Nás už Pán Grey prijal...a čo vás?

Celý svet v posledných týždňoch počúva iba o jednom filme. A v týchto dňoch zvlášť. Do kín sa dostal jeden z najočakávanejších filmov tohto roku. Fifty Shades of Grey – štyri slová, ktoré pozná celý svet (až na môjho otca- vďakabohu za to :D). Veľký rozruch vyvolala už len samotná knižná séria. Rozdelila svet na tri tábory. Ľudia, ktorí tú knihu majú radi- väčšinou sú označovaní ako 30 ročné mamičky, ktoré si potrebujú okoreniť život. Ha! Ja mám do tridsiatky ešte dosť ďaleko a k deťom ešte viac. Potom sú tu takí, ktorí to majú jednoducho na háku. A potom sú tu tí, ktorí tú knihu jednoducho hejtujú.  Buď sú to čitatelia, ktorým sa tá kniha jednoducho nepáčila, ľudia ktorí si ju ani nemienia prečítať a potom muži tých tridsiatničiek. A kým dva tábory medzi sebou v tichosti bojovali, teraz je to zas na povrchu...A všade samé hejty...Ale to poznáme až príliš dobre, však? Ak náhodou neviete, o čom kniha je (čo pochybujem, ale tak prečo nie?) tak vyzerá takto (filmová obálka) a jej anotácia znie takto:

Strhujúci erotický román o temných túžbach v každom z nás… Keď sa dvadsaťdvaročná študentka literatúry Anastasia vydáva na pohovor s mladým podnikateľom Christianom Greyom, netuší, že stretne muža, ktorý jej zmení život i hodnoty. Christian je pekný, múdry a... tajomný. Naivná a nevinná Anastasia si začína uvedomovať, že aj napriek jeho ukrývaným tajomstvám začína ním byť úplne posadnutá. Ale ani Christian nie je voči jej kráse, šarmu a charakteru imúnny a pripúšťa, že on po nej túži tiež – avšak za vlastných, špecifických podmienok...


Ja osobne som sledovala ,,výrobu“ filmu od úplného začiatku. Oznámenie režisérky, cez výber postáv, po prvé fotky z natáčania, prvý trailer, či prvá pieseň k filmu.  Na to všetko som sa tešila a celý rok napäto čakala na konečný výsledok. A tak som sa ho aj v piatok trinásteho dočkala. A viete čo? Som veľmi spokojná.

Z prvých amerických recenzií som bola nadšená. Všetky boli pozitívne ohlasovali kvalitu filmu. Kvôli menším problémom s vekom, (ktoré sme ani riešiť nakoniec nemuseli) sme sa na film dostali až deň po slovenskej a českej premiére. Samozrejme, boli aj nejaké tie predpremiéry a všetci o tom štebotali na FB, až som vypla počítač, aby som sa vyhla pokušeniu si čokoľvek prečítať. Nakoniec večer som už po pár odkazoch klikala. Tu chváli, tu taká kritika až pod čiernu zem...Ale ja som si povedala, že si počkám a uvidíme, čo na to poviem ja.
Viete, kultúrny dom/ kino v Čadci navštevujem už dva roky, ale v živote som ho nevidela plné. Ani keď sa tam nasáčkuje celá naša škola (a to sme dve spojené) na divadlo. Ale FSOG vypredalo celú sálu. Dokonca aj v Čadci! A verte mi, to už je čo povedať.  A potom zhasli svetlá a film začal.


Film bol viac romantický. To poprieť nemôžeme, ale zachoval si aj tú erotickú stránku knihy. Ak niekto čaká dáke brutálne porno, nech na to okamžite zabudne. FSOG je síce erotický film, ale decentne. Sú tam nahé telá, ale nič čo by ste nevideli na markíze o víkende po polnoci. Druhá strana filmu je zameraná na postavy a ich vzájomný vplyv na toho druhého. Je to romantické takým tým Greyovským spôsobom. Trochu neohrabané, ale stále romantické. Nesmierne oceňujem humor, ktorý sa vo filme nachádzal. Niekedy šlo iba o pohľady, niekedy o krátke repliky, či celé dialógy...Ale situácia vyznela vtipne. Ďalším plusom filmu bol aj scenár. Knihu mám už niekoľko krát prečítanú a keď sa vo filme objavila sústava replík, pozostávajúcich z fráz z knihy iba som hovorila: ,,To bolo aj v knihe!“  Je pravda, že niekomu sa mohlo zdať, že je tam málo dialógov, čo je pravda. No upozorňujem na to, že by si človek mal všímať pohyby tela hercov, či malé gestá, alebo mimiku celkovo. Potom to už také ,,prázdne“ nebude.


