Vstupuješ do knižnej blogosféry? Vitaj v tretej svetovej!

                        
Článkov rozoberajúcich našu blogosféru bolo veľa. Veľa z nich urobilo veľký rozruch...a často nie v dobrom.  Keď si jedného dňa poviete: ,,Jeee, ja si idem založiť knižný blog.“ ani neviete do akej navretej atmosféry vstupujete. Osobne som mala šťastie, že som sa týmto hádkam dva roky úspešne vyhýbala. Možno to iba začalo, keď som si medzi priateľmi na Fb našla pár blogerov  (a neľutujem! :D) a pridala sa do rôznych knižných skupín. Neviem, či to takto v českej a slovenskej blogosférie vrie už roky, alebo to boli len roky 2013/2014 také prelomové.  Ja som sa všetkým týmto bojovým témam vyhýbala, lebo viete...ráz vstúpite do boja..musíte bojovať. A tak som sa len vždy len radšej prizerala a potom sa rozprávala sama so sebou (no a? vy to nerobíte? Potom je s vami niečo zle! :D ) alebo s Lilu či Lelu a v tichosti našich izieb to rozoberali.  Ale je čas, aby som vstúpila do boja (lebo teraz sa nestrieľa :D) a vyjadriť sa k témam, ktoré nás najviac rozoštvali.

Upozorňujem:          Vyjadrujem sa ako človek, ktorý tieto spory sledoval iba z diaľky a aktívne sa do nich nezapájal.
Týmto článkom nesmerujem na nikoho iného/ konkrétneho alebo nie je odpoveďou na iný poburujúci článok alebo niečo také.

Zháňa iba spolupráce, aby mal/a RC-čka. Mal/a by sa hanbiť!
Túto tému rozoberal snáď každý druhý knižný blog. Čítala som asi xy názorov. Mnohí...opovrhujú...blogmi, ktoré majú na boku kopu log kníhkupectiev/vydavateľstiev, alebo sa nebodaj niekde verejne opýtajú, či ostatní nevedia o dobrom vydavateľstve, kde berú recenzentov- amen tma, priatelia! Ale pozrime sa na to z môjho pohľadu: Prišla som do éry, keď sa RC iba rozbiehalo. Bolo to in a bolo to cool. Ja sa priznám, že som ako krava napísala ikaru po dvoch mesiacoch existencie blogu. Pekná blbosť. O dva roky neskôr? Spolupracujem s nimi a vážim si to. Chcela by som iné spolupráce? Hej! Pokúšam sa o ne? Hej. Obťažujem kníhkupectva a vydavateľstva? Nie, len sa ich zdvorilo pýtam. Vyzerá to ako zúfalstvo? Možno. Beriem to tak ? Nie.  Ale iní majú odlišný názor a neboja sa ho vyjadriť a niektorí možno až trochu príliš prudkým, občas až nezdvorilým spôsobom. Ľudské práva a slobody nám ponúkajú jedno skvelé právo: Vyjadrenie slobodného názoru. Nepáči sa ti to? Dobre. Ja ti na to napíšem vlastný názor... Ty ma za to (s prepáčením)zdrbeš...No tak toto nie hošánku! – A zlo je na svete.

Prvá rada: Nikdy, ale nikdy, sa do nikoho nenavážajte! Spôsobí to veeeľky problém.

RC je podľa mňa skvelý spôsob akým môžu vydavateľstvá:
a) propagovať ich novú knihu
 b) dať budúcemu čitateľovi objektívnu recenziu tretej strany.

Problém je, že pri bode A by mohol nejaký bloger povedať, že zapredávate svoju dušu..Verte mi, raz som to takto doslova prečítala.
Problém pri bode B je, že bloger sa bojí, že negatívnou recenziou o spoluprácu príde (a o takých prípadoch vieme, však?) a tak sa z objektívnej recenzie stáva subjektívna. A tam krása a prvotný účel ARC mizne.

Čo znamená RC pre mňa?
Áno, je to skvelý spôsob, ako sa dostať ku knihám, ktoré by som si možno normálne nekúpila, ale je to aj niečo, čo pre mňa znamená niečo viac. Keď mi niekto pošle ponuku na spoluprácu alebo príjme moju žiadosť, je to pre mňa znamením, že môj blog za niečo stojí. Síce sa táto ,,hranica“ kvality stiera, stále sa cítim dobre, keď tu spoluprácu dostanem. Kniha je môj plat- a to je občas lepšie ako prachy. Ja by som si mohla knihu prečítať a koniec. Ale ja napíšem recenziu na 1000 slov, Lila ju po mne opraví, ja prekladám citáty z anj a hľadám obrázky....ja si to odmakám a tá kniha je môj plat. Niečo za niečo.  Keď si kúpim knihu, nemám povinnosť vám ju zrecenzovať. Je to len na mne.
Istým spôsobom týmto zháňaním spoluprác opovrhujem aj ja. Ale iba v prípade, že si blog založím iba pre tento účel. Tí, ktorí to takto urobili si možno neuvedomujú, že je úžasný pocit si kúpiť knihu za vlastné peniaze. Je skvelý pocit dostať tú knihu? Je a veľmi, ale halo!

