(RC) Sally Greenová- Hafl Bad- Polozlý

Po na začudovanie dosť krátkej dobe, sa tu anomália ako som ja ocitla znova a priniesla som so sebou recenziu na úžasnú knihu, po ktorej som mala hneď krajšie sny a veselšie dni :D Ale je už len a len na vás, či sa vám bude páčiť tak ako mne.

Názov:  Polozlý
Originálny názov: Half bad
Autor:  Sally Greenová
Séria: Half bad
Diel: 1
Počet strán: 352
Rok vydania: 2041
Filmové spracovanie: Nie je


Anotácia:
Nathanovi v žilách koluje dvojaká krv. Splodený zo zakázanej lásky medzi bielou čarodejnicou a najkrutejším a najmocnejším čiernym čarodejníkom uniká pred celým svetom. Mal radšej zomrieť pri narodení, ako si to želala rada Bielych čarodejníc. Nechceného polovičiaka čaká krutý osud. 
Pre večný boj medzi bielymi a čiernymi čarodejnicami bude žiť ako štvaná zver až do svojich sedemnástych narodenín. Vtedy sa rozhodne, na ktorú stranu skutočne patrí. Pod jednou podmienkou. Musí prijať tri dary a napiť sa krvi svojho predka, inak ho čaká smrť. Nathanova matka si však po jeho narodení siahla na život a o otcovi už dlhé roky nik nepočul. Nezostáva mu nič iné, len sa pokúsiť o nemožné – nájsť najobávanejšieho čierneho čarodejníka na svete. Ale ako, keď nemôže veriť ani svojej láske?

Trošku málo z deju:
Nathan je ako ste už z anotácie pochopili syn bielej čarodejnice a veľmi mocného temného čarodejníka, ktorého jeho mama s veľkou obľubou skladuje v šuflíku (ale podľa mňa je to stále lepšie ako kontajnerové mamičky). Náš mladý hrdina musí každý rok predstúpiť na vyhodnotenie pred tzv. “Radu“ (Organizácia, ktorá má na starosti ochranu bielych čarodejníc), ktorá meria jeho fyzické vlastnosti, inteligenciu a to, či je na strane bielych alebo čiernych čarodejníc.
Ako správny mladší brat sa musí vyrovnávať aj so šikanou svojej nevlastnej sestry, školou, tŕnistou cestou prvej lásky a možnou smrťou. Prečo smrťou? Ak nestihne do dňa svojich sedemnástych narodenín nájsť svojho otca, ktorý mu musí dať tri dary, ktorý zabije priemerne osem ľudí a má zrejme sklony k záhradkárstvu..
Ale čo robí v klietke a ako sa ta dostal?.. to sa dozviete už iba z knihy J

Moje pocity z čítania:
Môžem to zhrnúť do jedenej vety: „Chcem byť čarodejník!“ .. ale nie, no dobre tak hej, ale teraz vážne.
Už po prvých pár stránkach mi bolo jasné, že je kniha iná ako ktorákoľvek iná, ktorú som doteraz čítala. Je písaná v netradičnej druhej osobe, autorka používa krátke jednoduché vety a delí sa na krátke kapitoly. Čítala sa mi však ľahko a nemohla som sa od nej odtrhnúť.
Hlavná postava= Nathan je trucovitá, svojská a PREDOVŠETKÝM NIE JE DOKONALÁ! Žiadne idealizované typizovanie sa tu teda dnes nekoná, Nathan má svoje muchy a tie ho robia teda aspoň podľa mňa dokonalým.
Zaujímavý dej plný akcie, vtipných hlášok, miestami aj chlapčenské úchylné myšlienky a pravdaže kyselinýýý a mučenie a veci tomu podobné :D . Čo viac  si môže človek priať? .. len nejaké tie vrany mi tam chýbali.
Takže knihu odporúčam každému, kto si nepotrebuje ku koncu roku opraviť známky, alebo toho nemá moc veľa na učenie, lebo ja myslím miesto anatómie už iba na kedy bude ďalší diel.

Kladné body:
-Zaujímavý a jednoduchý štýl písania.
-Postavy sú jednoduché a pri tom zábavné i vážne.
-Trošku kyselín a mučenia.

