Ste pripravený nechať si otriasť svetom? (Origin/ Lux Séria)


Čakali ste ma? Alebo recenziu? Takto skoro? Ja typujem, že nie. Takže je načase, aby som vyskočila z tmy a zakričala: ,,Prekvapenie“ Čoskoro (alebo minimálne v dobe, keď to píšem tak čoskoro) vyjde Origin v slovenčine a ja som si povedala, že je čas ukázať môj názor na štvrtú knihu zo série lux. Dopredu upozorňujem, že v recenzii sa môžu vyskytnúť nejaké tie spojlery.

Názov: Origin
Originálny názov: Origin
Séria: Lux
Diel: Štvrtý           
Autor: Jennifer L. Armentrout
Počet strán: 358
Jazyk: Slovenský 
Dátum vydania: US: 27. 08. 2013/ SR:  17.7. 2020
Anotácia: Katy je preč a Daemon urobí čokoľvek, aby ju našiel. 
Po vpáde na Mount Weather ho čaká nesmierne ťažká úloha. Katy je obklopená nepriateľmi a on chystá plán, ako ju získať späť. Odstaví každého, kto sa mu postaví do cesty a vypáli hoci aj celý svet, len aby ju zachránil... 


Dokonca je ochotný odhaliť svetu svojich mimozemských druhov. Lenže všetko bude zrejme ešte desivejšie, ako si Katy myslela. 
Na scéne sa zjaví niekto, kto poriadne zamieša karty... 
Naozaj Daemona a Katy nič nerozdelí? 

Po tom ako skončil Opál, každý chce vedieť len jedno: čo sa stane ďalej. Kým prvé tri knihy boli rozbeh (minimálne v mojich očiach), tak sa práve dostávame do tých najbláznivejších zákrut, do akých môžeme. Katy a Daemon sú po udalostiach tretej knihy odlúčený a Daemon je pripravený spáliť celý svet. (Damn, viete aké zimomriavky som z toho mala, keď som to počula prvý krát? Keď Origin vychádzal v USA? A kým väčšina z čitateľov možno čaká príbeh o záchranne Katy, dostávame omnoho viac. Viac všetkého, ale predovšetkým sa nám naskytuje možnosť dostať hromadu odpovedí- čo je každým dielom úprimne niečo, čo chce každý. A aj hlavný hrdinovia.


Kým v predošlých troch knihách sme mali možnosť sledovať príbeh len z pohľadu Katy, s knihou Origin otvárame nové dvere a vpúšťame dnu Daemona. Ten bol doteraz v podstate vedľajšia postava, príbeh vždy rozprávala Katy. Origin ponúka dual POV a konečne môžeme vidieť jeho myšlienkové pochody. Katy a Daemon sú určitú časť príbehu rozdelení, a preto je to naozaj prospešné. Môžeme vidieť Daemonovú snahu dostať sa ku Katy, to ako prežíva odlúčenie a celkovo situáciu, do ktorej sa dostali. Na druhej strane tu máme Katy, ktorej najväčší problém je čeliť novým informáciám a tomu, čo všetko musí robiť, aby udržala nie len seba ale aj Daemona pri živote. Myslím si, že práve toto rozdelenie knihe neskutočne pomohlo a posunulo to aj obe hlavné postavy o niečo viac dopredu, pretože predošlé knihy sme sa reálne sústredili na to, kým sú spolu. Origin prináša nie len nový hlas v rozprávaní príbehu, ale reálne nový postoj, ktoré postavy musia zaujať. 