Sťahuje nelegálne e-booky! Ukameňujte ho/ju a nechajte trpieť vo večných pekelných ohňoch!

Nelegálnym sťahovaním okrádame vydavateľa a autora o knihy. Vydavateľstvám sa predsa musia vrátiť peniaze za vydanie a preklad knihy a ďalšie rôzne veci, o ktorých my, bežní čitatelia, ani nemáme potuchy a ktoré určujú aj cenu knihy. Je to zlé, ak si to stiahnem nelegálne? Je...ale dve Milka čokolády pre toho, kto v živote nesiahol po nelegálnej verzii.
Klamať vám nebudem.  Sťahovala som e-booky? Jop.  Nelegálne? No..hej!  Urobím to aj teraz?..hej raz za čas (zahraničné knihy). Nie ako kedysi- že som nič okrem nelegálnych výtlačkov ani nečítala, ale predsa občas...

Rada no. 2- Nepriznávajte sa k sťahovaniu nelegálnych kníh. Vyhoríte (asi tak ako ja vyhorím po tomto článku (možno).

Keď sa niekto prizná, je to dosť kruté ako sa do neho niekto naráža. Kúp si tú knihu za vlastné! Požičajte si ju z knižnice! Teraz vám niečo vysvetlím a to, prečo som po e-bookoch siahala a občas to aj ešte urobím. Žijem iba s mojou mamou, ktorá maká za strojom. Zarobí priemerný slovenský plat
a teraz: kúp potraviny – 100 je preč. Zaplať jej dopravu do školy - 40 eur mesačne (teraz našťastie menej keď máme tie vlaky zadarmo a aj tak bude ešte niekto pičovať – sorry)  Kúp do školy dva biele lekárske plášte - 24 eur. Kúp jej uniformu na prax - 54 eur. Kúp jej pomôcky minimálne 20 eur. Kúp jej oblečenie:  opäť minimálne 20 eur. Zaplať školné - 20 eur. Teraz ide tu, tu, tu daj jej niečo medzi ruky.  Zabezpeč seba, zabezpeč elektrinu, vodu, plyn a telefón a nezostane ti nič ešte si aj v mínuse. Mám ísť teraz za ňou, nech mi dá 12 eur na knihu? Môj oco sa o mňa skvelé stará- som jeho dievčatko, ale on žije iba z dôchodku a tiež sa musí zaobstarať + platiť na mňa výživné.
Požičaj si z knižnice....Z knižnice? Našej? Keď som tam bola naposledy, ponúkli mi ako novinku Zlodejku duší, ktorú som už ja mala dva roky doma.
Nemá ti kto peniaze dať? Tak si ich zarob!
Ja neviem ako v iných krajoch alebo ako ste na tom vy osobne, ale nikto vás nezoberie na brigádu pokiaľ: nemáte 18, nemáte prax (a kde ju mám ako zobrať -_-), nechcete robiť po nociach. A ak sa aj niečo nájde, tak vám to vyfúkne 25 ročný absolvent vysokej školy bez zamestnania. Smola.
My sme sa v našej situácii trochu vyhupli, a tak si môžem dovoliť tú knihu kúpiť, ale nie vždy mám 23 eur na to, aby som si kúpila Hry o tróny. Takže si ich buď vypýtam ako RC- za čo budem odsudzovaná, alebo si to nelegálne stiahnem ako 25 ľudí predo mnou a 100 ľudí po mne. Je to zlé, ale často viacerí nemáme inú možnosť. Áno, môžete počkať a našporiť si, ale...čo urobíte skôr....budete čakať na knihu pol roka..zatiaľ vám ujdú dve ďalšie, čo ste chceli, alebo si týždeň budete hovoriť že nesmiete a nakoniec to aj tak stiahnete zadarmo z nejakého uložišťa. Obdivujem tých, čo ich nesťahujú a ešte aj nemajú prostriedky. A teraz ma prosím udajte. Vždy som chcela vedieť cenu pokuty za nelegálne sťahovanie. Aj loch by som si chcela skúsiť!

Ty si o sebe akože čo myslíš? Ja a môj blog sme lepší. No a čo, že existuje dva dni aj s robením šablóny?