Ako pri každom filme podľa knihy musíme povedať, že bolo vynechaných viacero scén. Za niektoré som bola vďačná, niektoré by som rada na plátne videla, no dve hodiny filmu boli sami o sebe dosť a film podľa mňa vystihol všetky dôležité momenty: Od prvotného rozhovoru, cez krúženie okolo seba až po tie prelomové scény. Jediná vec, ktorá ma asi sklamala bola slabá rekcia na odhalenie Aninho panenstva. Viete... čakala som trošku... hm...prudkejšiu reakciu? Ale to nevadí, scéna s toastom mi to plne vynahradila. Ľudia  tá bola tak sexy, že sme s Lilu pravdepodobne aj zabudli dýchať...rovnako ako Anna. Oh a červená mučiareň? Sakra desivá...

Jamieho a Dakotu v ich rolách milujem. Ja som bola s Jamiem spokojná už od začiatku (a nie nebola
som ako niektorý fanúšikovia, ktorý sa nedokázali preniesť cez to, že si ho nezahrá Matt Bomer.)
a som veľmi rada, že prvá voľba- ten čudný vlasáč, na ktorého meno si neviem spomenúť- pod nátlakom fanúšikov odišiel. A pohľad na Jamieho je teda pekný, to vám poviem. Jednoducho pekný kus chlapa no... :D Nech je sexy akokoľvek, trochu som sa bála, ako si poradí s úlohou Christiana.
Niekedy mi napadlo: no...toto si mohol zahrať lepšie a odrazu nahodil taký pohľad, že by na mieste zabil aj vranu vo vzduchu... A ja som si povedala....jooo toto je Christian. Viem, že mnohí so mnou nesúhlasia. Ale čo si budeme hovoriť. On je môj Christian. Čo sa Dakoty týka: Bola úžasná Ana. Všetky jej stránky odohrala skvelo a na mňa silno zapôsobila- hlavne keď napodobňovala Christiana...:D Páčilo sa mi, ako im to klapalo. Stačil pohľad a divák vedel, čo sa medzi nimi deje. Čiže aj za postavy je jeden veľký LIKE. ( O vedľajších sa ani baviť nemusíme- tie neboli ani v knihe dôležité :D)


A to sú moje pocity zo FSOG. Naplnilo moje očakávania a ja sa teším na ďalší rok, keď do kín príde druhý diel. A dúfam, že aj ten ma zaujme natoľko, že budem moju chupa chups lízanku jesť dve hodiny (a polka môjho ,,pokrmu“ zostala ešte v kabelke, čo som tak hľadela na plátno...) človek by si však mal uvedomiť jednu vec: Ide o jednoduchý romanticky film, ktorý kvôli sláve knižnej predlohy dostal väčšej pozornosti. Nie je to zázrak filmovej produkcie a ani film vyhlásený na ocenenie Oscarom.


A čo vy? Vy ste na FSOG už boli? Alebo len pôjdete? 

11 komentárov

  1. Príma:). Já knihu četla a po stránce romantické se mi líbila, ten sex už tak ne. Nelíbila se mi Annina přehnaná submisivita a nerozhodnost. Rozčiluje mě, že žena 21. století je taková. Jinak se mi knihy líbily a na film se podívám až bude někde online:).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Anna a jej správanie je kapitola sama o sebe a hlavne a je to na dlho. :D Ak ho potom nájdeš online, daj vedieť :D

      Odstrániť
  2. No jej, tak... neměla jsem vůbec v plánu na to jít, ale tvoje "recenze" mě na to neuvěřitelně nalákala! Asi to dopadne stejně jako s Mockingjay. Vehementně jsem odmítala jakoukoliv možnost, že bych na to šla a nakonec jsem byla víc, než spokojená. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To som rada :D Ale tak vieš, je to otázka vkusu....nakoniec ma bude preklínať, lebo si minula peniaze na kravinu :D Ale tak môže sa ti to aj páčiť. Pokiaľ ako tak vieš, čo máš od filmu očakávať, nie je tu možnosť že ťa až tak veľmi sklame....treba ísť na to s pozitívnym prístupom :D