Záporné body:
-Rozdelenie čarodejníc na dobré a zlé je už trochu otrieskaná téma.
-Žádne vrany móre. :D


Za recenzný výtlačok by som chcela poďakovať vydavateľstvu IKAR.  Knihu si môžete kúpiť TU

(Video) ADD YOURS- Apríl

A tento krát je tu pre zmenu Mara! Nie však s recenziou ale s videom! O čom je tento krát? No...prostredníctvom videa som sa zapojila do Add yours- čiže niečo ako knižná reťazovka ktorú po našej blogosfére rozšírila Judit. A tak ja, lenivé decko, som si povedala, že sa mi to nechce písať a natočím video :D Normálne začínam riešiť, že prečo mám vždy takú obmedzenú slovnú zásobu keď sa postavím pred kameru? :D (A nehovorte, že ste si to nevšimli! Moje takže, jednoducho, noo, eh a iné nejde prehliadnuť !:D)
Takže ak by ste náhodou nevedeli o čom Add yours vlastne je: Judit dá každý mesiac určitý počet otázok a my? No my pridáme naše odpovede! Jednoduché že? Ak by ste chceli vedieť o tomto projekte viac tak choďte TU.
A aké nám boli položené otázky na tento mesiac?

1.Autor, od ktorého by som si prečítala aj telefónny zoznam.
2.Autor ktorého tak neznášam, až ho milujem.
3.Kniha, kvôli ktorej som jednu noc vôbec nespal/a
4.Kniha, na ktorú sa odhodlávam už roky.
5.Postava, ktorá mi zlomila srdce.
6.Hrdina, ktorý ma zruinoval pre všetkých ostatných.
7.Hrdinka, ktorá ma sklamala.
8.Knižný pár, ktorý  nie je pár ale mal by byť, pretože by mi to urobilo hroznú radosť!
9.Za filmové spracovanie ktorej knihy by som dal/a svoju pravú obličku?
10.Otázka na telo: Môj najväčší knižný prehrešok


A to už sa vaša Mara lúči! :D 

William Paul Young- Chatrč

Čauko ľudia! Lela je po dlhej dobe opäť späť a má pre vás recenziu, pre ňu na dosť netypickú knihu, takže ani moja recenzia nebude taký typická moja recenzia :D

Názov: Chatrč
Originálny názov: The Shack
Autor:  William Paul Young 
Séria: Chatrč
Diel: 1
Počet strán: 200
Rok vydania: 2009
Filmové spracovanie:  Nie je

Anotácia:
Missy, najmladšiu dcéru Mackenzieho Allena Philipsa, unesú počas rodinného výletu, a v opustenej chatrči hlboko v oregonskej divočine sa nájde dôkaz, že ju zrejme brutálne zavraždili. O štyri roky neskôr, uprostred svojho Veľkého smútku, dostáva Mack podozrivý odkaz, podľa všetkého od Boha, v ktorom ho pozýva na víkendové stretnutie v tejto chatrči. Navzdory zdravému úsudku prichádza počas zimného popoludnia do chatrče a vracia sa do svojej najtemnejšej nočnej mory. To, čo tam Mack nájde, navždy zmení jeho svet.



Trošku málo z deju:
Mack sa rozhodne vziať svoje tri deti na výlet a ako správny Američan si vyberie za miesto výletu kemp v horách. Jeho dve staršie deti prevrátia nechtiac čln, otec beží zachraňovať topiaceho sa syna, zatiaľ čo jeho najmladšia ratolesť Misy zostane v tábore bezbranná a úplne sama musí čeliť únoscovi..
Nájdu iba jej omaľovánky prepichnuté ihlicou s lienkou. Podobné našli aj na miestach, kde zmizli iné malé dievčatká v jej veku. Mack spoločne s políciou sleduje stopy páchateľa až k opustenej chatrči uprostred lesa, v ktorej nájdu len zakrvavené šatôčky. Jej telo sa nikdy nenájde a všetkým ej už jasné, že sa Missy stala obeťou šialeného masového vraha, nazývaného aj “Lienkový vrah“.
Strata dievčatka rodinu silne zasiahla a do veľkého smútku sa ponorí najmä Mack, ktorý si vyčíta to, že nechal svoju dcéru bez jeho ochrany.
Mack dostane po štyroch rokoch podivný odkaz, nech sa vráti opäť do chatrče- miesta jeho najväčšej bolesti.