Ako som už spomenula pri téme RC, mnohí sa vyjadrujú ako strašní páni a pritom nie sú lepší ako ja alebo niekto iný.
Je jasné, že niektoré  blogy sú kvalitnejšie a pozná ich celá blogosféra. Mladí blogeri k nim vzhliadajú, berú si ich ako príklad a rovesníci si ich vážia. A podľa mňa si to títo blogeri aj jasne uvedomujú, a preto sa k rôznym témam vyjadrujú s chladnou hlavou. Ak sa bude niekto správať ako magor, tak iba klesne moja mienka o ňom. Neuberie to na kvalite jeho recenzií alebo niečo iné. Iba klesne moja mienka a rešpekt k danej osobe.  Iný príbeh je, keď som do väčších blogerov bude navážať dáky krpec s dvoma článkami na blogu, pri ktorých sa mi za dva roky nazbieralo tridsať komentárov a bude sypať silné keci okolo. Čože? Nepočujem, zlatko, lebo ťa ani od zeme nevidieť. Takýto machri by sa mali radšej stiahnuť. Iba vyrobia neplechu medzi blogermi .

Rada no.3 - Nezačínajte si do mladých blogerov. Niektorí môžu byť agresívni ako Čivavy. A pošlú na vás ich partu na bikoch. (Dobre to znie kruto, preto to mladší blogeri (ale iba tí, čo by niečo takéto neurobili)berte s veľkou rezervou. Niektorí ste ešte lepší než my, a to myslím naozaj.)

Tagy sú trápne, recenzia jedna ako druhá a videá? Pche! O tom nechcem ani len počuť.

Vážne? Fakt? Naozaj? Takto sa asi pýtam samej seba, ak si prečítam článok tohto typu.
Takéto tri články som si prečítala asi v rovnakom období a akurát vtedy sme brali na slovenčine veci, ktoré ma naozaj zaujímali. A jednou z týchto veci bola aj určitá schéma recenzií. Postupujem úplne podľa nej: informácie o knihe, zhrnutie deja, postavy, osobný názor a zhrnutie. Ale tak to robí aj 168
ďalších blogerov a všetky recenzie sú už z polovice ako cez kopirák. Druhú polovicou tvorí obsah. 158/168 sa kniha páčila a hneď- boja sa vydavateľstva, snažia sa zapadnúť a bla bla bla! Ale choď niekde, drahý inteligent! Dobre, možno to niektorí tak naozaj robia. Ale je tu aj tá skupina, ktorej sa tá kniha naozaj páčila. Zdieľajú rovnaký názor...páčila sa im táto postava a ten záporák bol slabo vykreslený. A mám klamať, len aby som sa odlíšila?...ehm  vráť sa tam, kde som ťa poslala, drahý inteligent....
Tagy a videa? Blog nie je iba o knihách ale aj o človeku, ktorý ich číta. Čo o tebe povie.. ,,hej tá postava sa mi páčila?“ Tag o tebe prezradí veci, ako tvoje zlozvyky a hneď si čitateľovi bližší...nie si len osoba, ktorá je niekde za pc, ale niekto, kto má rovnako ako ty v knihách odtlačky od čokolády. Ešte osobnejšia verzia je točenie videí. Čitateľ vidí vašu tvár, vidí vaše pohyby, počuje váš hlas a názor, ktorý si nevymýšľaš pol hodiny, lebo to nie je divadlo, ale rovno akcia za pochodu. Samozrejme, táto možnosť nie je pre každého. Je jasné, že človeka, ktorý sa nepostaví dva roky pred fotoaparát asi ťažko dostanete pred kameru, aby vám niečo porozprával. Ale ak to niekoho baví a ak sa to páči čitateľovi, tak prečo za to súdiť?


A tak moji drahí som dostala zo seba všetko, čo ma štvalo. Dúfam, že som nikoho neurazila a veľmi rada si vypočujem váš názor. Nech je hocaký. A rada sa s vami o tom civilizovane porozprávam.  V mieri a s láskou vaša Mara.

