Ste pripravení na americkú monarchiu? (Americká princezná. Katharine McGee )

 


Ahojte, tentokrát po pomerne krátkej dobe. Neviem, čo sa deje (ok, vyhýbam sa bakalárke, ale pšt),ale v každom prípade tu dnes máme recenziu na pomerne novinku: Americká princezná. Ak stále premýšľate, či si túto knihu prečítať alebo nie, tu je môj skromný názor. 

_______________________________________________


Názov: Americká princezná 

Originálny názov: American Royals

Autorka: Katharine McGee 

Séria: American Royals

Diel: Prvý

Rok vydania: orig: /SJ: 

Jazyk: Slovenský

Anotácia: Prvá kniha romantickej série vyšperkovaná intrigami, spoločenskou pozlátkou a opojnou mocou. Aj taký je život obdivovanej a ostro sledovanej americkej kráľovskej rodiny. Keď v 18. storočí Američania získali nezávislosť, nezvolili si Georgea Washingtona za prvého amerického prezidenta, ale vymenovali ho za amerického kráľa. Vitajte v súčasnosti. Korunná princezná Beatrice odjakživa rozumela svojej úlohe vo svete – je nástupníčkou amerického kráľovského trónu a život má naplánovaný do poslednej bodky. Vždy musí byť dokonalá, vždy usmiata, vždy vzorom Ameriky. Na rozdiel od svojich mladších súrodencov Samanthy, s ktorou sú samé problémy, a Jeffa, miláčika celej Ameriky, nemôže spraviť jediný prešľap. Zúfalo túži po ich bezstarostnosti a voľnosti. S týmto osudom by sa zmierila, keby sa šialene nezamilovala do niekoho, s kým nikdy nebude môcť byť.


__________________________________________________


Americká princezná vo vás môže evokovať svojou obálkou a možno aj názvom silne romantickú knihu, ktorá sa neodkláňa od iných, ktoré vás čakajú na poličke. Alebo na vás pozerajú zo svojho miesta v kníhkupectve (alebo aby sme to upravili na aktuálne časy: zo stránok kníhkupectiev) a do určitej miery asi máte pravdu. Ale len do určitej. Anotácia predovšetkým načrtne len osud hlavnej hrdinky Beatrice. Až na to, že to nie je jediná hlavná hrdinka a sú tu ďalšie tri. Americká princezná sa odohráva v našom svete a v našom čase a to len s jednou malou úpravou v histórii USA. Nie prezident, ale monarchia. Beatrice je prvá americká kráľovná a všetci ju sledujú. Samantha je tá, ktorá sa nikdy svojej sestre nevyrovná. Daphne chce len korunu a život, ktorý k nej patrí. Nina je obyčajné dievča, ktoré sa zamiluje do niekoho, s kým život obyčajný nie je. Všetky existujú v jednom čase, ich osudy sú prepletené a napriek tomu si každá prechádza niečím iným. A niektorej budete fandiť a niektorej nie, ale bez ohľadu na to, kto má a nemá vaše sympatie vás všetky štyri zoberú na jazdu plnú intríg, drámy a kráľovského života plného pravidiel, pekných šiat, pretvárky a pravidiel. 

 