      Odstrániť
  3. Vypredaná Čadca?:D Neverííím.:D Inak som rada, že si spokojná a nesklamalo ťa to.:) Ja film pozerať nejdem, ani čítať knihu, úplne mi stačilo, čo som pochytila z nápadu a deja, nebolo by to nič pre mňa.:D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hovorim ti :D Ani ja som tomu neverila :D až pokiaľ som nevidela tie masy ľudí... :D Ale no, nútiť ťa nejdem ale až také zle to nie je.... :D :D

      Odstrániť
  4. Neviem síce, kde si ti prišla k toľkým pozitívnym recenziám, ale ku mne sa dostali skôr tie negatívne a zväčša vtipné. Po takých názoroch som už veľmi film nevedela brať vážne a ani som od neho nič nečakala. Ukázalo sa, že to bola dobrá vec, pretože keby som mala veľmi vysoké očakávania, zrejme by sa mi to páčilo rovnako ako kniha (čiže nepáčilo). Ale takto som so spracovaním spokojná. Dakota to zahrala výborne, páčil sa mi humor... ale on mi zase prišiel občas trochu... ja neviem... divný a myslím si, že ľudia, čo nečítali knihu, tie ich pohľady a jeho čudné výkyvy nálady nemohli pochopiť. Okrem toho s E_V_E sme počítali scény z Twilightu, ktoré tam totálne svietili :D aspoň podľa mňa, to si nikto iný nevšimol? :D Až na to, že keď šli na prechádzku lesom, nebavili sa o upíroch, ale o jeho zvrátených sexuálnych chúťkach. Ale som zvedavá na dvojku, knihu som nečítala a ani neplánujem. Bolo tam príliš veľa vecí, ktoré ma rozčuľovali, s filmom možno pochodím lepšie.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja sm čítala predovšetkým americké recenzie, pretože Slováci a Češi máju tendenciu všetko zdrbať aj keď to nevideli :D Ja predpokladá, že tie Twilight momenty ma na svedomí autorka :D lebo ako teraz koluje po nete, tak sa do toho srala dosť :D Ja do kina na filmy podľa knihy nikdy nejdem z vysokým očakávaním a podľa trailerov viem čo mám od toho očakávať :D čiže je to pohodička :D

      Odstrániť
  5. 8D prvý záber na tabulu Seatlle mi stačil na začatie počítania 8D Ale veľmi sa mi páčil humor, ktorý tam dali. Rozosmial celé kino (Nové Zámky tiež na totálku vypredané a pridané predstavenia 8D). Do takej tretiny ma to veľmi bavilo, ako hociktorý iný dobrý romantický film. Koniec bol podľa mňa príliš melodramatický a osobne sa čudujem Jamieho manželke, že mu toto dovolila. Neexistuje, aby do nej nevošiel, keď zaberali detailne sex zozadu s kondómom! Ja som sa veľmi dobre pozerala! 8D Fakt nechápem, niektoré scény ani za žiadne prachy.
    Dakotu však veľmi chválim, dobre to zahrala. Jamie v niektorých scénach také ...ehm. Ale inak bol aj on fajn a hlavne vyzeral fajn 8P Na tom touste som sa smiala 5 minút ešte 8D
    Celkovo tiež som išla do toho s tým, že to poserú a nič extra som neočakávala, takže na to to bol fajn film. Len od polky už ma to tak začalo nudiť trošku, lebo už boli aj vtipný aj sexovali... už sa len opakovali 8D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak jeho manželka sa na to ani nemieni pozrieť tak neviem no :D ale čo som články čítala tak mal Jamie....kamaráta prilepeného nejakým telovým sačkom alebo niečo také... :D takže naozaj neviem :D Ja si osobne myslím, že ak by to mala na starosti iba samotná režisérka, dopadlo by to inak a nebolo by to iba tak fádne. Ale keď autorka chcela sex...tak tam musel byť :D

      Odstrániť
  6. Vím, že to není správné, ale tento film nenávidím a to jsem ho ještě neviděla. Snímek zahltil noviny, blogy, internet, no vlastně celý svět! Většinou filmy, které mají takovou reklamu, nestojí za nic. Dobré filmy, si reklamu udělají samy :) No ale nechci jej kritizovat, protože jsem jej neviděla! Každopádně děkuji za pěkný článek :)
    http://milujemekihy.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť