Ako si vychutnať Jane Austen v modernom svete a iné veci

Ak sledujete našu FB stránku (šmarja ! už vás tam je 123 ! aaaaaa :D ) tak viete že ja osobne sa nemôžem dostať k tomu aby som dopísala recenziu. (A okrem tých čo píšem od Vianoc som sa za tento týždeň snažila napísať už ďalšie tri.) Dáko to viazne. Ale mám viac času (ja viem tá hodinka času kým napíšem recenziu..Bože to je polka života všakže ? :D ) poflakovať sa po nete (a plakať do vankúša lebo nemám toľko many aby som si mohla kúpiť všetky knihy čo chcem.) a pozerať filmy, seriály a hľadať nové pesničky či čítať zaujímavé články. Včera večer som kvôli tomu premeškala premiéru CF traileru (čo som si nahradila viacnásobným prezretím :D) A ak ste náhodou tvrdli jaskyni alebo niekde inde a ešte ho nevideli tak tadá tu je v celej svojej úžasnosti:






Božsky všakže ?  Už iba 123 dni L (Ja už to chcem na veľkom plátne!) No späť k tomu prečo sme tu. Sme tu aby som vám predstavila The Lizzie Bennet Diares. Možno vám meno Elizabeth Bennetová niečo hovorí. A ak vám k tomu prikvitne meno Darcy tak je jasné že tu hovoríme o starej dobre Jane Austenovéj. Kdo by nepoznal jej knihy a ešte lepšie : Filmy podľa jej kníh ! Na svete je už toľko filmových , seriálových a knižných prerábok že to nedokážete ani spočítať. Mňa osobne klasická Pýcha a Predsudok moc nezaujala. Viem že klasika ma niečo do seba, ale jednoducho...som čitateľ čo v knihe čaká napr. 24 deciek ako sa navzájom zabíjajú ( Už to vidím každý deň budem točiť o THG. Heheh :D) Preto nedokážem knihám Jane Austenovéj prísť na chuť ,ale iným spracovaniam ? (a do toho prosím nepočítajte Pýcha a predsudok a zombiovia.)  Zato: veľmi sa mi páči filmová verzia Pýchy a predsudku kde hrá Keira Knightley. Aj keď náš Darcy tam nie je najväčší fešák sveta...toto spracovanie mám najradšej.

Ale vďaka Knižnému vesmíru som včera našla skvelú sériu videí. Kde sa Lizzie rozhodne natáčať svoj video denník. Za kamerou aj pred, jej pomáha jej naj kamoška Charlotte a neraz sa tam objavia jej dve sestry Lybia a Jane. Lizzie vo svojich videách rieši milostný život jej staršej sestry Jane, jej nezhody s Williamom Darcym a s jej matkou ktorá tuží po tom aby sa jej dcéry konečne vydali rovnako ako upír po krvi. A všetko zaklincuje tým ak si zavolá niekoho pred kameru aby si s ňou prehral čo sa jej s danou osobou stalo. A to zahŕňa text ktorý musí jej hosť prečítať a dokonca nechýbajú ani kostýmy. Každé video sa pohybuje
v dĺžke od 3-7 minúť čo nie je veľa. Celá séria TLBD má 100 epizód. Ja som ich pozrela za skoro pol dňa (a skončila som o 4:13 ):D A musím sa priznať že pár som preskočila, lebo odvtedy ako sa tam prvý krát objavil Darcy , som ho tam chcela stále :D No neviem ako vám ale mne sa ten herec veľmi páči :


 Tak ak sa nudíte tu môžete začať :