Ako som povedala, anotácia vás naláka na príbeh princeznej Beatrice. Tá predstavuje dokonalú následníčku trónu. Prvú ženu, ktorá nastúpi na americký trón. Vie, kedy sa usmievať, vie, čo ma povedať a čo robiť. A hlavne vie, aké sú jej povinnosti. Avšak aj všetky tieto veci idú bokom, keď ste mladý a vaše srdce vás ťahá niekam inam. Beatrice  je jednou z tých zodpovednejších a rozumných postáv, s ktorými sa nemusíte úplne stotožniť, no jej možnosti vytvárajú o niečo silnejší kontrast a osobne som cítila väčšie napätie, čo sa bude v jej príbehu diať. A hoci to nie je len jej príbeh, nakoniec je to ona, koho voľby sú najviac sledované a viditeľné. Na druhej strane je tu postavená Samatha, jej mladšia sestra. Je typickým príkladom charakteru: ,,ak nemôžem byť ako oni, budem presný opak,“ a teda predstavuje tú, ktorá svoje postavenie princeznej viac využíva a užíva si všetky výhody. Alebo teda kým samozrejme nezačneme odhaľovať jej charakter bližšie a nezistíme, že ide v podstate o ublížené dievča, ktoré by chcelo iný druh pozornosti. Nina je jej najlepšia kamarátka, ktorá sa však snaží žiť svoj život mimo kráľovského dvora. Uvedomuje si všetky rozdiely, ktoré sú medzi ňou a Sam, preto sa  snaží nájsť nejaký balans medzi normálnym životom a tým, čomu je vystavená, keď je s kráľovskou rodinou. Postupne si však uvedomuje, že to nie je nutne niečo, na čo je pripravená. Daphne, na druhú stanu netúži po ničom inom ako korune a živote, ktorý prináša. Ako priateľka princa Jeffersona bola ukážkou dokonalej budúcej princeznej. Až tak, že by sa vyrovnala samotnej Beatrice. Až na to, že teraz je jeho ex. Ale Daphne nezastavia ani jej vlastné túžby, pretože tá po korune je silnejšia ako hociktorá iná. A je pre ňu ochotná urobiť hocičo. Je pomerne náročné si vybrať postavu, ktorá sa mi páčila najviac, lebo každá bola niečím špecifická a vec sa má tak, že žiadna by nevynikla bez tej druhej...

 

Pretože hneď ako sa prenesiete cez úvodné kapitoly, uvedomíte si, že všetky postavy sú silne prepletené. Pomaly každý, kto sa mihne v ich životoch, hrá nejakú úlohu v príbehu a úprimne je pre mňa pomerne ťažké o tom hovoriť tak, aby som vám nedala xy spojlerov. Kniha je postavená vo veľkom na romantike a dá sa povedať že každá z nich má niekoho, ku komu ju ťahá, čiže tým sa nám tu naskytujú minimálne 4 dôležité vedľajšie postavy. No potom ma pomaly každý s niekým niečo (nie nutne len po romantickej stránke) Aby som to mohla skúsiť nejako vysvetliť tak použijem na to jeden z mojich čitateľských updates: X bude chcieť byť s Y, ale bude so Z! No Z bude chcieť K. Meanwhile L chce I, ale po K ide U. – A rada by som doplnila, že v tom čase mi tam chýbalo ešte jedno písmenko. Spolu to vytvára neskutočne dobru drámu a atmosféru knihy. Problém je, že pri takom množstve postáv môže byť o niečo ťažie dostať sa k tomu, aby sme niektoré postavy aj spoznali lepšie. Spätne, pár týždňov po prečítaní,si však myslím, že autorka poskytne čitateľovi dostatok informácií o postavách. Predovšetkým však len o hlavných štyroch. Cez ich pohľady vám poskytne pohľad do ich hláv a vidíte, čo robia. Je preto pomerne jednoduché vytvoriť si nejaký imaginárny zoznam toho, čo je pre ne špecifické. Na druhú stranu, zvyšné postavy nemajú tento priestor a môžete ich vnímať len cez oči hlavných postáv. To, ako je to prepletené a každý pozná každého však máte možnosť vidieť ich cez rôzne postavy a preto sa vám vytvára určitý obraz. Otázka však spočíva teraz na vás v tom, či je to niečo, čo vám vadí alebo nie. 

