Keď to osud zariadi inak ,môžete skončiť S hlavou v oblacích (pejru)- Kateřina Petrusová

Nebojte...dobre vidíte a toto je recenzia, ktorá ani nie je RC. :D Dúfam, ž si užívate deň detí (a ak nieste deti..tak no a čo ? :D) Skôr, ako sa dostanete k recenzií, chcela by som niečo povedať.  Vieme, že čakáte na súťaž za vašu vernosť, ale do plánu vošlo koncoročné učenie- čiže súťaž začína až na ďalší týždeň :) Hádam nám prepáčite :D 
Názov:  S hlavou v oblacích (pejru)
Autor: Kateřina Petrusová
Séria: Je to jednodielná séria
Počet strán: 120
Vydavateľstvo: Fragment
Anotácia:  Stačí okamžik a váš život může být vzhůru nohama! Něco o tom ví i Markéta, kreativní ředitelka malé reklamní agentury, které víkend v jižních Čechách změní život.Kam se poděla profesionálka z města, která to má v hlavě srovnané? Pár sebevíc příjemných chvil na vesnici po boku typického "vidláka" přece nemůže změnit celý pohled na svět! Nebo snad ano?


Hlavná hrdinka Markéta sa vydáva za zábavou s priateľmi, keď jej nehoda s koňom zariadí úplne iné plány, ako boli tie pôvodne. Markéta sa ocitá na mieste, ktoré je akoby sto rokov za opicami,  kde stretáva ,,typických“ sedliakov, či ufrflané primadony z mesta.  S jedným z nich, konkrétne s  Marvinom (a to nie je jeho naozajstné meno) sa dajú postupne do rečí, prejdú si menšou drámou a nakoniec spolu skončia v ...horko- vzdušnom balóne. Kvôli malej nehode obaja prežijú pekný víkend, no všetko raz končí  rovnako ako ich víkend.  Markéta sa vracia do mesta do práce iba so spomienkami  a jedným, pravdupovediac prekvapivým, darčekom. A to ešte nie je koniec!  Otázka je: Ako sa s tým Markéta vyrovná? Stretne ešte niekedy Marvina? A ako veľmi ovplyvní jeden víkend v Južných Čechách jej život?

Markéta má viac ako fajn život: dobra práca, pekný byt a priateľov, ktorí pri nej stoja. No po tomto víkende išlo všetko dole vodou. Markéta  bola nútená k zmene..no všetkého. Hlavná hrdinka mi bola už po prvých vetách veľmi sympatická.  Aj keď mi to jej správanie občas prišlo divné a ja som si povedala : Takto by som sa zrejme nezachovala (ale je pravda, že ja som hysterická postava a zrejme by som už od začiatku kričala na všetko živé aj neživé naokolo :D) sa mi veľmi ako hlavná hrdinka páčila. Markéta bola veľmi vtipná postava: trúsila vtipné či ironické poznámky, priam sršala vtipnými myšlienkami, na ktorých sa jednoducho musíte zasmiať.  Samozrejme občas z nej vyšla nejaká pekná myšlienka/spomienka  či slová, ale mám pocit, že by to nemohla byť Markéta, ak by to už o vetu neskôr nezabila niečím vtipným. S novými vecami v jej živote sa zmierila podľa mňa až príliš ľahko, no keďže nebolo veľa priestoru, tak som to plne chápala.  A aby som to uzavrela, musím povedať, že Markéta bola od tých všetkých vážnych hrdiniek  vítaná a príjemná zmena.


Vedľajšie postavy sa niesli v podobnom duchu, ako to bolo pri hlavej hrdinke. Keďže im som do hlavy nevidela, nemôžem povedať, čo sa im ňou preháňalo. No aj oni boli vtipný, aj keď nie tak ako Markéta. Povedala by som, že všetci brali celkovú situáciu vážnejšia ako ona, čo sa mi moc nepáčilo. Možno sa mohla Katka rozdeliť o vtip hlavnej hrdinky s tými  vedľajšími a trochu ich vážnosti zas predať jej. Nehovorím, že sa mi nepáčilo ako to bolo, no na celkovú vážnosť situácie, hlavne v druhej polovice knihy, by sa Markéte hodila. No to by však zrejme ubralo na ľahkosti celého príbehu. Popravde nemám chuť (alebo energiu. Práve sú  tri hodiny v noci :D) sa presnejšie vyjadrovať k postavám, ale o to v tejto časti príbehu asi ide :D Marvin bol sedliak s drahým kávovarom a autom a tajomstvom (pohlavná choroba to nie je :D ). K Eliške sa mi nechce nejako veľmi vyjadrovať, poviem asi len: To je ta primadona, ktorú som spomenula už na začiatku. (Obdivujem hrdinku: Ja by som tej barbie už jednu šľahla :D) Za zmienku stojí aj mladý (lekársky) manželský pár, ktorí sú aj dobrými priateľmi hlavnej hrdinky. Boli veľmi milí, občas vtipní a čo sa týka Markéty veľmi starostliví, čím si ma získali.

Kniha S hlavou v oblacích pejru je veľmi oddychová kniha. Keď som ju kupovala ako e-book, nepozerala som sa na rozsah a bola som veľmi prekvapená ako rýchlo kniha skončila.  Keďže som ani nevedela, koľko má kniha strán (už si budem overovať :D), tak som bola na začiatku veľmi kritická. Všetko išlo veľmi rýchlo a ja som si hovorila: Kam sa autorka tak veľmi ponáhľa- teraz už viem, čiže sa môj najväčší problém vyriešil. Na Katku som počula veľa dobrých ohlasov, preto som sa do tejto knihy pustila. Kniha mi prišla takého ,,amerického“ štýlu, čiže som občas zabúdala, že celý príbeh sa vlastne odohráva v susednom štáte. Neviem či niekto z vás pozná knihu Romeo for hire. Tá kniha je veľmi podobná tejto, no nie je taká vtipná a je rozpísaná na viac strán. Čiže som celkovým priebehom knihy nebola veľmi prekvapená- vlastne som ho očakávala, ale vďaka ľahkému štýlu sa kniha čítala veľmi ľahko a ja som s radosťou pretáčala na ďalšiu stranu- aj keď som vedela ako to končí.

S hlavou v oblacích pejru od známej českej spisovateľky Kataríny Petrusovej, je krátka, vtipná a hlavne oddychová kniha. Od tejto knihy nečakajte nejaké veľké zázraky. Kniha je určená hlavne k oddychu: Keď si chcete oddýchnuť od celého dystopického sveta,  fantasy príšer či citovo ,,poškodených“ hrdinov. Ako som povedala, kniha sa číta veľmi dobre a je to taká jednohubka, ktorú dáte aj za pár hodín (ak nie aj za menej :D ) Keďže mi kniha prišla svojim vtipom  a ľahkosťou vhod, zaslúži si tri a pol obláčika . Avšak nápad tu už bol a kniha nie je ten typ knihy, ktorý si budete pamätať aj na staré kolená (Alebo pokiaľ nepríde apokalypsa samozrejme :D) preto som stiahla 1,5 obláčika- Mara

Zdroje:
Obrázky: We heart it
                Martinus.sk
                Anotácia:  Martnius.sk