Ďalej je tu viac známejší seriál Lost in Austen ktorý ale mienim pozerať až od septembra kým budem čakať na premiéru môjho milovaného Glee. Pokaľ sa pozrieme na zúbky knižným prerábkam tejto klasiky máme tu už spomínanú knihu Pýchu a Predsudok a Zombiovia, ktorá sa nedá ani nazvať prerábkou....jedine že hlavná hrdinka občas odtrhne niečiu hlavu. Táto kniha dokonca miery aj na  veľké kinové plátna . Ale vážne ? Poznám viacero kníh ktoré by si zaslúžili sfilmovať, ale keď myslíte.....Chcela som vám skôr ukázať knihu túto knihu:V tejto knihe sú totižto Darcy a Fitz rockové hviezdy. Samozrejme sú veľmi talentovaný a sexy. Na druhej strane je tu Elizabeth, jej sestra Jane a najlepšia priateľka Charlotte, ktoré sú síce talentovené, len sa im nejako nedá posunúť ich talent aj do svetiel reflektorov. Táto kniha môže byť dosť zaujímavá a preto si ju mienim dať do To-read listu. Tak uvidíme čo sa z toho vykľuje :D


A to je asi všetko Pomimo celého modernizovania klasiky: Každá z nás (ktoré sme čítali FSOG)  chce vedieť kto si zahrá sexy temného podnikateľa Christiana. A každá z nás ma dáku predstavu ako by mal vypadať. A ja som toho svojho dokonalého Grey našla. Tadáááááá :
No nie je úžasný ? :D Našťastie v seriály ktorý pozerám chodí dosť často bez trička , a verte mi: je to skvelý pohľad !
A to je asi všetko. Zrejme sa nejdem ani pokúšať niečo dopísať do recenzie lebo viem ako to dopadne. A tak sa s vami lúčim.

P.S- dá sa povedať že toto máte náhradu za video na pondelok: vieme že by som na to znova zabudla :D-Mara

Trailer na pondelok v Utorok

 Takže decka moje po dlhej dobe je tu znova trailer na pondelok ,ale z menším oneskorením. A z potešením musím povedať že toto je náš dve stý príspevok na blogu * veľmi sa raduje* Ale teraz k traileru

Dá sa povedať že vy môžete vidieť medzi prvými trailer na knihu Frigid A ak ste ho už možno videli bude to tým...že Jenn ,nám blogerom, poslala trailer a veci k tomu ešte v pondelok a jeden z pokynov je že sa musíme riadiť Americkým časom, v ktorom sa ja moc nevyznám.....Ale o čom vlastne kniha Frigid je ?

Popravde keď toto píšem je po tretej ráno a preto hádam pochopíte moju nechuť do prekladania anotácie ale tu ju máte v AJ

For twenty-one-year-old Sydney, being in love with Kyler isn’t anything new. They’d been best friends ever since he pushed her down on the playground and she made him eat a mud pie. Somewhere over the years, she fell for him and fell hard. The big problem with that? Kyler puts the ‘man’ in man-whore. He’s never stayed with a girl longer than a few nights, and with it being their last year in college, Syd doesn’t want to risk their friendship by declaring her love.
Kyler has always put Syd on a pedestal that was too high for him to reach. To him, she’s perfect and she’s everything. But the feelings he has for her, he’s always hidden away or focused on any other female. After all, Kyler will always be the poor boy from the wrong side of tracks, and Syd will always be the one girl he can never have.But when they’re stranded together at a posh ski resort due to a massive Nor’easter, there’s nothing stopping their red-hot feelings for each other from coming to the surface. Can their friendship survive the attraction? Better yet, can they survive at all? Because as the snow falls, someone is stalking them, and this ski trip may be a life-changer in more ways than one.

 Pokiaľ sa vám tiež nechce prekladať , nerozumiete si s Aj alebo nechcete čítať divný preklad Google Transle tu je zbežne zhrnutie

Sydney a Kyler sú dlhoročný priatelia. A však časom sa Sidney do Kylera zaľúbila ale nechce ich priateľstvo keď mu povie o svojich citoch. A taktiež nechce dopadnúť ako väčšina známosti ktoré Kyler má len niekoľko nocí a tým to koči. Ale to nevie že Kyler je do nej zaľúbený tiež ,ale ten si zasa myslí že keď je Syd z lepšej vrstvy a z tej druhej strany mesta nemá na ňu právo čo i len myslieť inak ako na kamarátku. A preto zabudnutie hľadá v iných ženách. A počasie je sviňa. Možno sa pýtate prečo hovorím počasí, ale snehová búrka ich necháva trčať luxusnom lyžiarskom stredisku...A všetky city tam nejako idú navonok. Hlavnou otázkou je či ich priateľstvo vydrží, alebo budú môcť fungovať aj inak. A toto by ste sa dozvedeli z anotácie. 

