe alebo   odhodlaní zmeniť svet ako Tessa. Samozrejme, niektorí ma vytáčali až tak, že som mala chuť tresnúť knihou  o stenu oproti mne, ale až príliš som sa bála, že pri mojom šťastí trafím televíziu a nie stenu, takže som to jednoducho rozdýchala.  Čo sa nových postáv týka, tak najpodstatnejšie výstupy sa odohrali na začiatku a konci knihy. Najskrôr sa objavila Hardinová matka, ktorá už hneď zo začiatku celkom dosť pomiešala už aj tak pomiešané karty a na konci sa objavil niekto...No niekto, koho by ste zrejme nečakali (Ja som ho teda nečakala) a myslím si, že v trojke ešte narobí veľkú šarapatu .

Takto. Pripomeňme si, ako som veľmi nechcela túto sériu čítať. Hahaha. Teraz sedím tu za počítačom, počúvam  vybrané  pesničky 1D a potajme s kamarátkou v noci pozeráme videá, kde ľudia shipuju Harryho a Luisa a zatiaľ, čo tie videa pozeráme si hovorím: „Kedy už vyjde trojka?  Takže asi nejako takto som ja na tom s touto sériou.  Ale neznamená to, že som nenašla chybičky krásy. Prvá vec: povedzte mi, na čo je to také hrubé? Na čo? Táto kniha by mohla byť pokojne o 100-200 strán kratšia. Druhá vec je: Stále všetko dookola- sme zadobre, hádame sa, sme zadobre, zas sa hádame. Táto schéma sa tiahne aj v druhej knihe a mám taký zvláštny pocit, že to tak bude aj v nasledujúcich dieloch. A toho sa bojím, lebo v druhej knihe ešte môžete tuho zavrieť oči a hrať sa, že ste si to nevšimli, ale tretia kniha? Takže dúfam, že Anna to už trochu zmení.  Čo sa autorky týka, tak ma určite stále bod za jej chytľavé písanie, ktoré sa rýchlo číta.


O niekoľko dní sa do našich kníhkupectiev znova ,, pritrie“ séria After, tento krát s jej tretím pokračovaním. Mne sa druhý diel páčil, ale našla som v ňom aj hromadu múch, na ktoré zrejme treba upozorniť. Ďakujem, že ste sa dostali až sem a skôr ako sa s vami rozlúčim, knihu After pošlem na tri a pol obláčikoch, rovnako ako jej predchodkyňu.   

 Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Ikar. Knihu si môžete zakúpiť TU

2 komentáre

  1. Inak to, ako sa furt udobrovali a vadili, liezlo na nervy aj mne. Akože ešte v prvej časti to bola pohoda, ale potom keď som uvidela, že koľko to má pokračovaní a z toho každé je dlhšie, skoro ma porazilo. Dvojku som začala čítať po anglicky hneď po slovenskej verzii jednotky, ale priznám sa, že som došla asi len po 30 % a tam sa moje trápenie skončilo. Už to bolo fakt furt len o tom istom, žiadna poriadna zápletka a postavy mi začínali vadiť.
    Najvyšší čas ukončiť to. :D Chápem, prečo sa mnohým ľuďom táto séria páči, jednotka bola fajn, ale keď sa to všetko ťahá ako sopeľ cez ďalšie tri knihy, či koľko ich, už to začne byť dosť nuda.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja akurát v rukách držím Tajomstvo (a fakt ho držím :D ) A kukám sa čo pre Boha živého na tých 800 stranách je :D :D Normálne sa bojím :D

      Odstrániť