On nie je biely rytier, ale je jediný hrdina ktorého potrebuje (Samantha Young-Hero)

Samantha Young nie je ani v našich končinách neznáme meno. Mnohí čitatelia mali možnosť ju spoznať vďaka jej sérií Dublin street, ktorá je preložená už aj do slovenčiny. Ako je na tom jej nové dielo, Hero?


Názov: Hero
Autor: Samantha Young
Séria:  Samostatne stojaca kniha
Počet strán: 404
Jazyk: Anglický
Anotácia: Pre Alexu Holland bol jej otec hrdina- až do šokujúceho zistenia, že ona a jej matka nie sú jeho jediná rodina. Od tej doby Alexa pracovala na tom aby obrátila svoj život iným smerom a aby si vytvorila vlastnú identitu, ktorá ju odlúči od jej otca a jeho tajomstiev. Ale keď stretne muža, ktorý bol tiež zničený chybami jej otca ako ona, mu musí Alexa pomôcť.
Caine Carraway nechce mať nič spoločné s jej úsilím o vykúpenia, ale nie je to ľahké Alexu odstrčiť preč. Tak sa rozhodne, že v nej vzbudí voči nemu nenávisť, privedie ju na okraj jej trpezlivosti a bude čakať na jej odchod. Jeho plány ich však iba privedú dohromady a napriek prevahe, začnú intenzívny a výbušný vzťah.

Len Caine vie, že nemôže byť biely rytier po ktorom Alexa vždy túžila. Ale keď sa ocitnú v nebezpeční, príde na to, že ju ochráni aj keď jeden z nich opäť skončí zranený. 

Lexie pracuje ako osobná asistentka pre známeho fotografa. Žiadna hviezda, ktorá sa dostala pred jeho objektív, ju nedokázala rozptýliť tak ako on. Caine je veľké zviera, čo sa týka a vedia o tom všetci. Hlavne jeho bankový účet. Už o niečo menej známy je príbeh o tom, ako Alexin otec zničil jeho rodinu. Potom ako Caine zistí pravdu, nepriamo pripraví Lexie o prácu. A ona to tak nenechá. Po pár rozhovoroch skončí Alexa, prekvapivo, ako osobná asistentka pre samotného Caina. Je mu tak oveľa bližšie akoby čakala a ju samotnú to teší, nakoľko ho chce lepšie spoznať- len s priateľskej stránky a ukázať mu, že ona je úplne iná ako jej otec.  Situácia sa však zvrtne a komplikácie sú na svete. Ešte väčšie ako pred tým. A budú ešte väčšie...Ako si Lexie a Caine poradia s minulosťou? A ako s budúcnosťou?

,, Som muž, ktorého ťažko potešiť. A taktiež som veľmi zaneprázdnený. Budeš robiť to čo chcem, kedy chcem a nie vždy budem príjemný. V skutočnosti, s ohľadom na tvoje priezvisko, ti môžem zaručiť, že nebudem veľmi milý.“

Alexa sa mi ako hlavná hrdinka páčila. Mala zmysel pre zodpovednosť, no aj pre humor. Bola vtipná, rázna, rozumná, ale aj citlivá. Záležalo jej na tom, čo si o nej myslia ľudia v jej okolí a ako sa k nej chovajú. Netvárila sa ako z ocele, dala jasne najavo ako sa cíti, i keď sa to občas snažila skryť. Vedela, kedy sa má ozvať alebo, naopak, stiahnuť a všetko iba pozorovať. Celkovo bola empatická, zdvorilá ale pritom aj sebavedomá- hrdá sama na seba, čo dokázala. Taktiež sa mi veľmi páčilo, ako chcela dokázať, že je iná ako jej otec a vedela, čo od života chce. Je to taký typ hrdinky, ktorá vás poteší a zlepší tak dojem z čítania.

Seatlle? S Cainom? V hoteli?
Buď ho zabijem alebo sa naňho vrhnem.
,,Kurva.“
,,Alexa, hlasný odposluch je stále zapnutý.“ Zaznel Cainov pobavený hlas z môjho stola.

Ako je u Samanthy zvykom, tak sa z vedľajšími postavami moc neštve. Je ich iba pár, ktoré sú hlavnej hrdinke blízke, pomáhajú čitateľovi bližšie ju spoznať, alebo na jej osobný rozvoj počas deju. Ako ,,kulisy“ je tú pár postáv, ktoré sa v príbehu jeden- dvakrát mihnú a tam celé ich pôsobenie končí. To boli postavy ako bývalý zamestnávateľ hlavnej hrdinky, bývala priateľka hlavného hrdinu,... O niečo väčšiu slávu zožili už postavy, ktoré sa tam objavovali pravidelne. Hanry- Cainov najlepší priateľ a spoločník, Effie (ktorej meno mi stále pripomínalo Effie z THG, čo bolo čudné, lebo táto Effie mala 77 :D ). Milá pani, ktorá bola na konci knihy blízka už obom hrdinom, Rachel, najlepšia kamarátka Lexie, alebo jej starý otec, ktorý mi prvotne prišiel ako príjemný týpek, no nakoniec sa ukázal ako pekný pokrytec- čo by bolo nadlho, ak by som to mala rozpisovať. A na záver je tu jedna dôležitá postava- Caine bol... odmeraný, chladný, ale pritom úplne super. Je pravda, že sa moc neodlišuje od iných. Typický boháč, pekný, tajomný, poznačený minulosťou, spočiatku odmeraný, no ako ho hlavná hrdinka spoznáva, nachádza jeho citlivú stránku a tak ďalej. Čitateľ by možno povedal, že ničím výnimočný....A možno je to aj pravda.....Ale tak, či tak vám neujde to zaľúbené aaach alebo awww  a podobné pazvuky :D Zaľúbite sa do jeho úprimnosti, tvrdohlavého presvedčenia a ráznosti. Postavy v skratke- príjemné, nerobia neplechu a celkovo deju neškodia.



,,O tom, že ťa pretiahnem v tejto kancelári som sníval stokrát denne.“

Pôvodne som chcela počkať, kým knihu vydajú, objavia sa prvé recenzie a ja budem vedieť, či mi to bude stáť za to. Nakoniec som skončila tak, že knihu som mala pred objednanú už pomaly týždeň pred vydaním. Samantha píše veľmi ľahko, jej knihy sa čítajú rýchlo aj v angličtine, nie len slovenčine, preto som sa na Hero tak veľmi tešila. Chcela som niečo jednoduché a super romantické. Čo mi aj táto kniha dala. Kniha mala zaujímavý nápad, s ktorým sa dalo pekne pohrať. Veď viete: na začiatku nenávisť a na konci láska. Poriešiť všetky tie pocity medzi tým prechodom... ale však na môj vkus to Samantha možno trošku zdramatizovala, alebo aspoň mohla vynechať to posledné ,,priznanie“- už mi toho prišlo veľa. Avšak do všetkých tém zabrdla iba okrajovo- hej, toto sa stalo a vráťme sa k tomuto problému. Čiže tá ,,dráma“ až taká veľká nebola a predovšetkým sa držala témy vzťahu. Čiže príjemná a jednoduchá oddychovka na chladné večery. A skoro som zabudla: kniha síce končí happyendom typickým pre knihy tohto žánru, ale treba podotknúť, že ani na úplnom konci sa niektoré veci nedali do poriadku a kniha bola tak o niečo reálnejšia. Dúfam, že sa kniha dočká aj slovenského prekladu, čo je vzhľadom na úspešnosť Dublin street podľa mňa veľmi pravdepodobné. 

,Nikdy som o hrdinu nechcela! Nikdy som o nič také nestála!“


Hero ako nová kniha od spisovateľky známej podľa série Dublin street je príjemná a hlavne oddychová kniha, plná romantiky, príjemných postáv a so zaujímavým nápadom. Ak vám angličtina problém nerobí, nevidím problém, aby ste po knihe nesiahli. A kniha Hero sa z Knižného neba vznáša na 4.5* obláčikoch :D 


Nás už Pán Grey prijal...a čo vás?

Celý svet v posledných týždňoch počúva iba o jednom filme. A v týchto dňoch zvlášť. Do kín sa dostal jeden z najočakávanejších filmov tohto roku. Fifty Shades of Grey – štyri slová, ktoré pozná celý svet (až na môjho otca- vďakabohu za to :D). Veľký rozruch vyvolala už len samotná knižná séria. Rozdelila svet na tri tábory. Ľudia, ktorí tú knihu majú radi- väčšinou sú označovaní ako 30 ročné mamičky, ktoré si potrebujú okoreniť život. Ha! Ja mám do tridsiatky ešte dosť ďaleko a k deťom ešte viac. Potom sú tu takí, ktorí to majú jednoducho na háku. A potom sú tu tí, ktorí tú knihu jednoducho hejtujú.  Buď sú to čitatelia, ktorým sa tá kniha jednoducho nepáčila, ľudia ktorí si ju ani nemienia prečítať a potom muži tých tridsiatničiek. A kým dva tábory medzi sebou v tichosti bojovali, teraz je to zas na povrchu...A všade samé hejty...Ale to poznáme až príliš dobre, však? Ak náhodou neviete, o čom kniha je (čo pochybujem, ale tak prečo nie?) tak vyzerá takto (filmová obálka) a jej anotácia znie takto:

Strhujúci erotický román o temných túžbach v každom z nás… Keď sa dvadsaťdvaročná študentka literatúry Anastasia vydáva na pohovor s mladým podnikateľom Christianom Greyom, netuší, že stretne muža, ktorý jej zmení život i hodnoty. Christian je pekný, múdry a... tajomný. Naivná a nevinná Anastasia si začína uvedomovať, že aj napriek jeho ukrývaným tajomstvám začína ním byť úplne posadnutá. Ale ani Christian nie je voči jej kráse, šarmu a charakteru imúnny a pripúšťa, že on po nej túži tiež – avšak za vlastných, špecifických podmienok...


Ja osobne som sledovala ,,výrobu“ filmu od úplného začiatku. Oznámenie režisérky, cez výber postáv, po prvé fotky z natáčania, prvý trailer, či prvá pieseň k filmu.  Na to všetko som sa tešila a celý rok napäto čakala na konečný výsledok. A tak som sa ho aj v piatok trinásteho dočkala. A viete čo? Som veľmi spokojná.

Z prvých amerických recenzií som bola nadšená. Všetky boli pozitívne ohlasovali kvalitu filmu. Kvôli menším problémom s vekom, (ktoré sme ani riešiť nakoniec nemuseli) sme sa na film dostali až deň po slovenskej a českej premiére. Samozrejme, boli aj nejaké tie predpremiéry a všetci o tom štebotali na FB, až som vypla počítač, aby som sa vyhla pokušeniu si čokoľvek prečítať. Nakoniec večer som už po pár odkazoch klikala. Tu chváli, tu taká kritika až pod čiernu zem...Ale ja som si povedala, že si počkám a uvidíme, čo na to poviem ja.
Viete, kultúrny dom/ kino v Čadci navštevujem už dva roky, ale v živote som ho nevidela plné. Ani keď sa tam nasáčkuje celá naša škola (a to sme dve spojené) na divadlo. Ale FSOG vypredalo celú sálu. Dokonca aj v Čadci! A verte mi, to už je čo povedať.  A potom zhasli svetlá a film začal.


