Veronica Roth-Divergencia


Máme po Veľkej noci. Niektorý sú možno chorý ( asi hlavne dievčence ), konečné začína vytúžený víkend a ja som strašne šťastná lebo mi prišla kniha . No teraz som sa asi hodinu rozhodovala o čom mám napísať recenziu lebo som sľúbila recenziu na Divergenciu. Dokonalý pár, Ty proti mne. To sú sľúbené a ešte som sa rozhodovala či nespravím článok na knihy : V zajatí snov- Precitnutie a Zatmenie, The Duff, druhú knihu zo série Perfect chemisry -  Rules of Attraction, Incarnate a ja ešte neviem čo . Takže som sa rozhodla pre Divergenciu.
Anotácia : Chicago, ďaleká budúcnosť. Beatrice Priorová žije v spoločnosti rozdelenej na päť frakcií. Na rozhodovacej ceremónii si všetci šestnásťroční vyberajú frakciu, ktorej zasvätia zvyšok života. Beatrice má len dve možnosti: zostať so svojou rodinou, alebo ju navždy opustiť, aby mohla byť sama sebou. Rozhodnutím napokon prekvapí všetkých vrátane seba. Zmení si meno na Tris a usiluje sa obstáť v tvrdej konkurencii, aby si vybojovala miesto v novom živote. Hľadá skutočných priateľov a zamotáva sa do vzťahu s chvíľami neodolateľným, inokedy neznesiteľným chlapcom. Keď Tris objaví sprisahanie, ktoré môže zničiť jej navonok dokonalú spoločnosť, záhadná schopnosť jej buď pomôže zachrániť ľudí, ktorých miluje, alebo...

Budúcnosť. To budú ďalšie Hry o život nie ?
Nie, nie a nie ! Existuje päť frakcií : Sebazaprenie- najprv pomôž iným a až potom mysli na seba. Otvorenosť- pravdu vidia čiernobielo. Informovanosť – asi to dôjde každému . Harmónia- všetko môže byt dobré. Nakoniec: Neohrozenosť – veď vyskakovať z idúceho vlaku je sranda nie ? Beatrice sa narodila v Sebazaprení. Všetci okolo sú obetavý , urobili by čokoľvek aby pomohli ostatným. Ona si to nemysli že je to až tak správne . Vie že je iná. No otázka znie : Ako veľmi je iná ?


,, Jedno rozhodnutie ta môže zmeniť.“
Je to pravda . Bolo to tak v minulosti, bude to tak aj teraz a aj v budúcnosti . Deti vo veku 16-17 idú na skúšky kde im povedia v ktorej frakcií by mohli stráviť svoj život. To je však len predbežne. Naozajstný výsledok si zvoli každý sám. Beatrice vide nerozhodne a k tomu jej povedia že je divergentná. Škoda že ona ani nevie čo to znamená a navyše vôbec netuší ktorú frakciu si zvoli. Vie , že ak si vyberie inú frakciu ako Sebazaprenie už neuvidí svoju rodinu. No stojí zato aby žila niekde kde sa necíti sama sebou ?
Ach ty potetovaný blázni.
Vždy ich pozorovala a fascinovala sa ich životom. Takže čo si asi v deň svojho rozhodnutia zvoli ? Neohrozenosť. Otec sa na ňu nechce pozrieť a matka sa spokojne usmieva. Beatrice začína nový život . S novým menom , priateľmi aj nepriateľmi  jednoducho všetkým novým .

A veru , niektorý sú potetovaný blázni.

My sa na skúšky učíme ,oni sa bijú
Háh študenti končia pri skúškach s kruhmi pod očami a oni z modrinami .Nie je to zábavné.

Tris je len Drevo zo Sebazaprenia. Nevie sa biť, hádzať nožom a strieľať z pištole. Či ? Na to že je len ,, Drevo“ je dobrá. A hovorí to aj jej tréner. Štyri je krásny , a dobrý a pritom vie byť aj poriadne necitlivé hovädo. Takže ak tam máme mladé dievča a mladého chlapca asi to nezostane len tak. Jasné okrem krásnych trénerov  sú tam aj také tie hoväda čo nevedia byť dobré. Či už sú to tréneri alebo niečo ako spolužiaci ( to nie je to správne slovo ,ale čo už ).

Tá vzbura je všade.
Či sú to Hry o život ,Dokonalý pár. Povedzme že nie všetky frakcie sa majú radi. A to zhodou okolnosti je že Sebazaprenie je jednou z dvoch strán čo stoja proti sebe . Falošné informácie o tom ako Sebazaprenie nie je také dobre ako hovory ,pochádzajú z Informovanosti –kde zhodou okolnosti prestúpil aj jej brat. Začína sa vojna a divergentný nás môžu zachrániť. Takže Tris, vitaj v boji.


Ehm, ehm – ja si myslím...
Že sa neviem rozhodnúť. Milujem Hry o život ,ale milujem aj Divergenciu. Ktorá séria je lepšia? Každá z nich je iná a pri tom taká istá. No ale teraz o Divergencií. Je to úžasná kniha čo stojí za prečítanie. Druhá kniha vychádza v USA 1. mája! A u nás ju nájdeme (pravdepodobne) 30.10 2012. Dokonca už máme aj obálku. Čo poviete ? – Mara

3 komentáre

  1. nevieš kde by sa dala stiahnuť alebo online prečítať ???

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dá sa stiahnuť na uloz.to, ale iba s českým prekladom :) Tu máš link, ak by si chcel/a http://www.uloz.to/xNhbFhcE/divergent-veronica-roth-cesky-preklad-pdf

      Odstrániť
    2. a to neje len diverigencia ? myslím že sa tu bavíme o knihe Four (štyri) nie ? :D

      Odstrániť