Sama som ešte video nevidela (keďže je súkromne a ukáže sa mne v utorok amerického času rovnako ako vám)predpokladám že to bude niečo ako vačšina trailerov...obrázky +plus dáky text. Pokiaľ by ste si knihu chceli kúpiť a nakupujete u zahraničných dodávateľov môžete tak urobiť TU aleb TU :

A tu už je ten vytúžený trailer 


A pokiaľ ešte stále neviete kto Jennifer je (čo ak navštevujete náš blog je nemožné lebo jej Seria Lux je pre mňa droga rovnako ako TMI a VA) Tu je také menšie bio:

# 1 New York Times a USA Today autor bestsellerov Jennifer žije v Martinsburg v Západnej Virgínií . Ak ste počuli nejaké správy o jej stave nie je to pravda. Pokiaľ nemaká na svojich knihách, trávi svoj čas čítaním kníh, oddychovaním, pozeraním filmov o naozaj zlých Zombie, predstieraním že píše alebo ide von s jej manželom alebo jej Jack russelom Lokim . Jej sen o tomže sa stane autorkou prišiel na hodinách Algebry, kde dosť často písala krátke príbehy ,preto si teraz z matematikou moc nerozumie. Jej knihu sú vlastne od každého rožka troška- od Sci-fi/Fantasy, cez dnešnú YA a NA. Jej knihy vychádzajú vo vydavateľstvách Spencer Hill Press, Entangled Teen a Brazen, Disney/Hyperion a Harlequin Teen. Jej NA knihy vychádzajú hlave pod pseudonymom J.Lynn ktoré vydáva vo vydavateľstvách Entangled Brazen a HarperCollins.
Viac o nej a jej knihách sa dozviete :    Twitter             Facebook             Webstránka
                                                                                                                                                   Mara

Mead Richelle- Upírska Akadémia II.

Ahojte. Takže som sa tu ukázala (nie až po tak dlhej dobe ako naposledy), a to aby som vám
napísala recenziu na jednu z kníh, pri ktorých sa rada šľahnem aj o zem .. a to myslím doslovne.
Takže, už žiadne zbytočné reči, idem na vec:

Názov: MRAZIVÝ BOZK
Originálny názov: Vampire Academy
Autor: Richelle Mead
Séria: Vampire Academy
Diel: 2.
Počet strán: 312
Rok vydania: 2013
Filmové spracovanie:  14.2.2014 bude spracovanie 1. Dielu a druhého je zatiaľ vo hviezdach :D
Anotácia:
Rose miluje Dimitriho, Dimitri možno cíti niečo k Tashi a Mason by položil vlastný život, len aby mohol byť s Rose.Na Akadémii sv. Vladimíra sú zimné prázdniny a Rose sa cíti všelijako, len nie sviatočne. Útok strigojov postavil všetkých do pozoru a Akadémia je priam zaplavená strážcami vrátane Rosinej matky Janine Hathawayovej. A akoby slovné a fyzické potýčky s matkou nestačili, Dimitri má oči len pre Tashu, Mason sa až po uši zamiloval do Rose, ktorá sa každú chvíľu ocitá v Lissinej hlave, práve keď si to rozdáva so svojím frajerom Christianom. Strigoji vo svojich útokoch nepoľavujú a moroji ani strážcovia nechcú nič riskovať, a tak je výročný lyžiarsky zájazd pre všetkých povinný! Zasnežené pláne a luxusné lyžiarske stredisko poskytujú len ilúziu bezpečnosti, ktorú musí Rose opustiť, keď jej traja kamaráti zaútočia na silnejších a nebezpečnejších strigojov. Rose prichádza na pomoc iba Christian, ale každé hrdinstvo má svoju cenu.

