Žiadne cestovanie časom. Iba ťažký život nie príliš normálneho dievčaťa. (Rachel Harris, Môj nie príliš sladký život)

Sľúbila som to dávnejšie, no predsa :D 

Názov:
 Môj nie príliš sladký život

Originálny názov: My not so super sweet life
Autor: Rachel Harris
Séria: Moje sladké šestnáste storočie
Diel: Tretí
Počet strán: 208
Jazyk: CZ/SJ
Anotácia:  Cat Crawfordová chce byť normálna – teda aspoň natoľko normálna, ako môže byť niekto z Hollywoodu. Zdá sa, že osud jej prianie naplní: má úžasného priateľa Lucasa, skvelú sesternicu Alessandru, ktorá s ňou býva, a otca, čo sa plánuje po druhý raz oženiť, tentoraz však s fantastickou budúcou nevlastnou mamou. Všetko vyzerá idylicky až do chvíle, keď sa jej hýrivá matka neobjaví v televízii s tým, že chce svojej dcére povedať niečo dôležité... a v médiách, ako inak, vypukne šialenstvo. Lucas Capelli vie, že jeho osud je vo hviezdach zapísaný po boku Cat, a preto sa zo všetkých síl snažil, aby ju získal. Lucas má však, nanešťastie, svoje vlastné problémy, s ktorými bude musieť zápasiť. Keď sa odhalia tajomstvá, objavia sa klebety a svet všetko sleduje, Cat s Lucasom si uvedomia, že ak chcú zostať spolu, nečaká ich len boj s osudom... tentoraz však ide skôr o boj s ich vlastnou neistotou. A ešte aj o tých, čo sú im stále v pätách...

Kniha môj nie príliš sladký život, je v podstate cieľová rovinka série Moje sladké šestnáste storočie (Teda pokiaľ si to autorka ešte nerozmyslí a nenapíše nejaké iné pokračovanie. Viac Less a Austina si prosííím!) Posledná kniha opäť sleduje život Cat, hlavnej hrdinky z prvej knihy. Ak ste čakali cestovanie časom, tak vás zrejme sklamem- nič také sa nekoná. Cat si spokojne nažíva v 21. Storočí a je obklopená všetkými, ktorých miluje. Všetci sú šťastní- až tak, že by to mohlo vyzerať ako zo žurnálu.  Pokiaľ sa však na scénu nedostane matka hlavnej hrdinky, ktorá sa odrazu o svoju dcéru stará a má pre ňu dokonca šokujúce prekvapenie (a to naozaj. Ja som ho nečakala :D) a prináša Cat zhon a šialenstvo. Avšak táto kniha sleduje aj život Lucasa. Ako žije, aké má problémy, a čo ho naozaj trápi (vidíte ten môj šťastný výraz? Duálny pohľad! Duálny pohľaaaad.) Avšak ako správny priateľ, stojí pri svojom dievčati Cat v každej chvíli a je jej oporou v každej chvíli- nech ho trápi čokoľvek. No minulosť sa stále vracia a stále rozdáva údery pod pás. Otázne je, či to títo dvaja ustoja.

,,Nebola dosť blízko. Nikdy nebude dosť blízko...“

Po poslednej strane prvej knihy sa vám možno zdalo, že hlavná hrdinka Cat sa už so všetkým vyrovnala. Táto kniha vám však túto predstavu vyženie z mysle. Vraciame sa v čase a z Cat je opäť veľmi zraniteľné dievča, ktoré myslí na svoju matku a každý jej čin veľmi vníma -aj keď sa pokúša ostať chladná. Krásne postrehnuteľný je ten rozdiel, ako sa správa pri ostatných a ako pri Lucasovi. V  spoločnosti je chladná, vyrovnaná a pokojná mladá dáma, pri ňom je zraniteľná, citlivá a svojim spôsobom utiahnutá.  To je podľa mňa prvým a veľkým mínusom. Cat si prešla v prvej knihe určitým rastom svojho charakteru- táto kniha ukázala, že sa vrátila práve do druhej polovice prvej knihy, keď si už niektoré veci uvedomovala, ale stále sa správala...Ako uzavretá a zranená Cat. Druhou stranu rovnakej mince je Lucas, ktorý ako charakter na mňa nijako špeciálne nezapôsobil. Samozrejme, bol veľmi pozorný a ak by sa mi naskytla možnosť mať takého chalana, tak by som aj vraždila, no takto sa nijak neodlíšil od iných priemerných hrdinov. Jeho príbeh bol až príliš obyčajný, možno aj trochu klišé, ak mám byť úprimná.  Plusom postáv však ostáva ich zlatá (neviem ako inak by som to pomenovala) láska, ale aj vtipné poznámky, ktorých je na môj vkus málo, no sem- tam sa nejaká mihne.