Moje pocity z čítania:
Kniha sa dá podľa mňa rozdeliť na také ako keby dva pomyselné celky.
Prvý celok sa mi čítal veľmi ľahko, začína sa totižto ako detektívka, ktoré mám ja osobne veľmi rada. Ako inak, musela som sa však prelúskať cez dlhé a na mňa až moc nudné opisy. Neskôr, asi niekedy pri rozprávaní legendy o indiánskom dievčati sa však moje znudenie premenilo na zvedavosť a keď som zistila že sa v deji vyskytne aj akcia, ktorá zrejme skončí aj niečiou smrťou, tak som bola napichaná a na všetkých vôkol som sa škerila ako taký idi*t. Krvavé detské šaty, nenájdenie tela.. to bolo presne niečo pre mňa.
Moje nadšenia však opadlo v mojom druhom pomyslenom celku knihy, ktorý bol tak trochu dosť filozoficko-teologický. Filozofovanie by mi až tak nevadilo. Mám rada diela, v ktorých musím aj trochu rozmýšľať.. ale rozmýšľanie o Bohu, mojom vzťahu k Bohu a o tom čo pre mňa vlastne Boh znemená, ma tak trochu priviedlo do depky a ja som nevedela čo so sebou.
Chatrč je v skutočnosti veľmi zaujímavé čítanie, v ktorom autor v nej kladie otázky typu: Kde je Boh v časoch zla a nepokojov?, Prečo odpúšťať naším vinníkom?,  Prečo ďalej žiť?, a Prečo vlastne veriť a dôverovať Bohu?..
Všetko sú to naozaj veľmi zaujímavé otázky, no odpoveď na ne nám už nepodáva autor, odpovedať si má každý z nás sám..

Kladné body:
-Úvahy o živote a iných podstatných veciach.

Záporné body:
-Niektoré teologické časti.
-Neviem prečo, ale zdalo sa mi že sa ma autor snaží týmto dielom silou mocou, dokopať k tomu, aby som začala hneď  teraz veriť v to, že Boh je dokonalý, najsamlepší a s ním nebudem mať žiadnu bolesť, strach ani nič.. niektoré časti boli napísané až moc americkým štýlom.

***
Nie každý však musíte zdieľať názor so mnou a nehovorím že práve ten môj je ten správny. Nie som vzorný kresťan, ale pri niektorých veciach som sa aj ja dokázala naozaj zamyslieť.
Knihu odporúčam ľuďom, ktorí si radi porozmýšľajú nad tým čo čítajú a ktorým nebude vadiť tá teologická časť.

Lúči sa s vami Lela ;)

(VIDEO) Heads up: Book Character Edition

Možno sa čudujete, ale my dnes ešte nekončíme! Video je na YT nahrané už od soboty, takže je možné, že ste si ho už aj stihli pozrieť, ale je to video pre blog, tak musí byť aj tu. Niečo takéto ste si už určite niekde všimli. Ak ste pozerali partičku, tak sa tam takáto úloha dosť často vyskytla, no my ako knižný blog, sme sa zamerali hlavne na knižných hrdinov. Ale toto z našich hlavičiek nevzišlo, takže vám tu aj hádžem video, ktorým sme sa inšpirovali:

Obom sa nám páčilo, takže sme sa rozhodli, že spravíme aj vlastnú verziu, na ktorú sme zatiaľ počuli dobré ohlasy, ale nezabudnite že aj kritika je dobrá...veď viete- už aj tak sme teraz dosť namyslené :D Tak tu je už naše video:


Nezabudnite, že sa nebránime ničomu novému a radi si pozrieme aj nejaké iné a zaujímavé videa, podľa ktorých by sme sa mohli inšpirovať aj do budúcnosti. Tak ak nejaké máte: sem s nimi! 
Taktiež chcem dať do pozornosti súťaž, ktorá prebieha na Zuzkinom blogu... Súťaž nájdete  TU :D

A pre dnešok sa majte! Hádam budem takáto aktívna aj v piatok! :D Dobrú noc a nech sa vám sníva o všetkých tých sexy hrdinoch. Nie ako mne: Spolužiačka ma skopla z útesu :D A potom mi stovky rúk klopalo na okno brrrrrr :D

Follow my blog with Bloglovin

Každý príbeh má dve strany: Iba jeden rok z jeho pohľadu. (Gayle Formanová RC)