Trošku málo z deju:
Ako ste sa už mohli dozvedieť z trochu vyššie uvedenej anotácií, vzťah medzi Dimitrim a Rose začína byť
 komplikovaný.. (ja viem, ako keby doteraz nebol, ale až teraz to začína byť to práve orechové :D).. začína sa im doňho pliesť nejaká morojka, ktorá mi za začiatku liezla na nervy, no na koniec sa z nej vyfarbil celkom dobrý kvietok a ako inak Mason, pre ktorého táto kniha nekončí zrovna najkrajšie.. A prečo? Pretože strigojovia začínajú útočiť na marojské rodiny v skupinách, čo je pre nich dosť nezvyčajné, ale nabrali pri tom pekne na sile. Mason sa na „lov na strigojov“ vydal spoločne s Eddiem (Z ktorého sa neskôr stane.. krvavá štetka.. no on skôr krvavý neviem čo :D) a s Miou, ktorá sa chce pomstiť za vraždu svojej matky. O ich nebezpečnom a pekne stupidnom pláne sa dozvie ako inak Rose a na pomoc sa jej dobrovoľne (zo začiatku síce nie, ale neskôr dobrovoľne) prihlási Christian, no ich plán o spoločnom návrate na lyžiarske stredisko sa zrúti hneď vo chvíli, keď pri nich v tmavej uličke zastaví dodávka s tmavými sklami...

Moje pocity s čítania:
Adrian na scéne.
Táto kniha ma sklamala len v jednom bode.. a to v tom že tam už nebola moja krásna vrahyňa vrana!! :D
Ale všetky tieto nespokojnosti sa neskôr vytratili.. A prečo? No pretože sa tam objavil Adrian Ivaškov, do ktorého som sa zamilovala hneď po prvej vete ktorú vyslovil.. jeho humor bol pááni a on bol celý pááni, takže buď ho budete z celého srdca milovať, alebo z celej duše nenávidieť (no podľa mňa nás je viac tých, čo preferujú tú prvú alternatívu).
Pravdaže bol tu aj môj krásni Dimka, no bola tu aj Taša.. ale to je vedľajšie.
Kniha bol trošku erotickejšia ako tú prvá a to najmä keď Rose vhupne do Lissinej hlavy, práve keď si to ide s Christiánom rozdať, alebo aj vtedy keď si to ona sama takmer rozdala s Masonom, vtedy som sedela pod stolom a myslela že skolabujem. Kniha sa mi však najviac páčila, keď sa v nej začali objavovať súboje s mečmi, to som sa asi pol hodinu hrala na ninju alebo keď sa v nej strigoji hádzali o steny a (ako som už na začiatku
Ja a meče.
spomenula) začala som sa hádzať o zem aj ja... to ej z mojich pocitov asi tak všetko. Pravdepodobne sa v nich nevyznáte, ale nebojte sa, to ani ja :D

Kladné body:
-Sexy učiteľko mi tam nechýbal ani pre tento krát. :D
-Mia konečne dostala to, čo si zaslúžila.
-Viac akcie so strigojmi.
-Mečéééé!!!
-..ja vážne nehovorím, že sa mi tam tie erotické časti hodili... :D
-A hlavička bez telíčka a telíčko bez hlavičky. :D
-Trošku bitky s matkou.
-A pravdaže Adriááán!!