,,Pritiahol si ma bližšie a moje členky sa spojili za ním. ,,Je čas na neprístupne od 13tich?“

Ďalším problémom bolo, že všetky vedľajšie postavy boli až príliš zatlačené do ústrania.  Samozrejme, Catherina a ešte jedna postava (nechcem hovoriť aká...  myslím, že by to malo byť prekvapenie :D ) sa tam pravidelne objavovali a udržiavali s hlavnou hrdinkou aký-taký vzťah - nech už bol akýkoľvek. V Lucasovom prípade to možno taktiež boli dve postavy. Všetko sa sústredilo na hlavnú dvojicu a naozaj ostatné postavy šli pomimo. Jediná vec, ktorú viem je, že určite sa tam nejaké postavy mihli a možno aj niečo povedali a potom...koniec...bodka....tma. čo mi bolo ľúto, lebo keď niečo končí, tak chcete vedieť ,ako dopadnú aj iné postavy. Ale musím uznať, že ak by som mala matku ako Cat, tak by som si dala zmeniť meno a presťahovala sa do Mexika, aby ma nikdy nenašla. Keď človek jej povahu spozná bližšie, je jasné, že Cat ma dôvod byť zranená a na matku naštvaná a je samozrejmé, že dúfa, že sa naozaj zmení a bude jej naozajstnou matkou- čiže aj cez to málo vedľajších postáv sa našla taká, ktorá ma dokázala vytočiť. Čo myslím, že príbehu prospelo... lebo to dodalo energiu- aj keď negatívnu, no stále ma to podporovala v čítaní, aby som vedela, ako to s ňou všetko skončí.

,,Cat sa na mňa pozrela a usmiala. Ďalší kúsok môjho srdca jej patrí.“

Keď som šla do tejto knihy, išla som až s príliš veľkým očakávaním. Čakala som niečo originálnejšie a niečo, pri čom si poviem: toto je koniec! Dočkala som sa však iba bežného romantického klišé (nie, že by som také nemala rada :D ), pri ktorom je všetko zatlačené do úzadia a hlavná dvojica spolu prežíva ich ťažké životné príbehy. Iba miestami sa pripomenula originalita autorky, inak to bolo všetko to jedinečné zabudnuté.  Samozrejme, ak by sme si predošle dva diely odmysleli, bola by to taká ta sladká romantika, pri ktorej sa človek začíta na pár hodín. Ale ak si tie dva diely neodmyslíme...jednoducho vidíme, ako strašne tá obyčajnosť príbehu uškodila. Dobrou správou je, že rovnako ako u predošlých knihách, štýl autorky sa nezmenil a kniha sa naozaj čítala rýchlo. A jej príbeh je podaný dobre...no to kúzlo predošlých dielov vyprchalo a stojí tu obyčajný príbeh. Veľké, priam obrovské, plus pre mňa znamená duálny pohľad. Ako vy dobre viete, tak tie ja naozaj milujem- ponúkajú možnosť nahliadnuť do hláv oboch hrdinov a to po takej osobnejšej stránke, ako normálne.

Možno (určite) to vyznelo dosť kriticky, no odhliadnuc od predošlých dielov, by išlo o milú, romantickú knihu, s ktorou by ste si strávili poobedie. Rozoberá ,,ťažké“ životné príbehy, ale aj mladú lásku. Postavy sú fajn, aj keď tie vedľajšie sú dosť utlmené. Plusom však môže byť zdvojený pohľad. Avšak predošlé diely si len tak odmyslieť nemôžeme a vtedy zbadáme ten výrazný útlm, a tak sa z knihy Môj nie príliš sladký život stáva len priemerný koniec jednej skvelej série. A po prečítaní usudzujem, že tento diel ani nebol nutný. 

Za poskytnutie Rc veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Albatrosmedia. Knihu si môžete zakúpiť TU.


7 komentárov

  1. Čítala som prvé dva diely, ktoré, aj keď neboli najlepšie a boli dosť presladené, sa mi páčili, takže aj od posledného dielu som očakávala nejaký ten priemer. Ale tvoja recenzia zas tak priemerne veľmi nepôsobí, takže som na vážkach, či sa mi posledný diel bude vôbec páčiť. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hovorím, príde mi to ako keby iná séria- iba kde tu sa pripomenie niečo, čo sa stalo pred tým- to z tohto dielu robí taký ten typický, sladký dievčenský román. :D Naozaj to nebolo to najlepšie, ale je to taká....sladká bodka na koniec série :D

      Odstrániť
  2. Pěkně napsaný článek. Četla jsem první díl z této série, který mě ale příliš neoslovil. proto jsem už v čtení jiných dílů nepokračovala. Rozhodně děkuji, že si mi alespoň přiblížila, o co jsem se nechala "ochudit" :)
    http://milujemekihy.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ďakujem :) Samozrejme sto ľudí- sto chutí. Mňa prvé dva diely oslovili, páčili sa mi....no kladka bola vysoko a táto kniha...nemala šancu no :D

      Odstrániť
  3. Hm, zo série som nič nečítala (hoci som pôvodne chcela), ale aj tak ma prekvapuje, že sa z toho očividne vytratilo cestovanie časom.:D Pekná recenzia.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Kniha o cestovaním časom bez cestovania času :D :D Ale tak, prvé dva diely podľa mňa za to stoja :D Keď tak, ti ich niekedy ráno na zastavke šupnem no :D

      Odstrániť
  4. Rovnaké pocity. Ja milujem Austina a Less! Pre mňa je 2. diel topka 8) a 1. ešte aký taký úvod, ae 3ka taká slabšia romanťárna. Pá zvratov, nejaké pekné slová, ale s cestovaním v čase to veru spoločné nič nemalo a Less mi veľmi chýbala. Aspoň že ich príbeh je ukončený 8)

    OdpovedaťOdstrániť