Simone Elkeles - Leaving Paradise



ANOCIA :   Nič nie je rovnaké, odkedy  Caleb Becker  opustil párty opitý, sadol za volant a zrazil Maggie Armstrongovú. Dokonca aj po mesiacoch bolestivej fyzioterapie, Maggie stále kríva. Jej spoločenský život je nulový a  štipendium na štúdium  v zahraničí, ktoré jej dávalo šancu uniknúť pred všetkými ľuďmi a ich ľútostnými pohľadmi bolo zrušené. 
    Po roku vo väzení pre mladistvých, je Caleb voľný.... ak sloboda znamená nekonečné otravovanie prechodného poradcu a zvedavé pohľady celého mesta. Po príchode domov by sa mal cítiť dobre, ale jeho rodina a ex-priateľka sa mu zdajú ako cudzinci.
    Caleb a Maggie sú outsidermi, označení ako "zločinec" a "čudáčka". Všetko sa zmení po tom, čo pravda ukáže, čo sa naozaj stalo v tú noc. Aj napriek tomu, že cesta Caleba a Maggie je kľukatá a pochmúrna, skončí  nájdením útechy a posily v prekvapivom zdroji : Jeden v druhom

               Anotáciu som preložila z Goodreads... Je to len môj amatérsky preklad. :)
      MOŽNO po prečítaní anotácie, vás táto kniha nezaujala. Po pravde, ja sama som anotáciu čítala prvý krát až teraz. Chňapla som však po nej, pretože Simone Elkeles mám veľmi rada. Po prečítaní jej troch kníh zo série Perfect chemistry som si povedala, že  táto kniha musí byť rovnako úžasná. A nemýlila som sa. Dosť jednoduchá obálka trochu odháňa čitateľov, ale ja ju aj tak MILUJEM! 
 
   Rovnako ako spomínané knihy zo série Perfect chemistry, aj Leaving Paradise  si drží autorkin štýl písania, ktorý je pútavý, ľahko pochopiteľný a veľmi realistický. Celá kniha je písaná z dvoch pohľadov, Caleba i Maggie, čo nám poskytuje priamy pohľad do ich úplného súkromia,- minulosti, myšlienok i pocitov. Dej nie je nudný, stále nám poskytuje mnoho rôznych situácií. Každý čitateľ sa určite nechá pohltiť emotívnym
príbehom plným skúšok a nových začiatkov. 

     Z celej knihy cítiť skutočný život, taký aký je. V tejto knihe je jasne ukázané, ako rýchlo sa náš každodenný život môže zmeniť. Môže sa zmeniť v jednom malom okamihu. Pre Maggie a Caleba sa zmení, keď po búrlivej párty Caleb sadne do auta a pod vplyvom alkoholu zrazí Maggie. Pre mladé dievča, ktoré dlhé roky hrávalo tenis, bola táto nehoda bolestivá nielen fyzicky, ale aj psychicky. Caleb zas strávi rok vo väzení pre mladistvých, čo je naozaj dlhý čas, počas ktorého nie je nič ľahké. Riadiť sa rozkazmi ľudí v každej chvíli je nielen nepríjemné, ale aj zložité. Obaja sú skúšaní životom.

    Keď som zistila, že Caleb bol vo väzení pre mladistvých, hneď som si pomyslela, že z neho bude drzý feťák a alkoholik, ktorý život berie lážo plážo. Taký ten arogantný namyslenec. Prekvapilo ma však, ako veľmi som sa do neho dokázala vžiť. Jeho snaha začať nový život,- čo naozaj nie je ľahké, keď vás ľudia proste odsúdia skôr než niečo skúsite, je obdivuhodná. Ťažké to mal aj v jeho vlastnej rodine, čo je podľa mňa to najhoršie, čo môže byť. Pretože tí, ktorí mali byť jemu najbližšie, boli ako vzdialení cudzinci. Caleb je však silný a dobrý človek  :)

    Maggie som si obľúbila o niečo menej, no nemôžem povedať, že ju nemám rada. Naopak. Síce je stále otrasená nehodou, ktorá poznačila celý jej život, nezahodila všetko za hlavu, ale snaží sa žiť celkom normálny život. Pravdaže, to je ťažšie než sa zdá. Aj po namáhavých fyzioterapiach, žiadnych veľkých pokrokov sa nedočká. Jej zranenie zničilo šance na štipendium v zahraničí, a tak aj jej sen odísť z Raja –(Mesto, v ktorom sa odohráva celý príbeh). Ukazuje sa jej len nejasná budúcnosť. Maggiena cesta je zdĺhavá a náročná. Vžiť sa do nej bolo teda pre mňa o niečo ťažšie, no s odstupom času som ju mala vždy o niečo radšej. 

Táto kniha má len jediné mínus: Nie je vydaná ani na Slovensku, ani v Česku, čo je naozaj škoda. Prečítať by ste si ju však rozhodne mali.
 


 

 

  

2 komentáre

  1. Milujem túto knihu! =) Mne osobne sa veľmi páčila a už aj na začiatku som si poplakala. čo sa mi normálne nestáva! :D Perfect Chemistry od Simone Elkeles je tiež skvelá! :) Mám rada jej knihy.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tento komentár bol odstránený správcom blogu.

    OdpovedaťOdstrániť