Záporné body:
-Žiadne vrany.
-Kniha mi teraz prišla až moc tenká... v pohode mohla byť aj hrubšia.. :D

..Takže ak ste sa dostali až tu, tak vám srdečne gratulujem, zaslúžili by ste si za to nejaké ocenenie... Dúfam že sa recenzia aspoň trochu páčila a dúfam že si knihu prečítate aj vy, lebo to bola fakt úplná pecka!
*****
A ozaj, takmer by som bola zabudla, tu máte našu prvú Video-Recenziu, ktorú pre vás nenatočil nikto iný ako naša Mara! ... odporúčam vám aby ste si ju pozrela, odo mňa ste sa toho zrovna asi najviac nedozvedeli :D

                         

Cora Carmack-Faking It

Názov: Faking It
Autor: Cora Carmack
Počet strán: 304
Séria: Losing it
Diel: 2
Jazyk: AJ
Filmové spracovanie: Nie
Anotácia: Mackenzie “Max“ Millerová má problém. Jej rodičia prišli do mesta ne prekvapivú návštevu, a keď uvidia jej zafarbené vlasy, tetovanie a piercing zrejeme ju poprú. Ešte horšie je, že čakajú, že stretnú krásneho, zdravého chlapca, nie chlapa s menom Mace, ktorý ma tetovanie na krku a hrá v kapele. Všetky jej lži sa asi zrútia okolo nej, ale potom stretne Cadea
Cade sa prisťahoval do Philadelphie konať a nechať svoje problémy za sebou v Texase. Zatiaľ ma však stále problémy a mal len málo príležitosti dostať sa na pódium. Keď k nemu v kaviarni príde Max zo šialenou žiadosťou predstierať, že je jej priateľ, súhlasí že bude hrať túto rolu. Ale keď Cade zahrá svoju rolu príliš dobre , sú nútení držať túto lož ďalej.  A čím viac falošného vzťahu, tým začne byť reálnejší.

,,Som rada, že si za mňa bojoval.“

Všetko začína stretnutím . Cade sa ma stretnúť s dievčaťom do ktorého je zaľúbený, ale ona už ma iného. Dokonca je to už medzi nimi vážne. Cade sa chce posunúť ďalej, ale jeho city k Bliss sú stále rovnaké a vie že Garrick je správny chlap, preto nechce kaziť to čo medzi nimi je. A radšej klame že už ma iné plány na deň Vďakyvzdania ako keby ich mal tráviť pri pohľade na zamilované holubičky. V rovnakej chvíli si mladá Max vyšla na kávu z jej novým objavom, ktorého by jej rodičia nikdy neschválili. A čo čert nechcel....rodičia sú skoro za rohom. A tak Max príde zo šialeným nápadom... A požiada neznámeho chalana aby hral jej slušného a milého priateľa s ktorým to tiahne už nejaký ten piatok. A tak sa začína niečo šialené a vtipne a čo môže oboch dostať d peknej kaše.

,,Zrejeme mať emócie prirovnávajú k mať vagínu.“

Cade je hrdina ktorý vystupoval už aj v prvom diely. Ja osobne som ho nemala v prvej kniha nejako moc v obľube , pretože som ho obviňovala za problémy ktoré mali medzi sebou Garrick a Bliss. Ale v tejto knihe som konečne mohla vidieť aj jeho pohľad na celú vec a bližšie spoznať jeho charakter.  A nakoniec...síce nemá anglicky prízvuk... Cade vitaj na mojom zozname mojich imaginárny lások ! Cade si prešiel všeličím hlavne ako mali chlapec a to sa ukázalo aj v určitých chvíľach. Ale inak je milí a samozrejme aj pekný (prosím nájdite mi hlavného hrdinu ktorý nie je pekný !) taký ,,Golden Boy“ presne tak ako ho nazvala Max. A tu prechádzame k našej druhej hlavnej hrdinke. Max je nová postava o ktorej nevieme absolútne nič. Ale je aj zábavná a ja som si ju hneď obľúbila. Až pokiaľ sa neobjavili jej rodičia. Pomaly sa jej ochranná stena začína rozpadať a my zisťujeme čo ju priviedlo k tomu kým je. Max je na kilometre vzdialená od Bliss. Či už sa to týka správanie alebo štýlu obliekania....jednoducho nejakú spoločnú črtu by ste hľadali márne. Mackenzie je navonok tvrdá osobnosť, ale za tou škrupinou je dievča, ktoré tiež nemalo všetko ľahké a jednoducho chce byť voľná ,ale minulosť je guľa pripevnená k jej nohe.Opísať tieto dve postavy je ťažšie ako som si myslela. Na vypísanie toho čo si o nich myslím by som zrejme potrebovala najmenej dve stránky vo worde.