 

A hlavne by ste si mali uvedomiť, že podľa môjho súkromného názoru, Americká princezná nie je ako iné knihy. Nemá typické prevedenie a síce sledujeme rovnaký sled udalostí, máme naň 4 rôzne pohľady. Je to skrátka iné. Nie nutne zlé, no myslím si, že je to veľmi o osobnej preferencii. Americká princezná je kniha, ktorá vás ťahá k prevracaniu stránok, pretože chcete vedieť kam sa bude osud všetkých postav uberať Sú tak prepletené, že je úplne jedno, či fandíte len jednej postave alebo všetkým. Veľmi skoro si uvedomíte, že čo urobí jedna, môže ľahko ovplyvniť zvyšné tri a tá zvedavosť vám skrátka nedovolí pustiť knihu z rúk. Autorka píše naozaj dobre. Postupne pridáva drámu a emócie, až sa ocitnete na konci o druhej v noci revúc nad knihou. Osudy a príbehy postáv by všetky obstáli na samostatnú knihu – Pokojne to mohla byť kniha len o Daphne. Alebo Beatrice... Každá má dosť materiálu na to, aby obsiahla priemernú dĺžku knihy. A pritom autorka to dokáže nahádzať všetko do jednej priemerne dlhej knihy a to preto, že vyberá tie najdôležitejšie aspekty. Zakázaná láska, boj o moc, odstrčenie, nerozhodnosť a zlomené srdcia. To všetko a viac je v tejto pomerne tenkej knihe. Preto je to podľa mňa nie úplne typická kniha, ktorá vám musí skrátka sadnúť do nálady alebo do toho, čo očakávate od knihy. Osobne som pomerne rýchlo prestala knihu vnímať ako niečo, od čoho by som čakala niečo hlboké. Samozrejme, v príbehu sú uchopené rôzne aspekty na rôzne témy, ako napríklad: zodpovednosť, rozhodovanie, povinnosti voči sebe a ostatným, priateľstvo a láska... Ale je to súčasť komplexu. Zhrnula by som to asi tak, že je potrebné si predstaviť typické americké seriály typu Upírske denníky, Dynasty a podobne, a potom si ich predstavili v písanej forme. Pretože presne takáto podľa mňa táto kniha je. Je to komplex drámy, intríg, vzťahov a zlomených srdci. Americká princezná nie je kniha, od ktorej očakávam nutne extrémne prepracovanie alebo neviem aké životné múdra. Ak k tomu budete pristupovať ako ku knihe, ktorá vám dá presne to, čo hlása: Romantická séria vyšperkovaná intrigami, spoločenskou pozlátkou a opojnou mocou. Nie je to kniha, od ktorej treba čakať viac ako je. A potom si ju naozaj užijete.

 

Americká princezná je kniha, ktorá čitateľa osloví svojim nezvyčajným prevedením v prerozprávaní štyroch postáv. Čo však môže znieť hekticky, ale dejové linky si viete pekne sledovať a nemáte pocit, že sa v nich strácate. Autorka si vyberá to najlepšie z romantiky, drámy a intríg aby vás priamo zasiahla po emocionálnej stránke. Knihu nebudete chcieť odložiť, pretože zvedavosť vám inak nedá a budete chcieť vedieť, čo sa stane so všetkými postavami a aké tajomstvá sa odkryjú. Nakoniec by som to asi prirovnala ku kráľovskej Gossip Girl, kde každý má niečo s každým a vy ste do ich tínedžerských životov zamilovaný pretože vaše toľko drámy nemajú. (alebo majú, ale nechcete to riešiť.) Osobne si myslím, že je to príjemná kniha, ktorá sa na nič nehrá a nemám problém jej dať 5 obláčikov. 




Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Albatrosmédia. sk a knihu si môžete zakúpiť  TU

3 komentáre

  1. Mne príde, že Bea je princ Wiliam a Sam je Harry :D :D :D Proste aj Amerika musí mať svoju verziu, nezdá sa to, ale dosť veľký záujem majú o všetkých čo majú modrú krv, proste sú to tiež celebrity :D
    Túto knihu si plánujem čoskoro zaobstarať :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je to možné, ale pridaj si to k tomu viac tínedžerských hormonov a takej tej americkej drámy :D Tak hádam sa bude páčiť :D

      Odstrániť
  2. csino - Online Casino with real money in Canada
    CSGO Betting Sites - CSGO Gambling · Golden Nugget · PokerStars · Bovada. All are licensed and regulated 188bet by 온라인카지노 the Kahnawake Gaming Commission. 1XBET · CSGOEmpire

    OdpovedaťOdstrániť