Lauren Kate - Pád


Takže svoju prvú recenziu som sa sa rozhodla venovať knihe Pád .
Dopredu upozorňujem že som začiatočník  a potom že článok bude obsahovať spoilery .
(UF...Po dlhej dobe som sa pozrela na moju oficiálne prvú recenziu na blogu: Teda na knihu Pád a povedala som si: toto jednoducho nejde -_-

Takže po takmer troch rokoch je tu nový Edit!)
Autor:Lauren Kate
Originálny názov: Fallen
Diel:Prvý
Filmové spracovanie: v roku 2015
Jazyk: SJ/ČJ
 Anotácia znie :Na Danielovi Grigorim je čosi bolestne známe. Tajomný, uzavretý chlapec pritiahne pozornosť sedemnásťročnej Luce Priceovej hneď v jej prvý deň na internátnej škole Meč a kríž pri meste Savannah. Je jediným svetlým bodom na mieste, kde nie sú dovolené mobilné telefóny, ostatní študenti sú vyšinutí a bezpečnostné kamery ich sledujú na každom kroku.

Daniel však nechce mať s Luce nič spoločné – a dáva jej to jasne najavo. No ona sa nevzdáva. Mládenec ju priťahuje ako svetlo nočného motýľa a Luce musí zistiť, čo pred ňou tak zúfalo skrýva... aj keby ju to malo stáť život. Nebezpečne vzrušujúci a temne romantický trilerPÁD 
je súčasne najúžasnejším príbehom lásky!
    
 Hlavná hrdinka bola svedkom a pre mnohým aj príčinou jednej veľmi tragickej nehody, po ktorej je poslaná na nápravnú školu Meč a kríž. Na tento škole nie je viac ako 80 študentov  a jedna vyučovacia hodina je, v tej istej triede a bez prestávky, ako tie naše štyri. Na oknách sú mreže a spoza nich je skvelý výhľad na cintorín. Nehovoriac o ,,očkách“ všade kam sa pozrite a predpísanom čiernom oblečení. Zrejme nikto by sa na takúto školu netešil a nie je prekvapením že ani hlavná hrdinka. A však hneď to vyzerá o niečo lepšie, keď spozná pojašenú Arrianu  či záhadného chlapca s červeným šálom. Tam sa to však nekončí. Luce spoznáva ďalších ľudí aj keď nie všetci nie sú úplne dobrý. A stále tu je on: Daniel Grigori zo zvláštnymi očami a zvláštnym svetlom . Aj keď si drží odstup, ani jeden z nich nemôže poprieť, že niečo medzi nimi je. A však dej knihy nie je len o spoznávaní nových ľudí a nájdenie lásky. Ide tu o niečo temnejšie čo Luce ešte nechápe ale raz to pochopí. Ale pravdu k nej musia posunúť pomaly, inak hrozí, že zomrie ako tisícky krát pred tým ,rovno v Danielovom náruči. Dokáže to Luce prežiť  a odhaliť tajomstvo o jej živote, láske a novo nájdených priateľoch a aj nepriateľoch?

Luce , ako hlavná hrdinka, je jeden z dôvodov prečo čitatelia odsudzujú túto sériu. Nebudeme si klamať a povedzme si na rovinu , že  občas jej naivita uškodila kvalite príbehu. Vy by ste k tomu určite vedeli povedať viac ale ja ako veľký fanúšik tejto série nemám takú moc knihu poriadne skritizovať. V dobe keď sa písal tento edit už som mala za sebou všetky knihy a treba uznať, že aj keď sa Luce v tejto knihe javí naivne miestami až nešikovne, do štvrtého dielu si prejde zmenou k lepšiemu.  Určite je to pre ňu ťažké, keďže bola svedkom niečej smrti, odmalička ju prenasledujú čudne tiene a celá jej dobrá povesť je v keli a ona skončila na nápravnej škole. Ako som povedala mne sa táto kniha veľmi ťažko kritizuje a na všetko zlé čo by ste o nej povedali by som vedela obhájiť. Luce nie je hrdinka ktorá vynikne z davu ale jej túžba za zistenie pravdy sa cení :)


Vedľajšie postavy? Och ak ste knihu čítali, tak viete že tých bude ešte veľa a dosť ich je aj v prvej knihe. Tá dôležitá väčšina, ako zrejme už viete, sú padli anjeli rozdelený na dve strany. Tou najhlavnejšou vedľajšou postavou je Daniel Grigori. Číže ten tajomný blondiak, ktorý popletie hlavu hlavnej hrdinke. Niekto by mohol povedať, že ten jeho chlad na začiatku je divný a všetci dobre vieme ako to aj na končí skončí...ALE! každý fanúšik vie, že sa snaží iba zachrániť dievča, ktoré miluje už naozaj dlhú dobu. Daniel je síce chladný ale občas môžete vidieť jeho citlivú stránku, ktorá sa prejavý hlavne ku koncu knihy. Vidíte, že ho trápi to, čo sa vždy stane a že sa to opakuje znova a znova. Samozrejme Daniel nie je Bad boy – práve naopak. Ten zlý je tu Cameron- Zelenooký sexy a taktiež tajomný a viac vrelý ako Daniel. Ak by tam nebol Daniel, určite by to bola tá postava ktorú by som milovala ale Daniel tam je a Cam môže isť v mojich očiach do hája. Vlastne mi tam začína vadiť, lebo sa pchá niekam, kam nemá! Samozrejme sú tú aj iný postavy ako napr. Gabe, Molly, Roland a Arriane- ich si treba zapamätať, pretože oni tam budú až do poslednej strany série...tedááá skoro :D Taktiež je tu aj jedno veľmi milé dievča a však s ňou sa rozlúčime už v tejto knihe.

Ako som povedala, mne sa táto séria nehorázne zle recenzuje, keďže je to zrejme moja životná láska a j by som si ju zobrala aj na opustený ostrov a mala tam len Pád. Milujem akým štýlom Lauren píše a celú myšlienku príbehu. Som neskutočne rada, že si budem môcť knihu pozrieť aj na veľkých plátnach a to už v roku 2015! Neviem čo by som mohla viac napísať...vždy sa viem pri vlastných citoch rozpísať...ale čo sa týka tejto série je naozaj ťažké, lebo ju milujem !

Nebudem vám kázať aby ste si ju prečítali. Ja vám to iba odporúčam. Je tu možnosť že sa vám kniha nebude páčiť? Áno , je. Je tu možnosť, že sa kniha zaradí iba do mnohých iných? Áno, aj je možné. A je možné aby ste sa do nej zamilovali? Och sakrá áno! Je to možné!



2 komentáre

  1. Milujem tuto seriu :D precitala som vsetky ...skoro az na zamilovanych anjelov ...ale chystam sa aj na tu milujem Lauren Kate :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja zas mám ZA prečítaných ale k Vykúpeniu sa nejako stále neviem dostať :D

      Odstrániť