,,V našom živote sme mali príliš veľa smrti a sklamania a tak nevieme, ako prijať dobré veci keď 
sa nám stanú.“

Ďakujem ti Cora za tento úžasný príbeh !
Táto kniha sa rovnako ako jej predchodkyňa čítalo ako po masle.  Bolo to krásne napísane a do deja som bola úplne zažraná. Vtip ktorý mala Losing it sa nestratil ale pridalo sa k nemu niečo emotívnejšie. Áno , je pravda že dnešné NA sa nesú samými traumatizovanými hrdinami, len v niektorých knihách to nájde napísane tak, že to cítite spolu s nimi. A ja osobne som toto v knihe Faking it určite našla  Len škoda že túto sériu ešte nikto nechce u nás vydať aby ste si to mohli aj vy, čo nečítate anglické knihy, overiť. Táto séria sa mi veľmi páči. Cora  ukázala že vie byť vtipná a teraz mi ukázala že dokáže isť aj do hĺbky. Som veľmi zvedavá čo si pre nás pripravila v Finding it ( táto kniha bude zameraná na Kelsey a jej nový objav Jacksona.)

,,Zavri oči. Spomínate si na to, o čom sme hovorili v tú noc po tvojom koncerte? Život je ťažký. Bolo to ťažké keď si mala trinásť, je to ťažké dnes a bude to ťažké aj v budúcnosti. Takže zavri oči a dýchaj. Dýchaj so mnou.“

Mne sa táto kniha veľmi páčila a dúfam že ak sa do nej pustite, bude sa páčiť aj vám. Je to síce trošku na zamyslenie, letne dni vám to určite spríjemni. (aspoň myslím :D) Ja som sa za vtip a emócie, skvelé postavy a príbeh nemohla dať inak ako 5 obláčikov - Mara


,,Dokonca aj dobré veci z našej minulosti stále patria len na minulosti.“


Po stopách blogerov

A je čas na súťaž nie ? Leto sme začali a aj s celkom pekný počasím. A o akú súťaž sa jedná ?

O Čo vôbec súťažíte ?
Súťažíte o knihu podľa vlastného výberu z vydavateľstvá  CooBoo (Albatrosmedia.) Víťazi budú dvaja.  Jeden Slovak  jeden Čech. Ale aby ste to nemali len také ľahké musíte sa k odpovediam preklikávať cez šesť blogov.
Tu ich máte pekne všetky vypísané (spolu s nami.) Súťažná otázka sa na každom blofu nachádza v nejake recenzií od vydavateľstva CooBoo. V akej si už musite vypatrať vy :-)


Šesť otázok šesť odpovedí.
Súťaž trvá od 1.7 do14.7-súťaž ukončená 
Súťaž je tvorená aj pre SR aj pre ČR
Kde nájdete otázky sa dozviete na určitých blogoch. . A ešte 


Prejem veľa šťastia-Mara

Kristina Springerová-Espressologie

Názov: Espressologie
Originálny názov: The Espressologist
Autor:Kristina Springerová

Počet strán:192
Diel: jednodielna séria
Jazyk: CZ
Vydavateľstvo: CooBoo
Filmové spracovanie: nie
Anotácia: Sedmnáctiletá studentka Jane si přivydělává v malé kavárně jako baristka a časem vytvoří teorii, podle níž se charakter lidí pozná dle jejich oblíbené kávy. I jí samotné to přijde jako trochu bláznivý nápad, ale jen do doby, než dá dohromady několik párů, kterým to pak úžasně klape. V tu chvíli se z ní stává espressologická hvězda, k níž si chodí pro radu a rande lidé z celého města. Ale dokáže Jane najít životní lásku i pro sebe, nebo bude jediná, komu se štěstí vyhne?