30 komentárov

  1. S temy ebooky mas naprostou pravdu :D je priserny jak lidi silej z toho ze si stahnes neco zadarmo. Ja jsem rada za kazdy recenzak, nejenom ze muzu lidi nalakat/odlakat na dobrou nebo spatnou knihu ale jeste ji dostavam zadarmo :D a uprimne mi je jedno jestli na to nekdo drzkuje :3

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Oni vždy ako anjelici..oni nikdy žiadnu nestiahli :D Naozaj nechápem tých, čo sú proti RC..:D Je to divné no :D

      Odstrániť
  2. Je zbytečné plýtvat energií na takové články, ale jestli ti to ulevilo, tak to pak jo :D ;) Někteří lidi se nezmění a budou i mezi blogery stejně jako kdekoliv jinde. Ale tak já jsem zvyklá být často na veg* fórech a to je jeden velký battlefield, takže jsem asi imunní vůči takovým žabomyším válkám, kdy jeden strká nos do toho, co dělá jiný, než aby si to udělal po svém, tak jak to přijde v pohodě mu.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som to už rok sledovala niekde z úzadia a hovorím si, že to hádam ani nie je možné...ale tak som bola ticho :D A tak moc energie mi to nezobralo :D Také rýchle spontánne vyjadrenie :D Nech nie sme pozadu :D

      Odstrániť
  3. Ale vieš...pod niektorými mostami je tak kráááásne :D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. vidíš, ty začínaš, ja som skončila :D dakedy som si aj ja vedela otvoriť hubu, šak som aj veľa žabomyších vojen vyvolala, ale veľakrát to bolo skôr tak, že sa niekde strhla vrma, každý si podrýval a narastala koncentrácia pasívne-agresívnych smajlíkov charakteru "hahaha zabijem ťa ty krava haha" ale všetko ešte v nejakých medziach a potom som došla ja a niečo som napísala a každý stratil svoje hovno (everybody lost his shit) a vznikla strašná virtuálna bitka. a keď sa hľadal vinník, kto to celé spackal, tak ja, lebo šak dovtedy bol ešte každý civilizovaný, to len ja mám taký špeciálny efekt. No a potom som ojedinele ešte niekde komentovala keď bola dobrá diskusia, ale väčšinou na to boli reakcie typu "zasa ty si otváraš hubu" (akože no dovoľ, naposledy pred rokom, to ten čas letí, čo?) až som prestala úplne, lebo fakt už mi to bolo blbé a som sa bála, že budem musieť chodiť na terapiu. A čo som tým chcela povedať? Aha...že proste niekedy nie je dobré to v sebe dusiť a je lepšie keď sa vykecáš zo svojich pocitov, mne to chýba niekedy, taký by som dala článok - och normálne keď zatvorím oči tak ho aj vidím, aj tie vyhrážne komentáre pod ním. No ale držím sa zatiaľ, mám takú podpornú skupinu kde sa vždy vyzúrim keď ma niečo v blogosfére naštve a potom som kľudná. Pomáha to.
    A ešte som sa chcela opýtať, že fakt aj u nás funguje taký bitching na ľudí, čo nelegálne sťahujú knihy? ja som myslela, že to robí každý a nemá kto moralizovať ako napríklad v USA, kde si nemusia platiť zdravotníctvo tak majú na knihy a hamburgery. Mňa akurát rozčuľuje keď niekto nelegálne sťahovanie verejne rieši niekde na Goodreads alebo na Facebooku, také mi to príde hlúpe, keď sa človek opýta, že kde si môže stiahnuť Twilight a či mu nepošleš link...
    Inak ospravedlňujem sa. Som na takých čudných antibiotikách a ešte som si omylom trochu odpila zo šampanského čo máme od Silvestra a dala kávu po týždni abstinencie. Tak čo ja viem, divný pocit, idem asi spať :D keby som si ráno nepamätala, že som to písala, tak mi to nepripomínajte.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. A to som sa bála, že len ja tu zas dám celý román a ono aha...Judit sa ozvala a opäť nesklamala :D Ten článok čo ty vidíš keď zavrieš oči, ja by som si veľmi rada prečítala. ;)

      Odstrániť
    2. :D :D :D Všetko to dáva zmysel, neboj :D :D :D Ako... ja som začala aj skončila..na čo to potom ešte 500x rozoberať. Raz to bolo tu, ak chce niekto môj názor, nech si prečíta...Ale pár tých prudších prípadov som videla a iba sa pozerala, nevediac, či sa mám smiať alebo plakať ,že čo sa to sakra deje ako som sa tam ocitla...To vieš, to sa dá riešiť tak, Napíšeš, necháš hodinu a vymažeš :D A ty si nikdy nič nenapísala :D A ver mi, že stále existuje zdrbavanie za e-knihy. Ja keď som pár takých článkov videla že: hm, cítim sa zle a šla som si stiahnuť knihu :D Ako ale pritom oni sú rovnaký...Na všetky tieto témy sa jednoducho hodí Vodu káže víno pije no :D Bude to do teba hubovať, stoj čo stoj a pritom robí to isté....:D Tak...domotala som sa ešte viac :D :D Dobrú noc :D

      Odstrániť
    3. Ja si myslím, že ten článok by sme si prečítalo viacerí :D Lebo by to bol určite taký ten správny masaker :D

      Odstrániť
    4. Ja som to ešte tiež nejako veľmi nevidela, že riešili sťahovanie kníh... ja sa k tomu otvorene na internete nevyjadrujem. Ale zase nie je to náhodou tak, že sťahovať sa môže, ale nahrávanie nejakých súborov na net je nelegálne? Aspoň ja som to tak vedela. Aspoň pri filmoch je to tak. Však sťahuje furt každý všetko, čo na nete uvidí, to by už padali také mastné pokuty... ale napríklad mala som jedného známeho, čo na net nahrával úplne nové filmy, počítačové hry a podobne a ten mal poriadne opletačky s políciou.
      Však keby fakt išli riešiť sťahovanie, to by sme už všetci sedeli v base, nie? :D

      Odstrániť
    5. sťahovanie len čisto pre vlastnú potrebu nie je nelegálne, ale šírenie áno 8) podľa ip adresy vedia... som to čítala pri tvorení mojej seminárky o falšovateľstve 8D

      Odstrániť
    6. Ono tieto debaty boli na takých viac ,,zastrčených" blogoch, ale vyjadrilo sa k nim viacero blogerov, ktorých som poznala :D

      Odstrániť
    7. Majka - no... zatiaľ čo sťahovanie filmov a hudby nebolo nelegálne, sťahovanie kníh nelegálne bolo vždy. Zaviedol sa už ale zákon, že je nelegálne aj sťahovanie filmov a hudby. Riešilo sa to niekedy na jeseň? Už ani neviem.

      Čo sa toho sťahovania týka - kto tvrdí, že nesťahuje, určite klame. Ja som len názoru - nepýtajte si otvorene na sociálnych sieťach VEREJNE link na knihu. Dá sa to poriešiť súkromne a nikdy neviete, či sa nenájde nejaký inteligent, ktorý vás bonzne. Ešte som o takom nepočula, ale nikdy neviete. To je ochrana seba samého :)

      Odstrániť
  5. Ahoj super článok. Inak nad niečím takým som aj ja premýšľala že napíšem, ale akosi som zabudla a som rada, že si to zhrnula ty. Lepšie by som to sama nezhrnula. Úplne mi hovoríš z duše. Už nie som nováčik medzi blogermi, ale tak isto nie som klasický bloger. Nezverejňujem často články a nesrším najnovšími info z knižného sveta, ale snažím sa vždy napísať to, čo ma zaujme a dávam si záležať na úprimnosť v recenziách. S tými recenznými výtlačkami súhlasím. Nerobím to len preto, ale poteší ma ak dostanem nejakú knihu zadarmo. Presne ako si napísala, je to odmena za to čo robím a robím to rada. Recenzujem aj veľa kníh, ktoré som si kúpila sama a nie je ich málo. Keď nemajú vydavateľstva problém posielať knihy, prečo by som s tým mala mať problém ja? Niekto mi chce poslať knihu a ja mu nepoviem nie len preto, aby som nevypadala blbo pred niekým, kto tie knihy nedostáva. A ak sa mi tá kniha nepáči, vždy sa to dá zrecenzovať tak, aby som o tu spoluprácu neprišla. Snažím sa na knihy ktoré sa mi nepáčia brať ohľad, pretože, nie len že tým urážam autora, ktorý sa s tým nadrel, ale tak isto aj čitateľov, ktorým sa to mohlo páčiť. Sama by som knihu nevedela napísať, tak nebudem ponižovať niekoho, kto sa o to pokúsil a dokázal to predať. Sťahovanie kníh? Nerobím to bežne, ale áno, aj ja som už zhrešila. Nerobím to často, dávam prednosť kúpe knihy, ale niekedy nemám inú možnosť. Ako Cizinka. Chcela som si knihu kúpiť, ale vypredaná. V našej knižnici mi tak maximálne požičajú Danielle Steelovú. takže ani tadiaľ cesta nevedie, tak čo mám robiť? No tak si ju stiahnem. Nebudem čakať, či ju náhodou nebudú dotláčať. A samozrejme aj cena kníh vie niekedy ovplyvniť či kúpiť alebo stiahnuť. Neviem prečo všetci sťahovanie kníh riešia ako smrteľný zločin? V čom je to iné, než sťahovanie MP3?
    A tie ostatné veci - rovnaké recenzie, či ktorý blog je lepší, vôbec neriešim. Nikdy sa do žiadnej bitky nezapájam. Na čo? Nič sa tým aj tak nezmení, len to bude horšie. Ja blogujem, lebo ma to baví a nejdem tu s nikým bojovať. Nepotrebujem hádky, niekoho si pohnevať a potom pod každým článkom nachádzať blbé komenty.
    ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ďakujem. Jak ak čítam knihu, ktorá sa mi nepáči, snažím sa vyzdvihnutím jej plusy aj keď prevyšujú mínusi a niekto si to hneď zoberie tak, že pokiaľ ide o RC, hneď sa bojíš a podlizuješ. Nechápem, prečo to niektoré výnimky nedokážu pochopiť a budu do teba hučať. To vieš...MP3 je v pohode a za knihy si zloduch...Ja predpokladám, že viacero článkov v minulosti bolo v myslené dobre len nejaké ,,jedinečné" osôbky to museli hneď pobrať po svojom. A stačí jeden článok a odrazu každý bojuje medzi sebou (preto som nechcela ani publikovať tento :D nikdy nevieš, kedy sa to zvrhne :D)

      Odstrániť
  6. Pravda pravdová, nie je čo dodať :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Výborne povedané, veľmi veľmi pravdivo. Ja v podstate tiež patrím k tým mladým blogerom ale nikdy by som si nedovolila tým "starším" niečo povedať. Viem ako sa natrápili s blogmy, že majú isté skúsenosti a ja im do toho nemám čo hovoriť. Tak sa potom stáva že nejaké decko okopíruje recenziu iného skúsenejšieho blogera a pokojne si ju pridá na blog. Neviem si predstaviť žeby som niečo také urobila. Rovnako ako s recenznými výtlačkami, všade s to rozoberá ale je svätá pravda , že veľká väčšina nadväzuje spolupráce len a len kvôli RC. Mne prvý recenzný výtlačok ponúkli, sama by som sa asi ťažko odhodlávala a bola to pre mňa ohromná pocta. Potom neskôr som sa prihlásila keď Slovart zháňal recenzentov.. vtedy mal blog len 7 mesiacov a o pár dní som si uvedomila , že určite nemám šancu a chcem sa prepadnúť radšej niekde pod zem, že čo za blbosť som to urobila... tak keď ma potom vybrali myslela som že odpadnem... ale nikdy by som si nedovolila zháňať spolupráce kvôli knihám a otravovať vydavateľstvá.. nikdy. A som rada, že zatiaľ som v žiadnej takej "vojne" nebola

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aha :D Moja menovkyňa :D Hej vtedy keď sa tu kopírovali recenzie ... :D :D :D Ako ja si spolupráce zháňam, ale nemyslím, že je na tom niečo zle. Normálne a zdvorilo ich oslovím a v pohode prikývnem na odmietnutie...neviem čo je na to zlé, a prečo tým mnohý pohrdajú... :D Buď rada :D ale mám pocit, že si ich ešte zažiješ. :D

      Odstrániť
  8. Ťažko s takými ľuďmi bohužiaľ. Ja som sa po pol roku blogu odhodlala napísať Fragment-u a Fortune Libri o spoluprácu a bola som v siedmom nebi, keď mi ju odsúhlasili. Potom som sa po pár mesiacoch odvážila na Albatros Media, čo sú pre mňa bohovia medzi vydavateľstvami 8D Teraz mám strašne málo času na čítanie aj blogovanie, ale stále verím, že sa viem hocikedy vrátiť v plnej sile. Myslím, že patrím medzi tie staršie blogy a preto ma občas zarmúti, keď vidím pol ročný blog s viac spoluprácami ako ja. Ale holt každý ako si to zariadi. Voľakedy som min. 2 články denne publikovala a teraz som rada, keď vôbec niečo dočítam, lebo ten čas a povinnosti sa tak navýšili, že nestíham nič. No nezávidím ľuďom, ktorí nemajú nič iné na práci len čítať a recenzovať. Je to síce pekné, ale treba aj žiť. A keď ma bude za to niekto odsudzovať, tak sorry, ale blog je moje hobby a sú nad ním veci, ktoré musím uprednostniť, aj keď možno nechcem. Stále zbožňujem čítať a písať o tom, ale čím som staršia, tým menej hodín má deň 8(
    RC beriem ako výsadu, ale poznám také blogy, ktoré boli založené len na tento účel. Neopovrhujem nimi, len som sklamaná, lebo neexistuje, aby si človek nejakú knihu aspoň nepožičal alebo nevypýtal na Vianoce, to nech mi nikto netvrdí. Ale ten čas spôsobil aj u mňa, že nemám už vyše mesiace prečítané 4 RC. Za čo sa jednak hanbím, som zo seba sklamaná a netuším, kedy sa k nim dostanem, ale nebudem knihe zlepšovať hodnotenie z nejakého strachu z vydavateľstiev alebo iné. Vždy sa dá recenzia napísať tak, aby sa nikto neurazil a ešte to bola aj pravda.
    Nedávno ma zarmútil jeden komentár, kde som však reagovala s chladnou hlavou a kultivovane, kde sa kočka vyjadrila, že sa nezapojí do súťaže, lebo mám zlú grafiku písma. WTF? Som tu skoro 3 roky a ani raz som to nezmenila, lebo mne sa to tak páči a tí, ktorí ma chcú čítať si to prečítajú, aj keď im možno nie celkom vyhovuje biele na čiernom. Ale na čo ešte rýpať a komentovať toto? Tak keď sa jej to zle číta, tak nech sa teda nezapojí. Alebo nech sa v komentári opýta, či sa to nedá nejak upraviť alebo čo. Ja by som bola ochotná prekopírovať jej celý článok do wordu a tak jej to poslať, mne to nerobí problém, ale priznám sa, že ma proste nahnevala takýmto vyjadrením. Niežeby som bola namyslená alebo čo, ale takéto komentáre sú vyslovene rýpacie. Avšak ako si aj napísala, reagovala som normálne a nezačala som sa hádať, čo už by to ukazovalo preboha potom o mojej úrovni? Navyše, už som zažila rýpacie komentáre a niekto proste musím byť múdrejší a nenaťahovať sa s takými ľuďmi.
    Tagy občas robím, je to sranda, no skôr sa naozaj zameriavam na recenzie a prípadne tematické články a meme. Ak ma však nejaký zaujme, tak sa zapojím a nepovažujem to za niečo, čo na môj blog nepatrí. Blog je aj o iných veciach ako recenziách. Videá nerobím, lebo s tým neviem narábať. Nebojím sa ukázať, ale ja by som to doma ani nemala kde točiť, keďže by mi malá sestra vkuse do toho behala, neviem ako to orezať a upraviť... Samozrejme, všetko sa dá naučiť, ale predtým sa mi do toho nechcelo a teraz na to učenie nemám čas. Možno raz si to skúsim, lebo ma láka, aby ma čitatelia poznali aj z tejto stránky. Videá iných som voľakedy občas pozerala. Na také, čo mi trýznili uši a oči a čo sa naťahovali hodinu som bohužiaľ prestala mať trpezlivosť, ale inak oceňujem, že sa s tým niekto takto pohrá. Avšak ja uprednostňujem videá o nejakých projektoch a témach, keď to robia namiesto recenzií, tak ma to nejako nedokáže osloviť, ja proste radšej čítam 8)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. E-booky, no... 8D Mám plnú knižnicu fyzických kníh, má 2 stĺpce so 4 radmi + jednu menšiu knižničku s 3 poličkami. Nedávno som selektovala a darovala niektoré knihy ďalej, dostávam aj RC-čka, no mám v PC aj nelegálne e-booky. Väčšinou sú to knihy, ku ktorým sa už nedá veľmi dostať alebo anglické. 3/4 z nich som ešte nečítala. Ak dostanem potom nejakú knihu fyzicky do ruky či domov, e-booky mažem a neposielam ďalej. Nepriznávam sa k tomu, lebo nemienim sa s niekým hádať a vysvetľovať svoje dôvody. Nemám z toho až také výčitky svedomia, toľko svojich a rodičovských peňazí vrážam do kníh (na Vianoce som dostala povolenie si objednať knihy za 70 eur - výnimočná situácia, nie sme milionári) a radšej si kúpim 2 knihy ako nové čižmy!... že proste občas si niečo, k čomu sa normálne nedostanem, proste stiahnem. Ale keby som som mala nečítať a odsúdiť každého, kto to robí, ostalo by blogerov na čítanie možno do 10 prstov na rukách. No už veľmi dlho som si knihy nestiahla, väčšinou si to kúpim. Iná vec je hudba a filmy, za to by ma zavreli do basy až by som sčernala 8D Ono je to podstatou to isté, ide o nelegálne sťahovanie, ale ja sa trochu inak staviam k sťahovaniu kníh ako k sťahovaniu filmov, kde sa točia úplne iné peniaze.
      Pekný článok, už dlho som sa takto nezamyslela a nezapojila 8) ... ehm sorry za dĺžku 8D