Film bol viac romantický. To poprieť nemôžeme, ale zachoval si aj tú erotickú stránku knihy. Ak niekto čaká dáke brutálne porno, nech na to okamžite zabudne. FSOG je síce erotický film, ale decentne. Sú tam nahé telá, ale nič čo by ste nevideli na markíze o víkende po polnoci. Druhá strana filmu je zameraná na postavy a ich vzájomný vplyv na toho druhého. Je to romantické takým tým Greyovským spôsobom. Trochu neohrabané, ale stále romantické. Nesmierne oceňujem humor, ktorý sa vo filme nachádzal. Niekedy šlo iba o pohľady, niekedy o krátke repliky, či celé dialógy...Ale situácia vyznela vtipne. Ďalším plusom filmu bol aj scenár. Knihu mám už niekoľko krát prečítanú a keď sa vo filme objavila sústava replík, pozostávajúcich z fráz z knihy iba som hovorila: ,,To bolo aj v knihe!“  Je pravda, že niekomu sa mohlo zdať, že je tam málo dialógov, čo je pravda. No upozorňujem na to, že by si človek mal všímať pohyby tela hercov, či malé gestá, alebo mimiku celkovo. Potom to už také ,,prázdne“ nebude.


Ako pri každom filme podľa knihy musíme povedať, že bolo vynechaných viacero scén. Za niektoré som bola vďačná, niektoré by som rada na plátne videla, no dve hodiny filmu boli sami o sebe dosť a film podľa mňa vystihol všetky dôležité momenty: Od prvotného rozhovoru, cez krúženie okolo seba až po tie prelomové scény. Jediná vec, ktorá ma asi sklamala bola slabá rekcia na odhalenie Aninho panenstva. Viete... čakala som trošku... hm...prudkejšiu reakciu? Ale to nevadí, scéna s toastom mi to plne vynahradila. Ľudia  tá bola tak sexy, že sme s Lilu pravdepodobne aj zabudli dýchať...rovnako ako Anna. Oh a červená mučiareň? Sakra desivá...

Jamieho a Dakotu v ich rolách milujem. Ja som bola s Jamiem spokojná už od začiatku (a nie nebola
som ako niektorý fanúšikovia, ktorý sa nedokázali preniesť cez to, že si ho nezahrá Matt Bomer.)
a som veľmi rada, že prvá voľba- ten čudný vlasáč, na ktorého meno si neviem spomenúť- pod nátlakom fanúšikov odišiel. A pohľad na Jamieho je teda pekný, to vám poviem. Jednoducho pekný kus chlapa no... :D Nech je sexy akokoľvek, trochu som sa bála, ako si poradí s úlohou Christiana.
Niekedy mi napadlo: no...toto si mohol zahrať lepšie a odrazu nahodil taký pohľad, že by na mieste zabil aj vranu vo vzduchu... A ja som si povedala....jooo toto je Christian. Viem, že mnohí so mnou nesúhlasia. Ale čo si budeme hovoriť. On je môj Christian. Čo sa Dakoty týka: Bola úžasná Ana. Všetky jej stránky odohrala skvelo a na mňa silno zapôsobila- hlavne keď napodobňovala Christiana...:D Páčilo sa mi, ako im to klapalo. Stačil pohľad a divák vedel, čo sa medzi nimi deje. Čiže aj za postavy je jeden veľký LIKE. ( O vedľajších sa ani baviť nemusíme- tie neboli ani v knihe dôležité :D)


A to sú moje pocity zo FSOG. Naplnilo moje očakávania a ja sa teším na ďalší rok, keď do kín príde druhý diel. A dúfam, že aj ten ma zaujme natoľko, že budem moju chupa chups lízanku jesť dve hodiny (a polka môjho ,,pokrmu“ zostala ešte v kabelke, čo som tak hľadela na plátno...) človek by si však mal uvedomiť jednu vec: Ide o jednoduchý romanticky film, ktorý kvôli sláve knižnej predlohy dostal väčšej pozornosti. Nie je to zázrak filmovej produkcie a ani film vyhlásený na ocenenie Oscarom.


A čo vy? Vy ste na FSOG už boli? Alebo len pôjdete?