Názov: Iba jeden rok
Originálny názov: Just One Year
Autor: Gayle Forman

SériaJust One Day
Diel: druhý
Počet strán: 352
Vydavateľstvo: Ikar
Rok vydania v SR: marec 2014
Filmové spracovanie: Predpokladám že práva čoskoro odkúpia, ak to ešte neurobiliJ
Anotácia:
Keď sa Willem preberie z bezvedomia, netuší, kde je – v Prahe, v Dubrovníku alebo doma v Amsterdame? Francúzsky lekár mu ošetril ranu na hlave, ale Willem utŕžil aj inú, ktorú navonok nevidieť, napriek tomu bolí. Mladý Holanďan je zase sám a naliehavo potrebuje nájsť dievča, peknú Američanku, ktorú pomenoval Lulu, lebo jej pravé meno nepozná. Strávili spolu čarovný deň v Paríži a niečo na tom dni – alebo dievčati – núti Willema položiť si otázku, či im nie je súdené zostať navždy spolu. Opäť sa vydáva na cesty, blúdi od Mexika až po Indiu a dúfa, že to dievča ako zázrakom znovu stretne. Ale keď mesiace plynú a Lulu mu stále uniká, Willem začína pochybovať, či ruka osudu je naozaj taká silná, ako si myslel... A čo na to geniálny dramatik Shakespeare, ktorý mladú dvojicu najprv spojil, potom rozdelil a napokon v rozhodujúcej chvíli opäť zasiahol do ich života? Romantické, emotívne pokračovanie románu Iba jeden deň je príbehom voľby a náhody či „nehody“, ale aj šťastia, ktoré môžeme nájsť, keď sa voľba skríži s náhodou.

                "Dva oceány medzi nami. A stále to nie je dosť. "
Kniha Iba jeden deň rozprávala príbeh mladej Allyson, ktorá sa na jeden deň vzdala svojho bežného ja a strávila ho s charizmatickým Holanďanom Willemom. Avšak tí, ktorí knihu čítali, dobre vedia čo potom dni nasledovalo a my sme zostali v nevedomosti celý jeden rok, kým Allyson hľadala Willema aj samú seba. Kniha Iba jeden rok rozpráva ten istý príbeh, no tento krát očami samotného Willema. Willem sa zobúdza v nemocnici bez toho, aby si dokázal vybaviť, ako s tam vôbec dostal. Samozrejme, každou hodinou je to preňho jasnejšie a uvedomuje si, že Lulu ho tam niekde sama a v neznámom meste čaká. Avšak po hodinách pátrania musí smutne skonštatovať, že Američanka sa vyparila a jemu zastali iba spomienky a jej hodinky na zápästí. A tak sa vracia domov do Holandska, na miesto, ktoré už ani nechce nazývať domovom a tri roky sa mu vyhýbal najviac ako to šlo. No a tak sa z mladého, pouličného herca stáva cestovateľ, ktorý hľadá odpovede a Lulu, stretáva nových ľudí a kultúry, vyjasňuje si stará spory vo svojich cestách, myšlienkach, vzťahoch. kniha Iba jeden rok je podobná ako Iba jeden deň, pretože obaja hľadajú samých seba a aj toho druhého, ale je aj na míle vzdialená- pretože každý z nich hľadá inou cestou. Nakoniec sa nájdu a nepomôžem nik iný, ako majster Williem Shakespeare, ktorý ich aj spojil. A možno je to iba náhoda vesmíru.
               
"Pochybnosť je súčasťou hľadania. Rovnako ako viera."

Počas knihy Iba jeden deň sme nemali veľkú možnosť Willema spoznať, keďže sa objavil iba v prvých kapitolách knihy, no je samozrejme, že v tejto knihe budeme mať možností až-až. Hneď na začiatku musím povedať, že Willem ma dosť prekvapil. Neviem, čo som presne očakávala...Zrejme jedného z tých dokonalých mužských hrdinov, ktorí nemyslia na nič iné, ako len znova stretnúť svoju lásku a nič iné ich trápiť nebude. Možno je to preto, lebo takmer 80% (a to si myslím že som ešte dala málo) knižných hrdinov je takýchto. Ale to by samozrejme nebola Gayle Formanová, ak by Willem takýto bol. Rovnako ako Allyson, bol reálny a keby ste mohli len pohľadom zistili všetko o náhodnom okoloidúcom, zistili by ste, že niekto taký prejde okolo vás na ceste do školy/ práce. Samozrejme, nebude mať toľko precestované ako Willem, ale možno ho budú trápiť rovnaké veci. Teda...Hlavnou myšlienkou tohto obkecu je, že Willem je ako normálny a hlavne reálny človek, ktorý robí chyby a snaží sa prežiť najlepšie ako sa dá a veriť v to, čo sa nám dá v daný moment najlepšie. Nebudem klamať, že ma jeho aféry neštvali a nechcela som naňho nakričať, ale pár strán neskôr som mu chcela pomôcť v jeho hľadaní. Myšlienky na minulosť, či budúcnosť trápia zrejme každého z nás a ani Willem sa im nevyhol. Hlavne keď hľadal dievča z jeho minulosti a musel sa vrátiť do rodného mesta, či stretávať ľudí z jeho minulosti.

