Prvá sa musela naučiť pokore, druhá zas slobode- Príbeh dvoch storočí (Rachel Harris)

Ako som už povedala, blogger štval, tak tu je druhá recenzia na druhú knihu zo série Moje sladké šestnáste storočie! Recenzie na finálne série sa dočkáte zajtra! :) 

Názov: Príbeh dvoch storočí
Originálny názov: A Tale of Two Centuries
Autor: Rachel Harris
Séria: Moje sladké šestnáste storočie
Diel: Druhý
Počet strán: 296
Jazyk: CZ/SJ
Anotácia: Ďalšie kúzlo v stane záhadnej cigánky spôsobí, že sa Alessandra ocitne v rušných uliciach Beverly Hills o päť storočí neskôr. Prekvapená mätúcimi situáciami, hrozivou dopravou a trúfalo oblečenými tínedžermi začína objavovať svoje nové ja. Akoby toho nebolo dosť, do cesty sa jej pripletie tvrdohlavý, zato však príťažlivý Austin, ktorý odrazu mení všetko, v čo Less doposiaľ verila a odkrýva jej svet plný možností..

S hrdinkou knihy Príbeh dvoch storočí, ste sa mohli stretnúť už v prvom diely, keď sa Cat vydala za poznaním a pochopením do šestnásteho storočia a tam stretla jej príbuznú a hrdinku tohto príbehu- Alessandru.  Zatiaľ čo u Cat v 21. storočí prešlo iba niekoľko týždňov od výletu do minulosti, pre Less to boli celé dva roky. Less rozmýšľa nad svojím životom v šestnástom storočí, nad jej túžbami ale aj povinnosťami, ktoré sú prednejšie, ako to, čo chce. Samozrejme ani ona nezabúda na svoju ,,sesternicu“ Cat, a aj keď si uvedomuje svoje povinnosti, niekedy sa ani ona neubráni predstave o cestovaní časom.  O jej vlastnom dobrodružstve pred tým, ako si začne plniť svoje povinnosti ženy v 16. storočí. A čo hviezdy nechceli, cigánka sa objavuje aj jej a ponúka jej jedinečnú možnosť, ktorá sa jednoducho neodmieta a Less je na rade, aby spoznala náš svet, našu dobu, a dočkala sa svojho dobrodružstva v inom čase...Dokáže sa Alessandra odviazať, od prísnosti a myslenia, ktoré jej v minulosti  vtĺkali do hlavy? A ešte podstatnejšie je: Bude schopná vzdať sa voľnosti, ktorú jej naša doba ponúkla, keď príde čas na návrat domov?

Less sa od svojej predchodkyne Cat, líšila. Zatiaľ čo sa Cat vedela baviť a ísť si za tým čo chcela, Less bola jej úplný opak. Predpokladám, že takto chcela autorka poukázať na iné mravné zvyklosti a výchovu v minulosti a teraz. Alessandra si bola vedomá toho, čo ju baví, a čo by od života chcela. Ale zároveň si uvedomovala, že povinnosť je pred túžbou. Jej chovanie bolo...verné storočiu, v ktorom vyrástla. Spôsob formulovania viet, prístup k moderným veciam (či už negatívnym, alebo naopak).  Ako som už povedala, Less a jej príbeh sú dokonalým protikladom Cat. Kým sa Cat musela naučiť pokore, Less sa mala zas naučiť slobode- čo je predsa o niečo ľahšie, ale pre niekoho, komu je určitá ideológia štepená do hlavy ešte skôr ako vedel vôbec chodiť...to je už o niečo ťažšie, no kniha vám ukáže, že to nie je nemožné. Neviem prečo, no Alessandra mi bola ako hrdinka oveľa bližšia. Sama nechápem prečo to tak je, no na tento diel som sa tešila oveľa viac ako na prvý, nakoľko som si Less obľúbila.  Bažila som po zistení, ako sa vysporiada s moderným svetom, s tým, že je slobodná. A podľa môjho skromného názoru obstála na jednotku.


Vedľajšie postavy v Príbehu dvoch storočí sa moc nelíšili od tých z prvej knihy. Pokiaľ nejako viac neovplyvnili život a vývoj hlavnej hrdinky, Rachel sa nimi nezdržovala a vy ste si mohli prečítať iba základné znaky danej postavy. Opäť sa radšej sústredila na postavy blízko späté s hlavnou hrdinkou, a tak mi to plne vyhovovalo (zmierila som sa s tým, že ničoho viac sa nedočkám). Príbeh dvoch storočí však nabral o niečo viac postáv ako prvý diel, tak ste neboli zbytočne domýlený, kto je kto a čo tam robí. Nové postavy boli...len naozaj kulisy. Faktom je, že Rachel sa v druhom diely zamerala viac aj na hlavného mužského hrdinu. Viac pozrela na jeho pocity, minulosť, rodinu a správanie. A keďže som si toho kalifornského frajera zamilovala už na prvé prečítanie anotácie, tak sa mi to nemohlo nepáčiť. Okrem Austina sa Rachel opäť pozerá na Cat a Lucasa (nie nepomýlila som sa :D) No ani oni sa nevyhli zatlačeniu do úzadia, aby vytvorila viac priestoru pre hlavnú dvojicu- predsa Cat a Lucas majú ešte jednu knihu, takže o nich núdza ešte nebude. A rovnako ako pri prvom diely, s vedľajšími postavami tu nie je najmenší problém a naopak oceňujem hlbšie preskúmanie mužského hlavného hrdinu.
 
Po tom, aký dobrý dojem na mne prvý diel zanechal, som nad kúpou druhého dielu ani neuvažovala a hneď ju brala do rúk a utekala ku pokladni, aby som na ňu minula posledné peniaze. Ako som už vyššie spomenula, Alessandra na mňa urobila skvelý dojem už v prvom diely a na jej príbeh som sa tešila. Poznala som už autorkin štýl (veľmi jednoduchý, príjemný a hlavne skvelý na relax) aj jej prácu s postavami- kde tento krát nastal menší zvrat a Rachel sa sústredila o niečo viac aj na hlavného mužského hrdinu, čo som už spomenula...niekoľko krát :D . Dokonca sa mi páčila viac ako prvý diel. Je pravda, že Rachel sa ponorila hlbšie do ,,zdrvujúcich“ životov hlavných hrdinov, ale nemyslím, že to príbehu nejako poškodilo, či prilepšilo- stále to bolo také...okrajové, ale predsa toho bolo viac ako v predošlom diely. Jednoducho som to brala ako súčasť príbehu... ako skladačku, ktorá ľahko a pekne zapadala do celku, o v podstate nič nezmenila.


Ak vás prvý diel série zaujal, tak neváhajte a siahnite aj po tom druhom. Ide vo verných šľapajach, a tak sa nedá neoznačiť ako veľmi dobrá oddychovka.  Hlavná hrdinka nie je otravná, práve naopak- možno o niečo menej vtipná ako bola Cat, no stále zaujímavá. Humor však v knihe nechýba rovnako ako romantika. A teraz sa už len vrhnúť na tretí diel...A ten druhý si od nás odnáša: 

1 komentár

  1. Na tuhle sérii se teprve chystám, ale jak tak koukám, měla bych se do ní co nejdřív pustit... Pěkná recenze :)

    OdpovedaťOdstrániť