Ako ste si mohli všimnúť hlavná hrdinka Jane pracuje v malej kaviarni. Do kaviarne veľa ľudí nechodí, keďže o niečo ďalej je lepšia a príjemnejšia pobočka (čo manažéra kaviarne nesmierne štve.) Ale Jane to vôbec nevadí. Spoločnosť ,okrem jej kamarátky, jej robí aj zošit kde si zapisuje veci o káve a o ľuďoch ktorý ju zvyčajne pijú. A raz dostane úplne bláznivý nápad... Pomocou jej poznatkov zo zošita dá dohromady pár jej kamarátov. A to nikto netušil že dvojiciam ktorým pomohla to bude božsky klapať. Tak sa do kaviarne hrnie čo raz viac a viac ľudí. Odrazu je z Jane hviezda, ktorej sú venované určite večeri v týždni, kde spája dvojice. Dokonca sa o ňu začne zaujímať televízia ! Ale jediný chalan ktorý sa jej páči, nemá s ňou nič spoločné. Dokonca to tvrdí aj káva. No nájde sa nejaká medzierka aby mohla s Willom niečo mať, alebo je tu pre ňu niekto iný ?

Hlavná hrdinka Jane je taká celkom prijemná dievčina. Zarába ako len môže aby mala dosť peňazí na zaplatenie školného jej vysnívanej školy. A popri práci, si zapisuje do zošita veci o ľuďoch podľa toho aké kafé pijú. Či už ide o vlastnosti alebo vzhľad. Podľa kávy sa dá všetko. A dokonca sa podľa nej dá určiť aj partner. No  a zrazu to príde ako veľká prívalová vlna. Odrazu je z nej hviezda a ona to celkom dobré zvláda. Ale ako každé dievča má problémy z láskou a niekedy sa prihodia aj také tie hádky z priateľmi. Mne osobne prišla Jane ako taká priemerná hrdinka. Nebola ani nič extra ale ani nič čo by som chcela mlátiť z lopatou po tvári a kričať po nej nech sa už konečne spamätá. Nebola ničím výrazná (až samozrejme na tu espressologiu.) Takže ja som s ňou osobne nemala problém. Možno jedine z jej výberom chlapa.

Čo sa týka vedľajších postáv.... autorka sa mi zavďačila tým, že tam zabudovala viacero postav s osobitými črtami. Nebola tam len jedná nepríjemná hlupaňa (aspoň pre mňa tam boli viaceré nepríjemné) , našli ste tam postavu s charakterom ktorá mala z každého rožka troška. Jednoducho mi prišlo že také osoby ste mohli stretnúť aj v meste na ulici. Čo sa tyká mužského osadenstva: Musím povedať, že aj keď som vedela že Will nie je nič pre ňu, prišiel mi ako pohoďak... jednoducho aj keby nakoniec skončila sním neplakala by som do vankúša a nenadávala na hlúposť hlavnej hrdinky. Ale našťastie Will nie je jediný chlap.

Kniha Je príjemne napísaná a čítanie ide ako po masle. Čeština je už v knihách pre mňa úplne normálna, takže problém som nemala a myslím že ako poriadnemu knihomoľovi to tiež problém robiť nebude (Pretože často sa stane, že naši susedia majú nejakú to knihu po ktorej naše srdcia bažia.)A však kniha pre mňa nie je nič svetoborné. Kniha Espressologie je ten typ knihy, pri ktorej si zalezenie pod perinu spolu z nejakým teplým ( to v lete skôr niečím studením) nápojom a nedáte sa ničím a nikým rušiť. Táto kniha je na oddych priam stvorená.


Takže ak si chcete oddýchnuť Esspresologie je pre vás ako stvorená. Nie je tam žiadna hlúpa hrdinka, nad dejom knihy sa nemusíte veľmi zamýšľať. Je to také príjemne Lážo-plážo po všetkých tých dystopiach a fantasy . A  u mňa si Espressologie zaslúžila :