      Odstrániť
    2. UUUUUUf :D No začnem od konca :D E-booky sťahuje snáď každý, len je tú par jedincov ktorý ťa za to zbuzerujú-aj keď robia to isté- Nezaujíma ich, že ty teraz nemáš peniaze ,ale tu knihu chceš...si jednoducho ,,zločinec" :D to vieš....Ja osobne tiež veľmi nestíham. Myslela som, že to popri strednej budem stíhať a aj by som možno stíhala, ale nemám energiu keď sa po 10 hodinách vrátim domov a urobiť ešte kopu veci. Keď už o tom hovorím, my sme boli za to zbuzerované raz. že sme sa zhoršili a že to tu stoji za nič...napísala som jej normálne a bola smutná no preniesla som sa cez to. O tom pocite vidieť dva mesiace starý blog s 69187 spoluprácami ani nemusíš hovoriť :D ten poznám :D Ono mňa recenzie na knihy cez videa nebavia. robíme iba tagy a spol :D nič viac...a ja už ani neviem čo napísať :D

      Odstrániť
  9. Hezky napsaný názor, s chutí jsem si ho přečetl. Včera jsme dokonce s kamarádem sepsali článek na podobné téma, dovolím si hodit odkaz (http://knizni-kukatko.blogspot.cz/2015/01/zapis-o-prelomu-v-knizni-blogosfere.html). Mám dokonce, že ten člověk s tím "zaprodáváním" jsem já, jelikož jsem to napsal v jednom ze svých dalších článků :D
    V jednu chvíli jsem měl strašnou depku a uvědomil si, že na začátku jsem to dělal z lásky. Celý blog se krásně vyvíjel. Pak ale přišly první spolupráce s nakladatelstvími a téměř vše se začalo točit okolo recenzáků. Prozřel jsem až zhruba před čtvrt rokem, kdy jsem si uvědomil, že to, co dělá blog blogem, jsou články, které jsou tvořené s láskou. A upřímně, kdo všechno si čte recenze z řad blogerů nebo čtenářů blogu? Strašně málo lidí (vyplývá mi to ze statistik), raději si přečtou nějakou tu vatu - vykecávací články, TAGy, challenge apod.
    S Tvým článkem se nedá nic než souhlasit! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hej váš článok som čítala (fajnový je) :D Je to možno, ale určite si nebol jediný :D Toto ,,zapredanie" duše som videla asi na piatich blogoch :D Ja osobne som si všimla, že aj náš blog sa zúžil iba recenziu mesačne na knihu, ktorú som dostala od vydavateľstva. Je to zlé, ale beriem to tak, že kniha je kniha a nezáleží na tom, že som ju dostala od vydavateľstva alebo som si ju kúpila. Milujem blogovanie a je mi jedno čo recenzujem, robím to rada... Presne, recenzie strašne klesli, narozdiel od toho sú tu tagy a iné ,,prkotinky" ktoré čitateľa bavia...tak ich píšem častejšie nie ? :D ďakujem :D

      Odstrániť
  10. Super článek! :) Naprosto s tebou fakt ve všem souhlasím a shrnula jsi to dost vyčerpávajícně, takže vlastně ani nevím, co k tomu napsat :D Opakovala bych se buď po tobě, nebo po ostatních komentářích. Takže prostě jen... super článek! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. pravda, je veľa blogov ktoré píšu recenzie akoby cez kopirák, je to škoda ale každý nech si na to urobí svoj názor,, založila som si knižný blog (citamcitascitame.tumblr.com) len nedávno aj ako vďaku jednému začínajúcemu českému vydavateľstvu ekníh (aby som mala kde okrem instagramu postovať knižné fotky s recenziami) ale recept na písanie recenzií zatiaľ nemám, a popravde ani mať nechcem. Myslím si, že je na každom z nás, kto sa rozhodne písať recenzie ako s nimi naloží, a ako sa následne budú čítať ľuďom. Dôležité je, aby si robila to čo robíš najlepšie ako si myslíš že to máš robiť a potom bude všetko ok, a taktiež je zbytočné sa nad takýmito vecami rozčuľovať (i keď očividne sa s tým veľa knižných bloggerov stretáva, ako píšeš), nech si každý hovorí čo chce. Pokiaľ máš pocit, že to robíš najlepšie ako vieš tak nevidím problém, prečo by ťa ostatné malo zaujímať ;) držím palce do ďalších spoluprác :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ono samozrejme nie je dané, že takto musíš písať recenzie, ja som napríklad takto začala až o dva a pol roka som sa dozvedela, že to tak aj má byť :D Takže ani by som kvôli nikomu svoj štýl recenzií nemenila.. :D Ja osobne sa nad tým nerozčuľujem, ja to stále beriem tak pohodársky, že hmmm...ja si o tom myslím toto :D Nič vážne :D ďakujem a ja držím palce s blogom :)

      Odstrániť
  12. Zvu vás všechny na mou Giveaway o voňavé ceny :-)

    OdpovedaťOdstrániť