(RC) Sally Greenová- Hafl Bad- Polozlý

Po na začudovanie dosť krátkej dobe, sa tu anomália ako som ja ocitla znova a priniesla som so sebou recenziu na úžasnú knihu, po ktorej som mala hneď krajšie sny a veselšie dni :D Ale je už len a len na vás, či sa vám bude páčiť tak ako mne.

Názov:  Polozlý
Originálny názov: Half bad
Autor:  Sally Greenová
Séria: Half bad
Diel: 1
Počet strán: 352
Rok vydania: 2041
Filmové spracovanie: Nie je


Anotácia:
Nathanovi v žilách koluje dvojaká krv. Splodený zo zakázanej lásky medzi bielou čarodejnicou a najkrutejším a najmocnejším čiernym čarodejníkom uniká pred celým svetom. Mal radšej zomrieť pri narodení, ako si to želala rada Bielych čarodejníc. Nechceného polovičiaka čaká krutý osud. 
Pre večný boj medzi bielymi a čiernymi čarodejnicami bude žiť ako štvaná zver až do svojich sedemnástych narodenín. Vtedy sa rozhodne, na ktorú stranu skutočne patrí. Pod jednou podmienkou. Musí prijať tri dary a napiť sa krvi svojho predka, inak ho čaká smrť. Nathanova matka si však po jeho narodení siahla na život a o otcovi už dlhé roky nik nepočul. Nezostáva mu nič iné, len sa pokúsiť o nemožné – nájsť najobávanejšieho čierneho čarodejníka na svete. Ale ako, keď nemôže veriť ani svojej láske?

Trošku málo z deju:
Nathan je ako ste už z anotácie pochopili syn bielej čarodejnice a veľmi mocného temného čarodejníka, ktorého jeho mama s veľkou obľubou skladuje v šuflíku (ale podľa mňa je to stále lepšie ako kontajnerové mamičky). Náš mladý hrdina musí každý rok predstúpiť na vyhodnotenie pred tzv. “Radu“ (Organizácia, ktorá má na starosti ochranu bielych čarodejníc), ktorá meria jeho fyzické vlastnosti, inteligenciu a to, či je na strane bielych alebo čiernych čarodejníc.
Ako správny mladší brat sa musí vyrovnávať aj so šikanou svojej nevlastnej sestry, školou, tŕnistou cestou prvej lásky a možnou smrťou. Prečo smrťou? Ak nestihne do dňa svojich sedemnástych narodenín nájsť svojho otca, ktorý mu musí dať tri dary, ktorý zabije priemerne osem ľudí a má zrejme sklony k záhradkárstvu..
Ale čo robí v klietke a ako sa ta dostal?.. to sa dozviete už iba z knihy J

Moje pocity z čítania:
Môžem to zhrnúť do jedenej vety: „Chcem byť čarodejník!“ .. ale nie, no dobre tak hej, ale teraz vážne.
Už po prvých pár stránkach mi bolo jasné, že je kniha iná ako ktorákoľvek iná, ktorú som doteraz čítala. Je písaná v netradičnej druhej osobe, autorka používa krátke jednoduché vety a delí sa na krátke kapitoly. Čítala sa mi však ľahko a nemohla som sa od nej odtrhnúť.
Hlavná postava= Nathan je trucovitá, svojská a PREDOVŠETKÝM NIE JE DOKONALÁ! Žiadne idealizované typizovanie sa tu teda dnes nekoná, Nathan má svoje muchy a tie ho robia teda aspoň podľa mňa dokonalým.
Zaujímavý dej plný akcie, vtipných hlášok, miestami aj chlapčenské úchylné myšlienky a pravdaže kyselinýýý a mučenie a veci tomu podobné :D . Čo viac  si môže človek priať? .. len nejaké tie vrany mi tam chýbali.
Takže knihu odporúčam každému, kto si nepotrebuje ku koncu roku opraviť známky, alebo toho nemá moc veľa na učenie, lebo ja myslím miesto anatómie už iba na kedy bude ďalší diel.

Kladné body:
-Zaujímavý a jednoduchý štýl písania.
-Postavy sú jednoduché a pri tom zábavné i vážne.
-Trošku kyselín a mučenia.

Záporné body:
-Rozdelenie čarodejníc na dobré a zlé je už trochu otrieskaná téma.
-Žádne vrany móre. :D


Za recenzný výtlačok by som chcela poďakovať vydavateľstvu IKAR.  Knihu si môžete kúpiť TU

5 komentárov

  1. Kniha ma nezaujala ani predtým, ani teraz - možno preto, lebo v podstate nemám veľmi v obľube čarodejníkov. Ale páči sa mi, že hlavná postava nie je dokonalá, to je istotne príjemným osviežením v mori dokonalých hrdinov :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak ja čarodejníkov priam milujem. Len nemám rada rozdelenie temní a svetlí, trochu mi to pripomína Harryho Pottera.. ale táto kniha mi prišla niečim originálna a zaujala ma :) Pravdaže len môj názor

      Odstrániť
  2. Knihu by som si chcela prečítať veľmi, vyzerá dobre a síce čarodejnícke knihy veľmi nečítam, túto by som s radosťou skúsila. :)
    Pekná recenzia.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Half Bad je rozhodne originálna kniha.:)

    OdpovedaťOdstrániť