Enja Rúčková : Žuvačkový kráľ



Názov: Žuvačkový kráľ
Autor: Enja Rúčková
Seria: jednodielna (škoda )
Počet strán: 272
Jazyk: slovenský                                                    
Vydavateľstvo: Motýľ
Filmové spracovanie: nie je (na Slovensku sa niečoho takého zrejme nedočkáme )
Anotácia: Zoja má z tanečného kurzu, na ktorý ju dotlačila kamarátka, hrôzu. Myslí si, že ho celý presedí v kúte, pretože:
   1. Chalani sú z nej nervózni, lebo je často vyššia ako oni
   2. Nenosí lodičky, ale „lode“
   3. Ruky jej zdobia nepekné mozole
   4. Má asi taký sexepíl ako doska na žehlenie
   5. Rodičia ju chodia z kurzu osobne vyzdvihnúť, akoby bola päťročné decko

 Keď sa s ňou pokúsi usmievavý Adam nadviazať kontakt, Zoja si pripadá ako vo sne. Počas tanca v jeho náručí žiari ako čínsky lampión. Vďaka nemu začne žuť viac žuvačiek, viac si veriť, častejšie sa smiať – a čo je najdôležitejšie, vôbec nesedí v kúte!


Príbeh je o mladom dievčati Zoji, ktorú psychicky týra jej otec. Podkopáva jej sebavedomie vždy keď sa dá, zahŕňa ju ťažkou prácou počas celých letných prázdnin a myslí si- teda jej to i doslovne hovorí, že je škaredá, nevďačná a neviem, čo ešte. Proste,... milého slova sa od neho nedočká. Keďže ju otec často nikam nepúšťal, nepočítala s tým, že chlapec, ktorého náhodou stretla na festivale, zohrá v jej živote nejakú rolu. No predsa! Adama stretla i na tanečnej, kde väčšinou býval jej tanečným partnerom. Náhodných stretnutí bolo však mnoho a oni si rozumeli stále viac a viac. Adam už docela poznal Zojin život i jej starosti, on však dlho zostával tajomný. Všetka pravda o ňom vyšla najavo dosť neskoro. Po tom, ako Zoja začala opäť hrať v kapele sa vyskytlo zopár problémov, vďaka ktorým sa odhalil aj  skutočný Adam. Pár noviniek vykvitlo i mimo Adamovho života, no myslím, že viac prezradiť už nemôžem, pretože by som vám mohla pokaziť zážitok z knihy.

Tak ako ostatné knihy, ktoré som od Enji čítala, i táto ma vzala za srdce svojím realistickým príbehom plným skrytých citov. Je tak skutočný, až som si myslela, že som to všetko zažila ja. Nútila ma zamyslieť sa  nad každou situáciou. Cítiť z nej skutočný život taký aký je,- drsný, ale aj tak miestami zábavný a plný lásky. Teda až keď nájdete osobu, ktorá vám ho takto spestrí. ;) Enja má vlastný štýl písania a niet pochýb o tom, že jej sedí. Neobťažuje sa dlhými opismi a vedie nás dejom cez zákutia citov hlavnej postavy.   
Zoja je silné dievča. Znášať kritiku a nátlak od vlastného otca naozaj nie je ľahké, a keď sa k tomu pridajú i osobnejšie komplexy, je to ešte väčšmi zdrvujúce, až priam vyčerpávajúce. V tomto prípade by asi nikto nechcel byť na jej mieste. Keď sa však objaví Adam, nejedno dievča by s ňou menilo svoj všedný život, i keď by si malo pretrpieť to, čo ona znáša už takmer celý svoj život. Adam je proste taký cukríkový magnet na srdcia mladých dievčat. Nielen že je pekný, o tom niet naozaj reči, no on je i milý a vtipný. Srší z neho optimizmus, ktorý sa ako žuvačka na každého nalepí. Myslím, že práve preto mu prezývka žuvačkový kráľ tak perfektne sedí :)  
 Koniec knihy bol pekný a tak trochu som si ho tak i predstavovala. To ale neznamená, že nebol dobrý, pretože on bol! :) 

                                                                                                                                                   Lila

2 komentáre

  1. Od Enjy by som si rada prečítala ďalšie knihy, napr. aj toto vyzerá veľmi dobre 8)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Véééľmi moc sa mi páčila táto knižka! :) Moc! Odporúčam! : - )

    OdpovedaťOdstrániť