Vedľajšie postavy sa opäť obohacujú o množstvo nových postáv, prípadne dochádza k návratu niektorých postáv, ktoré sme len ,,očkom zazreli“ v predošlých dieloch. Osobne si myslím, že iným postavám nebudete venovať pozornosť skôr ako v druhej polovici knihy. Musím povedať, že prítomnosť starých postáv oceňujem. Daemonova rodina je práve stredobodom postáv, s ktorými dochádza ku interakcií, čiže je to niekto, koho už poznáte, ale v dôsledku predošlých udalostí sme nemali možnosť ich spoznať do takej hĺbky. Myslím si, že čo sa týka postáv, väčšinu tých nových môžeme situovať do prvej polovice knihy a v tej druhej sa vraciame k postavám, ktoré už poznáme. Dee, Dawson, Bethany, Ash,... všetko sú to už známe mená a po tom všetkom, čo sa v knihe deje, je upokojujúce ,,vidieť“ známe tváre. Prináša to určitú ilúziu pokoja. Medzi nové postavy, ktoré sa však oplatí spomenúť je určite Archer, ktorý už len svojou existenciou prináša nové informácie o celej existencií Luxov, ľudí a mutantov a určite pomerne dlhú dobu okolo neho budete ,,prechádzať“ s jemne nadvihnutým obočím a otázkou: Je naozaj ok? Alebo je len ďalší zloduch. Nakoniec neskutočne oceňujem použitie vedľajších postáv na nové zvraty a to predovšetkým na zradu, ktorú skrátka nikto nečaká. A práve taká, je najlepšia.

Origin pre mňa vždy predstavoval poslednú zatáčku pred koncom série. Kým predošlé tri knihy pomaly, no určite smerovali k všetkému, čo sa deje v tejto a nasledujúcej knihe. Romantika vždy patrí ku knihám Jennifer, ale pri Origine som vždy mala pocit, že romantika bola druhoradá. Hlavne preto, že Origin prináša možnosť pozrieť sa na všetko, o čom sme mali možnosť len počuť alebo sme videli len náznaky. Vidíme zákulisie vlády, experimentov a všetkého, čím sú hlavní hrdinovia strašení v podstate od úplného začiatku. Poriadná akcia sa odohráva v podstate nonstop. A prekvapivo to jemne zatlačenie romantiky do úzadia, mi vôbec nevadilo, dokonca som ho plne uvítala. Som neskutočným fanúšikom dual POV, takže keď na to konečne prišlo aj tu, bola som neskutočne nadšená. Napriek tomu, že mám náš preklad doma a je momentálne len dva metre odo mňa, neviem či sú v ňom sú začlenené bonusové kapitoly z jeho pohľadu. (Viem, že z neskorších vydaní boli stiahnuté, hlavne kvôli tomu, že autorka vydala knižne prvú knihu z pohľadu Daemona a v ebooku sa nachádzajú aj Ónyx a Opál) Ale pamätám si ako som si kapitoly z jeho pohľadu naozaj užívala a preto bola pre mňa voľba pohľadu oboch hrdinov neskutočne dobrou správou a užívala som si každú jednu stranu. Napriek tomu, že to mohlo prísť už v predošlých dieloch, v tomto to dáva úplný zmysel, nakoľko potrebuje určitú časť knihy (a rovnako aj v ďalšej knihe) vnímať dve odlišné (ale nie úplne) dejové línie a myslím si, že pre čitateľský zážitok je to naozaj win- win. Každou knihou je pre mňa ťažšie ťažké túto sériu hodnotiť, pretože vždy mám pocit že sa opakujem. Že sa mi to páčilo, že Jenn píše skvele. Ale keď ono je to všetko pravda. Takže... V každom prípade som vždy uchvátená tým, ako má autorka všetko premyslené. A nemyslím len v Lux sérii ale aj v iných. Ale aj v Lux. Lux má 5 základných kníh. Dve vedľajšie a jednu novelu. A! Spin- off séria bude mať dohromady (pokiaľ sa nemýlim) 5 kníh. A do toho ma xy ďalších sérií, ktoré majú xy dielov a ...Je to hrdinka ok? Je to moja hrdinka. V každom prípade, ostanem pri tejto knihe a povie len- určite stojí za to. 

Origin je predposledná zo série Lux. Okrem nových postáv, prináša akciu, romantiku a zradu. A taktiež nám autorka predvádza dual-POV v jej prevedení, ktorý neskutočne obohatí celý príbeh a zážitok z čítania. Kým v niektorých momentoch vieme, kam nás autorka vedie, v iných ste vyvedený z miery. A keď sa začítate, knihu odložíte len ak budete musieť alebo až keď otočíte poslednú stranu. Origin si odnáša 5 obláčikov. 


Žiadne komentáre