Nechať ľudí, aby si vytvorili unáhlený záver, je niekedy jednoduchšie ako vysvetľovať zložitú pravdu.“

pre tie mrchy v jeho posteli!
Vedľajšie postavy nebudú mať určite žiaden dlhý opis, keďže ich bolo zrejme ešte viac ako v Iba jeden deň, a to som si myslela, že viac ich nebude. Povedala by som, že najdôležitejšia vedľajšia postava bola Willemová matka, ku ktorej si musel Willem prejsť dlhú cestu. (A to myslím tú citovú aj keď cesta do Indie bola dlhá) Občas som sa sama seba pýtala...toto je akože NAOZAJ matka?  Ale potom som videla tu podobu medzi nimi dvoma a bolo mi jasné že áno, ona je určite jeho matka. Za zmienku patrí aj jeho najlepší priateľ Brodjee, ktorý mi prišiel ako tá pohodová postava príbehu, ktorú by mala každá kniha mať na odľahčenie príbehu. Aj keď treba uznať, že občas sa tam mihla aj iná postava s podobným charakterom. Ako som spomenula Willem si počas toho roku zobral do postele nejednu spoločnosť (viem, že je to normálne, ale ááááá Willem vtedy si ma tak štval!). V príbehu spoznávame aj ďalšie postavy..to je samozrejmé, keďže Willem neustále cestuje, no naozaj mi ich prišlo veľa a ja si pamätám hlavne tieto. (no ešte tam bola milá slečna Kate (alebo už bola paní?!), ktorá Willema podporovala takže sa mi ta ženská páči!)A určite sa na konci (áno až na konci!)  objavila Lulu. To je asi všetko, čo by som povedala k vedľajším postavám.

"Aká je definícia šialenstva? Robiť rovnakú vec znovu a znovu a očakávať iné výsledky."

O tom, že milujem tu ryšavú spisovateľku vám zrejme hovoriť nemusím. Na to ste určite mohli prísť z mojich recenzií na knihu Iba jeden deň, či Ak zostanem (aj keď tá nie je nič moc :D Jedna z prvých...brrr) Knihy od Gayle vždycky nesú peknú kôpku krásnych myšlienok a vytvárajú krásny príbeh, ktorý vás chytí za srdce (teda čo sa týka 85% čitateľov jej kníh (zas číslo od veci) :D) Píše pekným a plynulým spôsobom a pokiaľ nie ste moc rušený dokážete sa veľmi ľahko zažrať do deju a pustiť knihu až po poslednej vete knihy. Je pravda, že kniha Iba jeden rok mala podľa mňa viac nudnejších pasáži ako iné knihy od tejto spisovateľky, no aj tak si myslím že jej to na kvalite veľmi neubralo. Skôr ma naštval ten koniec. Áno, bol to koniec v aký som dúfala, ale taktiež som dúfala že sa v tejto knihe dozviem lepšie, ako to prebiehalo potom, ako Allyson Willema našla. To však neprišlo a to je podľa mňa jediná vec, čo ma tejto knihe sklamala. Je pravda, že som si prečítala jednu recenziu plnú spoilerov a čakala som, že ma na knihe nič prekvapí ale to som sa mýlila...A to asi preto, lebo do tej recenzie napísal niekto úplne iné prerozprávanie príbehu (vymyslel si ho), takže asi tak :D. Knihe nechýba to malé dobrodružstvo, kvapka emócii a naozaj malinka kvapka romantiky- čo sa čudujem...romantika bola potlačená, ale mne sa to páčilo...tlieskam Gayle !
               
          "Láska nie je niečo, čo chrániš. Je to niečo, čo riskuješ. "

Takže, ako ste si asi z mojej recenzie vyvodili, tak vás kniha nesklame. Ak ste ešte náhodou nesiahli po prvom diele, tak to všetkými prstami ktorými mám (je ich 25! :D) odporúčam po oboch knihách siahnuť a prečítať si ich. Gayle Formanová si čitateľa chytí jej štýlom písania a hlavne krásnymi myšlienkami, ktoré jej knihy majú. Cestovanie, reálne postavy, menšie dobrodružstvo, či romantika. Knihy Gayle formanovej. Ako som povedala ten koniec a niekoľko nudných pasáži ma trošku naštvalo, preto sťahujem pol obláčika J-Mara
,,A niečo mi hovorí, že ak je to dôležité, možno, že by to nemalo byť jednoduché."
Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu IKAR a knihu si môže kúpiť TU

Anotácia:Bux.sk
Obrázky: We Heart it,Gorila.sk,Goodreads,Tumblr